Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
Jamie

Jamie

07-12-2015 om 13:37

Radio 1: Buitenspel

http://www.radio1.nl/item/332150-Reportage:%20Buitenspel.html

Voor licht verstandelijk beperkte ouders is het steeds lastiger zich staande te houden in de moderne samenleving. Deze week portretteert verslaggever Roy Heerkens één gezin, dat van Debby en haar 10 jarige zoon Davie.

Pleidooi voor leren

http://www.npogezond.nl/tv-uitzending/g24_1278/Hoogleraar-over-zelfstandigheid-verstandelijk-beperkte-jongeren

De bemoeizorg zit vol met mensen die tussen de oren bezig zijn, 'ernaast' gaan staan en advizeuren en signaleren en weinig hands on werken of bezig met de praktische zaken van het leven.

Hermanns pleit voor het zoveel mogelijk thuis helpen en het aanleren van de praktische vaardigheden die nodig zijn om je staande te houden zoals werk, wonen, het regelen van financiën. Sommige mensen moet je bij de hand nemen. En liever voordat ze totaal uitgeblust zijn door dwanghulpverlening.

Er wordt ook te weinig gekeken of er in het netwerk mogelijkheden zijn voor beperkte steun als een logeerpartij.

En we geven liever straf voor onvermogen en wachten tot de zaak instort dan dat we aan de voorkant hulp geven die echt wat betekent.

Het is toch echt wel een illusie om te denken dat je dit oplost met een participatie samenleving.
Ik denk dat het zou helpen als je een aantal structuren gewoon weer eenvoudiger maakt zoals de premie voor de zorgverzekeraar niet meer ieder jaar opjutten tot concurrentie maar gewoon weer via werkgever of uitkeringsinstantie betaald. Huursubsidie gewoon weer via de woningstichting. Geen eindeloos gehandel met kleine bedragen voor de eigen bijdrage of eindeloze bureaucratie voordat hulpverlening ingezet kan worden. De weg terug. Het kan.

mirreke

mirreke

08-12-2015 om 15:38

AnneJ

eens hoor.

Maar ja, we zitten met een onnavolgbare regering die alles fluks aan het afbreken is omdat we het allemaal zelf moeten kunnen en straf krijgen als dat niet lukt.
Het lijkt wel een opvoeddraadje dan, met een tiranniserende ouder die precies de verkeerde aanpak hanteert.
Wij krijgen allemaal meteen straf als iets niet direct lukt. Hmmm, zijn er ook opvoedboeken voor regeringen?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.