Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
15-12-2013 om 03:34
Afgelopen maandag werd de nieuwe jeugdwet door een aantal uitgenodigden toegelicht in de 1e kamer.
In de video een ingekorte versie daarvan
http://www.radio1.nl/item/170559-Zorg%20over%20de%20jeugd.html
Er komen geen nieuwe argumenten en duidelijk is dat de hele sector, ouders, hoogleraren en zorgverzekeraars tegen de overdracht van de jeugd ggz naar de gemeente zijn.
Echter voorzitters van bureaus jeugdzorg (Gerritsen en Sitalsing) claimen niet zonder de overgang te kunnen om kinderen goed te kunnen helpen.
De jeugdzorg kan vaak geen psychiatrie betrekken omdat er een of/of financiering zou zijn. Als je al in behandeling bent bij jeugdzorg kun je niet ook nog eens de kinder- en jeugdpsychiatrie inschakelen. Dat vraag ik me dus af. Er zijn genoeg voorbeelden van samenwerking en bestuurlijke akkoorden over de inzet van psychiatrische ondersteuning.
Een ander voorbeeld zijn de knelpunten waar voorzieningen nodig zijn die er niet zijn of die niet betaalbaar zijn. Dan kan de wethouder gevraagd worden zaken aan te passen financieel. Dat gebeurt dus nu al zonder dat van een overdracht sprake is.
http://www.radio1.nl/item/170559-Zorg%20over%20de%20jeugd.html
Bij Argos radio een gesprek met Peter Dijkshoorn, kinder- en jeugdpsychiater en bestuurslid en met hoogleraar jeugdbescherming Ido Weijers, die beiden tegen de overdracht van de jeugd ggz zijn.
De jeugd ggz is niet duur, zo'n 4.000 euro per kind. Kinderen die je niet helpt hebben meer problemen met schoolgang en middelengebruik en die gaan later voor de samenleving meer geld kosten. Veel zaken die voorkomen in de kinder- en jeugdpsychiatrie zijn helemaal niet te voorkomen. Ook vraagt de samenleving veel van ouders, scholen en kinderen. Ook aan de groep kwetsbare en zieke ouders en kinderen. En bovendien werkt de kinder- en jeugdpsychiatrie al met gezin en school samen en is er heel hard gewerkt aan ambulantisering en gesepareerd wordt er ook niet meer door menselijker pedagogiek. Pedagogiek die nog weleens mag doordringen in de jeugdzorg denk ik er dan maar direct bij.
Voor de volgende verkiezingen wil de 1e kamer de beslissing nemen of en hoe de nieuwe jeugdwet door zal gaan of dat er nog aan gesleuteld moet worden. Dus het heeft nog steeds zin om de petitie te tekenen.
http://www.petitiejeugdggz.nl/petitie/
Het grootste probleem is de dreigende verruiming van het delen van gegevens door diverse gemeentelijke en gezondheidszorginstellingen. De positie van ouders en kinderen wordt gewoon onder de voet gelopen.
Er is geen visie op het verbeteren van de jeugdzorg. Des te meer reden om de goedlopende jeugd ggz zorgvuldig te bewaken. En eerst maar eens meer werk te maken van effectieve en echt helpende jeugdzorg. Met respect voor de burgerrechten van ouders en kinderen. En zonder de perverse prikkels tot dwang en drang.
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.