Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Petitie jeugd ggz nu 45.000 handtekeningen

Er zijn mails gestuurd door de organisatie naar scholen en daardoor is er een kleine toeloop aan handtekeningen.
Je zou natuurlijk willen dat het er 450.000 handtekeningen zouden zijn.
Teveel mensen weten nog niet wat er speelt en dat de jeugdpsychiatrie uit het ziekenfonds gaat. Maar misschien zijn er ook wel ouders die het niets kan schelen omdat ze denken toch niet te maken te krijgen daarmee. Dat kan.
Ik ga nog maar eens kijken bij mijn contacten wie er nog geen mail van mij gehad heeft.
http://www.petities24.com/zorg_over_de_jeugdggzzorg


mirreke

mirreke

27-09-2013 om 23:23

Dat laatste

Ik denk dat het voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow is. En dat deze wet wat ten onder gaat in de overdaad aan wetten en bezuinigingen die wordt doorgevoerd.
Ik lees wel de laatste tijd ook steeds meer artikelen in de krant.

Verder iets wat ik zelf heel ernstig vind: kinderen die illegaal in Nederland zijn, of geen vaste woon- of verblijfplaats hebben, komen niet in aanmerking voor hulp volgens deze wet, netzomin als kinderen van grensgangers, zoals wij.

Dit lijkt mij in lijnrechte tegenspraak met de inhoud van de Rechten van het Kind.
Ik mail me suf naar kamerleden, en ik heb dit punt nu al wel enkele malen horen noemen.

Bovendien vraag ik me ook af wat er gebeurt in gemeenten die failliet zijn of onder curatele staan. 30% van de Nederlandse gemeenten is financieel zwak, en de sociale gelden zijn niet geoormerkt...

Ik teken alles

Ik ben al die bezuinigingen op deze manier zo zat, ik teken alles voor iedereen die daar tegen in opstand komt.

Leen13

Leen13

28-09-2013 om 18:36 Topicstarter

toename ots en uhp

http://tinyurl.com/toenameuhpots
De bestuursvoorzitter van jeugdzorg Noord-holland verwacht faillisementen maar ook een toename van 'zorgvragen' door de inzet van wijkteams en gemeenteregisseurs. Er wordt een nieuwe groep aangeboord bovenop de andere opsporingslocaties.
Dat wordt een dure grap. Meer OTS en UHP verwacht. Nog meer.

wizzer

wizzer

28-09-2013 om 18:43

Niet logisch

Er komt minder geld, en UHP en OTS zijn de duurste maatregelen, dus dat kan ik me niet voorstellen.

Leen13

Leen13

28-09-2013 om 19:38 Topicstarter

niet logisch

Zo werkt het systeem nou eenmaal. Meer wijkteams is meer meldingen. Meer meldingen is meer OTS waarvan de helft leidt tot een UHP. Nederland is daar kampioen in. Komt bij dat de mensen die echt het verschil kunnen maken in de jeugd ggz gemarginaliseerd worden. In de meeste transitieplannen zoals die nu door gemeenten gemaakt worden komt de jeugd ggz niet voor.
Niet alleen wijkteams melden maar ook andere groepen worden aangezet om meer te melden, zoals eerste hulp afdelingen, ziekenhuizen, tandartsen, opvang, huisartsen worden regelmatig gemaand hoewel die nog wel wat weerstand bieden. Het is een perfide systeem. Goed om kindermishandeling te willen opsporen en verhelpen alleen zo gaat dat niet lukken. De cijfers van kindermishandeling dalen niet maar de cijfers van OTS en UHP stijgen jaar na jaar.
De gemeente zou misschien een quotum op die meldingen kunnen zetten. Want ze hebben er zelf geen invloed op maar moeten wel betalen voor de gevolgen.

Leen13

Leen13

28-09-2013 om 21:57 Topicstarter

Niet alleen wijkteams

Maar ook 'regisseurs' bij elke hulpvraag aan de gemeente. Die kosten geld maar melden ook vaker. En langzamerhand is toch wel duidelijk dat veel zaken het predikaat 'kindermishandeling' kunnen opleveren. Volgens Henri Otgaar van het NFI kan van alles het predikaat 'kindermishandeling' opleveren, en is in het verleden ook als zodanig gebruikt, zonder dat dit tot objectieve feiten leidt.
Door de politiek wordt jeugdzorg gemaand om meer hulp te bieden en minder dwang maar dan krijg je de 'drang' van Erik Gerritsen en de regeling in de nieuwe jeugdwet dat kinderen uit huis geplaatst kunnen worden zonder tussenkomst van de kinderrechter. Ze weten zich er steeds weer onderuit te draaien. Het jeugdzorg systeem in Nederland is gebaseerd op wantrouwen en dwang. Dat kost nou eenmaal geld.

Margriet*

Margriet*

28-09-2013 om 22:53

och Anne

Het is helemaal niet wenselijk om kinderen uithuis te plaatsen. Toch gebeurt het omdat het niet anders kan. Noem dan wel de juiste cijfers. Van de site van de NJI (dus helemaal niet de helft... zoals jij stelt:

Het aantal ondertoezichtstellingen (OTS) is gedaald van ruim 33 duizend in 2009 tot een kleine 31 duizend eind september 2012. Dat blijkt uit een Kamerbrief met jeugdbeschermingscijfers die staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie 7 januari naar de Tweede Kamer stuurde.

De staatssecretaris verwacht dat het aantal ondertoezichtstellingen blijft dalen. Het aantal uithuisplaatsingen met voogdij is eind september 2012 7.202 en het aantal uithuisplaatsingen met OTS 11.978. Omdat tot 2012 een andere registratie werd toegepast is het niet mogelijk deze cijfers te vergelijken met eerdere jaren.

Leen13

Leen13

28-09-2013 om 23:40 Topicstarter

cijfers

In feite wordt er mistig met de cijfers omgegaan. Dat blijkt maar weer uit je eigen bericht. Het is niet mogelijk de cijfers te vergelijken. Het is heel erg nodig dat er nu eens betrouwbare en juiste cijfers boven water komen.
Rene Clarijs noemt cijfers: http://tinyurl.com/odtr9ms
"Nergens worden zoveel kinderen uit huis geplaatst als in Nederland, nergens – en dat is het absolute failliet van de jeugdzorg – worden zoveel kinderen opgesloten als in Nederland (hier worden relatief ruim vijf maal zoveel kinderen opgesloten als in Duitsland, even keer zo veel als in Frankrijk, 28
keer zoveel als in België, 42 keer zoveel als in Portugal, 84 keer zoveel als in Denemarken, Noorwegen en Finland) (Van Rooijen, 2011)."
Professor Robert Vermeiren geeft cijfers: http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Robert-Vermeiren/Blogbericht-Robert-Vermeiren/133697/Zwangerschapspredictor-voor-gezinsdramas.htm
Hij begint te zeggen dat "Recente cijfers voor Nederlandse vond ik niet, er is reden tot zorg. Uit deze brief van het ministerie blijkt dat aan het einde van het derde kwartaal van 2012 maar liefst 11.978 kinderen een uithuisplaatsing met ondertoezichtstelling (OTS) hadden gekregen, 300 per 100.000 Nederlandse kinderen. Dat is bovenop de ongeveer 2.500 jongeren die jaarlijks strafrechtelijk geplaatst worden. Werk aan de winkel dus."
Nederland heeft dus inmiddels 300 per 100.000 kinderen uithuisgeplaatst. "De UK toont dat het kan. Door goede zorg aan de poort is het aantal justitiële plaatsingen de voorbije jaren gedaald naar 19 per 100.000 kinderen. In de VS bedraagt het 225 per 100.000."

Nu het NJI: http://www.nji.nl/Uithuisplaatsing-Probleemschets-Cijfers
"Bij deze cijfers zijn de nodige kanttekeningen te plaatsen. Omdat niet alle zorgaanbieders cijfers hebben aangeleverd, heeft Jeugdzorg Nederland een schatting gemaakt." Je zou willen dat de cijfers onafhankelijker en transparanter tot stand komen.
Ik weet ook niet hoe Rene Clarijs en Robert Vermeiren aan hun cijfers komen. Maar beweringen van jeugdzorg zijn niet te vertrouwen.

Leen13

Leen13

28-09-2013 om 23:43 Topicstarter

uithuisplaatsen kan wel anders

Het enorme verschil in uithuisplaatsingen tussen Denemarken en Engeland namelijk 19/100.000 tegenover Nederland namelijk 300/100.000, nog veel hoger dan in Amerika, waar je nog zou kunnen stellen dat er geen financieel en sociaal vangnet is zoals in Nederland. In Amerika dus hebben ze 225 kinderen per 100.000 uit huis geplaatst. Daar steekt Nederland zelfs nog bovenuit.
Dat wil maar zeggen dat er genoeg aanwijzingen zijn dat dat heus anders kan en moet kunnen. En dat de noodzaak hier niet vanzelf spreekt.

Leen13

Leen13

29-09-2013 om 00:02 Topicstarter

kinderen terug naar huis

Het zou heel wat geld schelen als de 300/100.000 kinderen terug naar huis zouden gaan. Een toekomst in de jeugdzorg is ook niet goed voor een kind. Het zou beter zijn als er ingezet werd op deskundige hulp in plaats van opsporing, melding, ots en uhp.
Dat is helaas tot nu toe een illusie gebleken. Aan de nieuwe jeugdwet kun je zien dat er vooral opgespoord wordt en gemeld. Over hulp gaat het verder niet. En verder moet er op toegezien worden of er geen 'zwaardere maatregelen' nodig zijn ook bij gewone hulpvragende ouders. Zwaardere maatregelen zijn een eufemisme voor OTS en UHP. Zware jeugdzorg gaat niet over de jeugd ggz maar over de dwangmaatregelen. De hele wet ademt wantrouwen en repressie. Dus voorlopig gaan die cijfers alleen nog maar stijgen. Het is niet anders. En anders stijgen de cijfers van de 'drang' wel. Want zonder dwang en drang kan het blijkbaar niet. Dat heb ik toch echt anders geleerd. Echte hulp gaat uit van vrijwilligheid en daarbij is dwang de uitzondering. In de jeugdzorg is dat de regel.

mirreke

mirreke

29-09-2013 om 01:13

Ehm, Margriet... hier een link

http://jeugdzorg-darkhorse.blogspot.nl/2013/09/het-feestje-van-de-jeugdzorg-inspectie.html

Het betreft een column of verslag over een symposiun dat onlangs is gehouden, "Leren van Calamiteiten". http://www.jeugdinspecties.nl/_database/documenten/Uitnodiging%20symposium.pdf

In het artikel lees je o.a. ook wie er waren. Niet de ouders, in ieder geval.

Samengevat: het gaat wel degelijk om meer meldingen los te krijgen. Lees ook hoe men over ouders denkt.

En denk jij, als de houding in beginsel al zo argwanend en negatief is, dat er dan minder UHP zal komen?

Dat is trouwens een onderwerp apart: jeugdzorg en de geldstromen. Er gaat een immense industrie schuil achter jeugdzorg en daarmee verwante instanties. Het is niet in het voordeel van deze industrie en en ontvangers van subsidiegelden om een kind lekker thuis te laten wonen. De instanties die de rapporten opmaken zijn ook de instanties die de gelden krijgen. En het zijn goede lobbyisten, dat blijkt wel weer uit de berichten in de media.
"We weten dat er jaarlijks meer dan 100.000 kinderen het slachtoffer zijn van mishandeling', zo sprak ene meneer Sprokkenberg van Jeugdzorg. Dus niet we vermoeden, we denken, nee, we wéten. En die moeten gevonden. En natuurlijk gelden dan ineens de normale wetten (bv. waarheidsvinding, maar ook recht op familieleven en om als kind bij je ouders te wonen) niet meer. En omdat dit al zo lang gespint wordt, gelooft een groot deel vd Nederlanders het ook, en legt zich erbij neer en hoor je ook geen andere geluiden. Want in het het openbaar zeggen dat je het niet gelooft is zo'n beetje politieke zelfmoord. Nee, we wéten dat het gebeurt, omdat we dat zeggen en dus is het zo. En ach, dat we daarmee fundamentele vrijheden opheffen, en het wantrouwen in de gezondheidszorg introduceren geeft toch niet, het is toch om kinderen te helpen? En kindermishandeling gebeurt altijd bij een ander, dus ik heb niets te vrezen, toch...?

Leen13

Leen13

29-09-2013 om 10:45 Topicstarter

Het NJI

http://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuwsberichten/2013-Voortbestaan-jeugdzorg-bedreigd-door-transitie
"Volgens Schmitz hebben de gemeenten nog te weinig oog voor bijvoorbeeld de toeleiding naar de gesloten jeugdzorg en de organisatie van crisisinterventie."
De frictiekosten van de transitie worden grotendeels door de gemeente zelf betaald. Dus diverse gemeenten beginnen, naast de 15% korting op het hun toegewezen budget (op grond van financiering in het verleden zijn er gelden verdeeld) zelf kortingen aan te brengen om de organisatorische gemeentekosten te financieren (de ambtenaar aan de poort, de beleidsadviseur, de rest van de gemeentelijke overhead die bezig is met de transisitie en de organisatie van loketten en zorg) en de 'frictiekosten' te kunnen betalen. Dit wordt een waterhoofd van een organisatie waar steeds minder geld overblijft om echte hulp te kunnen betalen.
Aangezien OTS en UHP door de rechter beslist worden heeft de gemeente dat maar te betalen.
Er is dan gewoon geen geld meer over voor de jeugd ggz.
Aan de reacties van reageerders op de rubriek 'wat vindt u'? van het NJI kun je zien hoe wereldvreemd veel hulpverleners zijn. Die denken nog dat je ouders naar het CJG kunt krijgen met lokkertjes als een aangifteloket. En dat het goed is als ouders naar het CJG komen omdat ze dan 'laagdrempelig' geholpen kunnen worden bij de opvoeding. Al lang is duidelijk dat, afgezien van een enkel CJG waar individuele hulpverleners er echt een leuke tent van hebben gemaakt, de meeste ouders niet zitten te bewachten op hulpverleners die zich boven ouders verheven genoeg achten om bij twijfel een zorgmelding te doen waarna je je kinderen kwijt kunt raken. Bovendien is het maar de vraag wat zo'n CJG kan bijdragen. Dat is helemaal niet duidelijk. Zolang er dwang en drang heerst in de Nederlandse hulpverlening blijft het bezoeken van dit soort centra een hoog risico voor het in tact blijven van je gezin, juist als je problemen hebt. Die kunnen jou namelijk ongestraft juist aangewreven worden terwijl de expertise om jou daar mee te helpen ontbreekt.

mirreke

mirreke

04-10-2013 om 12:30

NIeuwste blog van Robert Vermeiren

Op

http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Robert-Vermeiren/Blogbericht-Robert-Vermeiren/137431/Academische-kinderpsychiatrie-kind-van-de-rekening.htm

3 oktober 2013
Academische kinderpsychiatrie kind van de rekening

Vanaf 2015 moet ook de academische kinder- en jeugdpsychiatrie voor zijn financiering bij de gemeente aankloppen.

Althans, zo blijkt uit de lijst landelijke gefinancierde jeugdhulpaanbieders die de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) recent publiceerde. Geen enkel academisch centrum komt er immers op voor. Innovatie en specialisatie wordt aldus gedecentraliseerd naar 408 verschillende gemeenten, die zich in 41 regio’s hebben gebundeld.
Inhoudelijke keuze

De VNG heeft enkele landelijk in te kopen functies bepaald op basis van drie criteria. Ten eerste, het aantal cliënten, als het een zeer beperkte groep betreft. Ten tweede, ordening van het aanbod, als dit gespreid is over het hele land. Ten derde, zorginhoud van het aanbod, als dat dusdanig specialistisch is dat het moeilijk regionaal kan aangeboden worden.

Op basis van deze criteria zijn de volgende 'functies' uitgekozen: eetstoornissen, autisme, persoonlijkheidsstoornissen, ggz voor doven en slechthorenden en psychotrauma. Een zeer beperkte landelijke pot (2,2 procent van het hele budget) zal hiervoor verdeeld worden over een vijftal door de VNG aangeduide instellingen. Echter voor een beperkte tijd, namelijk de eerste jaren vanaf januari 2015. Nadien is er mogelijk geen landelijke inkoop meer.
Ernstige psychiatrische aandoeningen

Kinderen met psychotische stoornissen, bipolaire stoornissen, ernstige suïcidegedachten, … vallen buiten de landelijke regeling. Het zijn kleine groepen die maar al te vaak acute hulp behoeven. Omwille van de ernst organiseert de kinderpsychiatrie 7/7 - 24/24 een crisisfunctie. Als er opname nodig is, dan gebeurt dit op een beperkt aantal gespecialiseerde afdelingen in academische centra. Voor de VNG kennelijk onvoldoende specifiek om voor landelijke inkoop in aanmerking te komen.

Voor deze groep gelden regiogrenzen niet. Net zo als voor kinderen die meer langdurig opgenomen worden. Kinderen kunnen in een psychiatrisch centrum in een andere regio verblijven omdat daar de specialiteit te vinden is die voor hen nodig is. Of simpelweg omdat de afdelingen in de eigen regio vol zitten. Curium-LUMC te Leiden heeft om die redenen de laatste maanden kinderen opgenomen uit meerdere regio's, van Drachten tot Dordrecht.
Specialiteiten

Een waaier aan andere functies zijn evenmin gemeentelijk en regionaal te regelen. Bijvoorbeeld hulp aan kinderen die tijdens een somatische kindergeneeskundige opname een delier ontwikkelen. Dat is een toestand van ernstige verwardheid, vaak als gevolg van de somatische behandeling. In het LUMC worden kinderen vanuit het hele land opgenomen. Voor elk kan een kinderpsychiatrisch consult gevraagd worden.

Een andere groep zijn de transgender kinderen, jongens die zich een meisje voelen en vice versa. Slechts enkele centra hebben zich gespecialiseerd in deze problematiek. Of de kinderen met genetische syndromen, somatoforme stoornissen, gilles-de-la-tourettesyndroom, beginnende psychose, ernstige affectieve aandoeningen… Gepaste hulp ligt voor hen vaak buiten de eigen regio.
Onderzoek

Nederland bekleedt een toppositie wat betreft onderzoek in de kinder- en jeugdpsychiatrie . Dat kan dankzij specialisatie en een landelijke oriëntatie. Inclusief een coherent landelijk aangestuurd subsidiebeleid. Decentralisatie van academische activiteiten, waarbij centra voor hun financiering moeten terugvallen op de gemeentelijke regio’s, dreigt dat in één klap weg te vagen.
Incompetentie of onwil?

De VNG is van dit alles op de hoogte. Voorafgaand aan de keuze voor landelijke inkoop is immers met meerdere partijen gesproken. Door een adviesbureau, Significant. Ik was er één van de informanten. Nog omstandiger dan ik hier uitleg heb ik een overzicht gegeven van specialistische functies. Het mocht niet baten.
Jeugdzorgkosten

Men zweert bij het uitgangspunt dat gemeenten individueel financieel verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorgkosten van hun kinderen. Met een wijkgerichte, laagdrempelige en integrale aanpak denkt men dat voor elkaar te krijgen. Academische specialistische centra passen niet in dit plaatje.

Zij zijn het kind van de rekening. En uiteraard zij niet alleen.

» Teken de petitie zorg over de jeugd-ggz
http://www.petitiejeugdggz.nl/petitie/

Leen13

Leen13

04-10-2013 om 12:37 Topicstarter

50.000 handtekeningen petitie jeugd ggz

Voor de kamerdebatten, ik heb begrepen zoiets van 8, 9, 10 oktober a.s. zijn er in elk geval 50.000 handtekeningen. Dat is meer dan enig andere petitie.
http://tinyurl.com/antwkamervragen
Er is inmiddels een nota van het kabinet naar aanleiding van de kamervragen over de nieuwe jeugdwet. Dan kun je al een beetje zien welke kant het opgaat bij de komende kamerdebatten.
Op pagina 82 van de nota staat het verzoek van de SP naar een uitgebreide reactie op de punten die genoemd worden in de petitie jeugdggz.
Waar het eigenlijk op neer komt is het volgende antwoord: "de regering verschilt van inzicht met de opstellers van de petitie." Aan de antwoorden kun je zien dat men er van uit gaat dat de transitie naar de gemeente juist goed is voor alle problemen. Waar de opstellers van de petitie uit de transitie afleiden dat er een groter stigma komt op psychische aandoeningen bij kinderen verwacht het kabinet dat er een kleiner stigma zal komen omdat psychische problemen niet meer apart staan.
Voor mij is dat een tamelijk absurde redenering. Ik zie het zo: juist door het aannemen van de nieuwe jeugdwet wordt het hebben van een psychische stoornis niet meer serieus genomen en wordt er juist conform kortzichtige publieke opvattingen vanuit gegaan dat een psychisch probleem bij een kind wel opgelost wordt door maar 'normaal' te doen. Kortom het is een meningencircus en ik ben van mening dat het ermee te maken heeft of je gelooft in de noodzaak van kinder- en jeugdpsychiatrie of niet.

mirreke

mirreke

04-10-2013 om 12:56

Nu 49.000 handtekeningen

Jongens, meiden, téken die petitie.

Wat dachten jullie van trauma's, hulp bij echtscheiding, eetstoornissen, adhd, autisme, maar ook ernstige doordraaimomenten, ook kinderen kunnen suîcidaal zijn, of dwang- of angststoornissen hebben.

Deze zeer gespecialiseerde en dringende hulp zal nu ook door gemeentes worden ingekocht en toegewezen, en we weten allemaal hoe het gaat als gemeentes aanbestedingen doen. Kijk naar de thuiszorg, het gehandicaptenvervoer, enz. enz.

Deze zorg en de verantwoordelijkheid daarvoor moet blijven waar hij hoort, bij professionals die er ervaring mee hebben, niet bij zorgconsulenten van de gemeente.

Eerst leek er nog een escapehatch te zijn, nl de route via de kinderarts. Maar als die centra geen geld meer binnenkrijgen, waar blijft dan al die expertise?

Terug naar af met de gespecialiseerde kinderzorg... Wie heeft toch ooit dit onzinnige plan bedacht!

En later weer jammeren dat er zoveel professionaliteit is verdwenen.

Echt we moeten van ons laten horen!

Leen13

Leen13

04-10-2013 om 15:37 Topicstarter

Jeugdwet rampzalig

http://tinyurl.com/jeugdwetrampzalig
Jeugdzorg en Jeugdpsychiatrie die het beiden eens zijn.
Ben benieuwd hoe de kamerfracties er in staan. Dat gaan we nog meemaken. Tot nu toe heeft nog niemand in de politiek zich uitgesproken tegen de nieuwe wet of tegen het uit de ziekenfondswet halen van de kinder- en jeugdpsychiatrie. Voor zover ik weet.
Ben benieuwd.
Maar ook de petitieopstellers zijn voorzichtig. Ook zij sluiten niet uit dat de nieuwe jeugdwet doorgaat en hebben zich in elk geval uitgesproken dat ze dan ook aan de uitvoering daarvan zullen meewerken. Uiteraard.

Leen13

Leen13

05-10-2013 om 20:43 Topicstarter

opheffing academische kinder- en jeugdpsychiatrie

De kletspraatjes van de straat gaan hun zin krijgen. Straks is het huidige systeem van gecoordineerde kinder- en jeugdpsychiatrie weg.
http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Robert-Vermeiren/Blogbericht-Robert-Vermeiren/137431/Academische-kinderpsychiatrie-kind-van-de-rekening.htm
Mag je naar Duitsland of Belgie als je nog een specialist nodig hebt.

Leen13

Leen13

06-10-2013 om 02:22 Topicstarter

Behandeling nieuwe jeugdwet a.s. woensdag vanaf 10.00 uur

http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Menno-Oosterhoff/Blogbericht-Menno-Oosterhoff/137485/Kamerleden-zijn-ook-mensen.htm
Kamerleden zijn net mensen. Woensdag 9 oktober gaan ze stemmen over de nieuwe jeugdwet. Blog van Menno Oosterhoff. En waar alle kamerleden aan moeten denken zodat ze een goede afweging kunnen maken:
"Wat doe ik met het advies van werkelijk alle organisaties, van duizenden professionals en van onder meer alle kernhoogleraren psychiatrie en zeventig andere hoogleraren, om jeugd-ggz als verzekerd recht in de zorgverzekering te laten en niet over te hevelen naar de gemeente? Heb ik het alternatief van meedoen aan het bestuurlijk akkoord voldoende overwogen? Is verwijzing door de huisarts echt goed geregeld? Raakt het hele stelsel van de jeugd-ggz met een academische toplaag niet totaal versnipperd?"
http://tinyurl.com/nieuwejeugdwet
Vanaf 10.00 uur is de behandeling van de nieuwe jeugdwet in de Thorbeckezaal live te volgen.
De petitie jeugd ggz wordt 10 minuten daarvoor aangeboden aan de kamer.

FNV

Heeft ok een actie onder jeugdzorg werkers om standaard mail Ted turen aan de volksvertegenwoordiger waarin gevraagd wordt om tegen Te stemmen.

Heb ik ook aan meegedaan ook al werk ik nietmeer in de jeugdzorg.

Angela67

Angela67

06-10-2013 om 14:24

Mail kamerleden

Als je je stem in de kamer wilt laten horen, zorg dan dat je vanaf vanavond of morgen (maandag) een korte bondige mail stuurt naar alle vertegenwoordigers van de politieke partijen die bij die commissie zijn. Ik zal zo even zoeken hoe je dat kunt vinden.

Je hoeft geen hele teksten te mailen, maar een copy/paste van bijvoorbeeld uit posting van AnneJ hierboven, met eventueel je persoonlijke zorg erbij doet echt wat. Het gaat om aandacht genereren, zodat het echt belangrijk wordt gevonden die ochtend. Bijvoorbeeld op deze manier:

"Waar u aan zou moeten denken om een goede afweging te kunnen maken: Wat doe ik met het advies van werkelijk alle organisaties, van duizenden professionals en van onder meer alle kernhoogleraren psychiatrie en zeventig andere hoogleraren, om jeugd-ggz als verzekerd recht in de zorgverzekering te laten en niet over te hevelen naar de gemeente? Heb ik het alternatief van meedoen aan het bestuurlijk akkoord voldoende overwogen? Is verwijzing door de huisarts echt goed geregeld? Raakt het hele stelsel van de jeugd-ggz met een academische toplaag niet totaal versnipperd?"

groet,
Angela

Angela67

Angela67

06-10-2013 om 14:29

Details van 2e-kamer vergadering en hoe mailen

Hier staat precies wanneer en hoe laat en wat er besproken wordt woensdag:

http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/deze_week/details.jsp?parlisnummer=2013A04242&dayofweek=Woensdag&his=

Dit zijn de leden die erover gaan praten en stemmen:

http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/commissies/VWS/samenstelling.jsp

Als je doorklikt op de naam van een partijlid, krijg je een fotootje te zien met een stukje tekst. Ook staat daar de link 'naar persoonlijke pagina'. Als je daarop klikt kun je het mailadres vinden van dat kamerlid.

Groet,
Angela

Leen13

Leen13

06-10-2013 om 15:28 Topicstarter

Mail naar de kamer

Geachte mevrouw x,
U heeft een geweldige mogelijkheid om royaal te bezuinigen in de jeugdhulpverlening.
Stop het perfide meldingssysteem kindermishandeling dat kinderen, ouders en grootouders niet helpt maar dat veel onontkoombaar gemeenschapsgeld kost en uitloopt op rechtzaken, toezicht en uithuisplaatsing van kinderen, zonder hulp.
Stel per gemeente een aantal vertrouwensartsen aan en laat het daarbij. Stop per acuut alle campagnes en procedures. Dat is namelijk helemaal uit de hand gelopen. Nergens in de wereld worden zoveel kinderen uit huis geplaatst, zonder dat ze geholpen worden, als in Nederland, 300 kinderen per 100.000 wonen elders. In Engeland en Denemarken is dat 19 per 100.000. Wat een gemeenschapsgeld dat gaat schelen en wat een leed dat ouders, grootouders en kinderen kan worden bespaard. Laat (bureau) jeugdzorg zich verder ontwikkelen in haar doelgroepenbeleid, gedwongen en vrijwillig gescheiden, zodat daar echt hulp verleend wordt. Bij de gemeente of anders.
Maar laat de kinder- en jeugdpsychiatrie, die effectief, efficient en met lage kosten ouders en kinderen echt voorziet van hulp en gezondheidszorg, in de ziekenfondswet. Nergens in de wereld wordt de kinder- en jeugdpsychiatrie gescheiden van de gezondheidszorg, doe dat ook niet hier in Nederland.
Informatie
http://www.petitiejeugdggz.nl/petitie/
http://www.stichtingkog.info/pages/wie-zijn-wij.php

Angela67

Angela67

07-10-2013 om 14:14

iets neutraler

hoi AnneJ,

Zou je een versie kunnen maken die wat zakelijker is?
Op deze manier wordt je meteen 'weggezet' in het hoekje fanatiek, en dat werkt niet

Ik zou het bijv zo doen:

Geachte mevrouw x,

Woensdagochtend 9 oktober vindt het overleg in uw commissie plaats (blablabal).

Ik hoop dat u met mij van mening bent dat het (voorgestelde?) meldingssysteem kindermishandeling" kinderen, ouders en grootouders niet helpt en juist veel onontkoombaar gemeenschapsgeld kost en uitloopt op rechtzaken, toezicht en uithuisplaatsing van kinderen, en wat nog erger is: zonder concrete hulp.

Mijn idee is dat per gemeente een aantal vertrouwensartsen aangesteld worden en dat men het daarbij laat.

De huidige campagnes en procedures zijn in Nederland erg uit de hand gelopen als je het vergelijkt met de rest van de (Westerse) wereld; nergens in de wereld worden zoveel kinderen uit huis geplaatst, zonder dat ze geholpen worden, als in Nederland, 300 kinderen per 100.000 wonen elders. In Engeland en Denemarken is dat 19 per 100.000.

Wat een gemeenschapsgeld dat gaat schelen en wat een leed dat ouders, grootouders en kinderen kan worden bespaard.

Laat (bureau) jeugdzorg zich verder ontwikkelen in haar doelgroepenbeleid, gedwongen en vrijwillig gescheiden, zodat daar concrete, doelgerichte hulp verleend kan worden. Bij de gemeente of anders.

Maar laat de kinder- en jeugdpsychiatrie, die effectief, efficient en met lage kosten ouders en kinderen echt voorziet van hulp en gezondheidszorg, in de ziekenfondswet.

Nergens in de wereld wordt de kinder- en jeugdpsychiatrie gescheiden van de gezondheidszorg, doe dat ook niet hier in Nederland.

Informatie
http://www.petitiejeugdggz.nl/petitie/
http://www.stichtingkog.info/pages/wie-zijn-wij.php
.

mirreke

mirreke

07-10-2013 om 14:54

Ondertussen van de OOLsite: Huisarts herkent autisme niet

Huisarts herkent autisme niet

Huisartsen en consultatiebureaus blijken grote moeite te hebben met het herkennen van autisme. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) en De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).
Spelende baby

Initiatieven om autisme meer onder de aandacht te brengen van professionals, lijken nog weinig effect te hebben. Het eerste vermoeden van autisme ontstaat meestal bij de ouders zelf. Slechts bij 1% van de kinderen kwam de huisarts met deze suggestie. (Zie ook: Hoe herken je autisme bij baby's, peuters en kleuters?)

"Deze uitkomst baart ons grote zorgen", zegt Swanet Woldhuis, interim-directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. "De huisarts doet zijn best, maar heeft onvoldoende kennis. Door de plannen voor de WMO en de nieuwe Jeugdwet zal ook de gemeente een cruciale rol gaan spelen in de toewijzing van zorg. Gemeentes zijn hier niet op voorbereid. Hoe kun je mensen helpen en het juiste advies uitbrengen als je niet eens autisme herkent?"

Het onderzoek ging overigens nog veel verder dan alleen de diagnose van autisme. Ook de begeleiding, behandeling, wonen, onderwijs, dagbesteding, vrijetijdsbesteding, sociale contacten, en algemeen welbevinden werden onderzocht.

Bron: Allemaal Autisme, Allemaal Anders (VU, 2013)

mirreke

mirreke

07-10-2013 om 14:58

Mooie brief Angela67

Ik ga hem ook sturen!

En AnneJ, ik kan me je frustratie precies voorstellen, maar verstuur toch de brief van Angela67 )

En nou maar hopen dat er door alle berichten en onderzoeken ergens bij de politici een lampje gaat branden.

mirreke

mirreke

07-10-2013 om 15:01

Bijna 51.000 trouwens

Hopelijk blijft het nog een poosje doorgaan. Deze petitie gaat ook naar de eerste kamer mocht de wet in de tweede kamer er door komen. Dus ondertekenen blijft zinnig.

Leen13

Leen13

07-10-2013 om 15:49 Topicstarter

Angela

Goed hoor, minder woorden, netter en rustiger.
Ik had nog een andere versie gemaakt die in naar 50+ heb gestuurd.

"Geachte heer Klein,

U heeft natuurlijk wel andere zaken aan uw hoofd dan de Nieuwe Jeugdwet. En dat is een hele spijtige zaak. Maar ik vertrouw erop dat partij 50+ voortgaat op de ingeslagen weg en ik ga er vanuit dat ook na het vertrek van Henk Krol er nog steeds veel draagvlak is voor een partij die over de generaties heen opkomt voor de belangen van ouderen, die niet strijdig zijn met die van jongeren.

Toch wil ik u vragen om u te verdiepen in de nieuwe jeugdwet en u daar als ouderenpartij mee te bemoeien. Als een van de weinige partijen die geen gezwollen opgeklopt verhaal heeft gehouden in uw programma over de jeugdhulpverlening, verwacht ik juist van de ouderenpartij 50+ een praktisch en verstandig standpunt.

Laat (bureau) jeugdzorg zich verder ontwikkelen in haar doelgroepenbeleid, gedwongen en vrijwillig gescheiden, zodat daar echt hulp verleend wordt. Bij de gemeente of anders.

Maar laat de kinder- en jeugdpsychiatrie, die effectief, efficient en met lage kosten ouders en kinderen echt voorziet van hulp en gezondheidszorg, in de ziekenfondswet. Nergens in de wereld wordt de kinder- en jeugdpsychiatrie gescheiden van de gezondheidszorg, doe dat ook niet hier in Nederland.

U heeft een geweldige mogelijkheid om royaal te bezuinigen in de jeugdhulpverlening.
Stop het ondemocratische en onwerkzame meldingssysteem kindermishandeling dat kinderen, ouders en grootouders niet helpt maar dat veel onontkoombaar gemeenschapsgeld kost en uitloopt op subjectieve dossiers, rechtzaken, toezicht en uithuisplaatsing van kinderen, zonder hulp.
OTS en UHP is geen hulp. Het voorkomt juist dat kinderen, ouders en grootouders echt geholpen worden omdat er een gang door gerechtshoven, pleeggezinnen en instellingen volgt waar gezinnen en kinderen aan onderdoor gaan.

En door de rechteloze situatie van ouders en kinderen ondermijnt het ook de rechtstaat.
Het internet staat vol met dossiers waar de zaak ontspoord is.
Dat zijn geen incidenten, dat is een fout en duur systeem.

Stel per gemeente een aantal vertrouwensartsen aan en laat het daarbij. Stop per acuut alle campagnes en procedures kindermishandeling. Dat is namelijk helemaal uit de hand gelopen. Nergens in de wereld worden zoveel kinderen uit huis geplaatst, zonder dat ze geholpen worden, als in Nederland, 300 kinderen per 100.000 wonen elders. In Engeland en Denemarken is dat 19 per 100.000. Wat een gemeenschapsgeld dat gaat schelen en wat een leed dat ouders, grootouders en kinderen kan worden bespaard.

Informatie
http://www.petitiejeugdggz.nl/petitie/
http://www.stichtingkog.info/pages/wie-zijn-wij.php

Bedankt voor uw attentie

Hoogachtend,

xxx"

Leen13

Leen13

07-10-2013 om 16:16 Topicstarter

Persbericht autismeonderzoek NVA-VU

http://us4.campaign-archive2.com/?u=3403800aaaaf79beb88d798ef&id=c7e3bb1ad8&e=caf5ee6346
"Een opvallende uitkomst van de enquête is dat huisartsen en consultatiebureaus een opvallend kleine rol spelen in de eerste herkenning van autisme. Initiatieven om autisme bij deze professionals meer onder de aandacht te brengen lijken nog weinig effect te hebben. Bij deelnemers jonger dan 18 jaar ontstaat het eerste vermoeden van autisme meestal bij de ouders (45%)."
So much voor 'vroegsignalering'.

mirreke

mirreke

07-10-2013 om 16:34

En dan toch als ouders eerst een opvoedcursus

moeten doen, verplicht gesteld door de gemeentelijke ambtenaar die de intakes verzorgt.

Dat is mijn schrikbeeld, als deze wet doorgaat.

Los van een heleboel andere schrikbeelden trouwens...

Leen13

Leen13

07-10-2013 om 20:04 Topicstarter

Verslag bezoek aan Denemarken

http://www.ggz-connect.nl/bericht/1089/deense-jeugdzorg-decentralisatie-zonder-ggz
"...geen kinderen uit huis plaatsen, want daar worden ze niet beter van....De besparingen die de Municipalities de laatste jaren inboeken komen vooral door het minder opnemen in residentiele jeugdvoorzieningen".
Twee valkuilen in Nederland, met name in Amsterdam.
In Amsterdam worden nog even op de valreep op scholen en in wijken overbodige 'meldingsfunctionarissen' aangesteld, net als 'regisseurs' en gemeenteambtenaren, waar in Denemarken ouders zich gewoon zelf aanmelden bij het plaatselijk georganiseerde maatschappelijk werk. In Denemarken wordt in eerste instantie niet uit wantrouwen gewerkt. In een ander document was te vinden dat slecht 8% van de UHP's gedwongen is. Hier is dat nagenoeg alle UHP's.
"...Er zijn wel verbeterpunten; meer aandacht voor signalering en preventie psychische stoornissen in het gemeentelijk domein...."
Ook in Denemarken worden psychische stoornissen niet herken zodat kinderen ook daar noodgedwongen jaren aanmodderen voor ze echt geholpen worden.
De kinder- en jeugdpsychiatrie is in Denemarken gewoon in het ziekenfonds gebleven. De winst zat in het terugdringen van jeugdzorgvoorzieningen. Daar is veel winst te behalen.
Ik vraag me trouwens ook af of er in Denemarken ook van die overbodige opvoedcursussen en al dan niet verplichte opvoedbegeleiding opgelegd wordt zoals hier. Mag je gaan discussieren of je je kind een cracker of een boterham met kaas moet geven. Of je kind het flesje te snel of te langzaam op heeft. Dure opvoedtrajecten met scholing voor trainers als 'Triple P'.
Daar valt ook nog veel te bezuinigen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.