Anneke
19-06-2013 om 15:18
Jeugdzorg; concrete vragen
Ik wil geen discussie over de transitie Jeugdzorg. Maar ik wil wat achtergrondinformatie.
Alle vormen van jeugdzorg gaan over naar de gemeente. Ook de jeugd-ggz vanuit de ziektekostenverzekering. Maar wat valt dan precies onder de jeugd-ggz? Dat krijg ik niet helder.
Hoe krig je nu hulp voor je kind? Speelt de huisarts daar een rol in. Ook voor zwaardere vormen.
Moet je straks voor alle vormen van niet-medische hulp naar het gemeentehuis? Wat is de rol van de huisarts straks? Wat als huisarts zegt dat je kind hulp nodig heeft en gemeente zegt nee?
Evanlyn
19-06-2013 om 15:34
Volgens mij
komt de huisarts er helemaal niet meer aan te pas.Ook niet als een kind naar de psychiater moet. Of de gemeente dan artsen gaat aanwijzen om de triage voor ze te doen, of dat de ambtenaar voor de dakkapellen dit erbij gaat doen, is mij niet duidelijk. Het rare is dat je zodra je achttien bent weer wèl via de huisarts toegang hebt tot geestelijke gezondheidszorg.
Het is bedoeld als bezuinigingsmaatregel, dus ga er maar van uit dat je minder makkelijk bij gespecialiseerde hulp terecht komt.
Leen13
19-06-2013 om 15:53
Via de huisarts
https://twitter.com/Vera_Bergkamp/status/344117386431037440
Volgens Vera Bergkamp blijft de Jeugd GGZ toegankelijk via de huisarts. Hoe dat dan betaald wordt is nog niet duidelijk. Jeugd ggz is geestelijke gezondheidszorg voor kinderen tot 18 jaar. Als het goed is vallen daar ook vrijgevestigde psychiaters en psychologen onder.
Leen13
19-06-2013 om 15:58
Teken de petitie
http://www.petitiejeugdggz.nl/petitie/
Nog meer handtekeningen nodig om dit door te zetten.
Anneke
19-06-2013 om 16:11
Reactie
Het is voor mij een werkgerelateerde vraag. Ik heb geen idee hoe het nu werkt (kind is wel eens getest (zelf betaald) en 3 x 'behandeld' door psycholoog wat werd betaald uit ziektekostenverzekering). Dat ging via huisarts. Maar volgens mij gaan zwaardere vormen van zorg altijd via Jeugdzorg (soort poortwachtersfunctie?).
Jeugd GGZ blijft toegankelijk via huisarts. Maar hoe dan? De huisarts mag indiceren binnen kaders die voor iedere gemeente anders kunnen zijn?
AnneJ: ik wil nu even niet de discussie. Dus ook geen petitie. Jammer trouwens dat ook qua petitie het mij niet duidelijk wordt. Dat zou een veel beter uitgangspunt zijn...
wizzer
19-06-2013 om 16:13
Juist ook de medische zorg
Straks zijn kinderen alleen nog maar verzekerd voor lichamelijke gezondheidszorg. De geestelijke gezondszorg wordt gefinancieerd via de gemeenten.
Inderdaad is er nog steeds sprake van dat de huisarts wel zou kunnen doorverwijzen, maar dan nog steeds moet je voor de (betaling van) zorg bij de gemeenten zijn.
Wel is er afgesproken dat jongeren nog een jaar hun 'eigen' hulpverlener mogen houden. Maar vanaf 2016 is dat dus niet meer het geval. Dus stel je voor je kind heeft een goede behandelrelatie met een psycholoog/psychiater die straks geen contract heeft met jouw gemeente, dan is het jammer maar helaas. Dan moet je het zelf gaan betalen als je je kind niet wilt laten verkassen.
Leen13
19-06-2013 om 16:58
Jeugdzorg of huisarts
Tot nu toe is jeugdzorg nog steeds geen poortwachter. Ik hoor wel dat het gebruikelijk is dat ouders via jeugdzorg doorverwezen worden. Maar bij ons is het toch echt gewoon via de huisarts gegaan. En zo zie ik het ook in de oude informatie: doorverwijzing via huisarts of jeugdzorg.
Ik hoop dat het zo blijft want de deskundigheid van jeugdzorg op het gebied van de jeugd ggz is niet aanwezig.
Leen13
19-06-2013 om 17:09
Omweg
Onlangs hier op het web nog een omwegmogelijkheid: de kinderarts. Sommige kinderartsen specialiseren zich ook in autisme, adhd e.d. en dat blijft gewoon via de zorgverzekeringswet.
Leen13
19-06-2013 om 17:15
Wet nog niet aangenomen
Het heeft nog steeds zin om de petitie te tekenen.
"Als we nu niets doen, gaat de hele geestelijke gezondheidszorg voor kinderen, uit het basispakket...
- June 14, 3:27 PM
Wij hebben uw hulp nodig
NIET TE GELOVEN
De volledige geestelijke gezondheidszorg voor kinder en jeugdigen (jeugdggz) gaat uit het basispakket.
Het gaat om zorg voor kinderen die niet één vriendje hebben, kinderen die erbuiten vallen, die gepest worden, die al maanden niet naar school durven, meisjes die enorm afvallen, kinderen met zeer traumatische ervaringen, kinderen die erg somber zijn of zichzelf beschadigen, kinderen die enorm chaotisch zijn, die dwangmatig vaak hun handen wassen, die veel tics hebben of kinderen die paniekaanvallen hebben. Al deze kinderen hebben straks geen recht meer op de juiste zorg.
MAAR WEL WAAR
De overheid wil een nieuwe jeugdwet. De gemeente wordt verantwoordelijk voor alle zorg. De 250.000 kinderen die onder behandeling zijn bij de jeugd-ggz en hun ouders, moeten straks afwachten of de gemeente toestemming geeft voor zorg. De gemeente mag het geld ook aan andere zaken uitgeven.
MAAR WAAROM?
De doelstellingen van de jeugdwet zijn: minder onnodige inzet van dure specialistische hulp, betere samenwerking, minder medicalisering en kostenbesparing.
Prima doelstellingen allemaal. Maar niet op deze manier. De gevolgen van deze wet zullen zijn dat er veel, heel veel kennis en goede zorg verloren gaat. En dan moet er ook nog eens fors bezuinigd worden.
IS ER NOG IETS AAN TE DOEN?
De wet moet nog aangenomen worden door de Tweede Kamer.
Als u onze grote zorg over deze wet deelt. Teken dan de petitie jeugdggz. En laat ook familieleden tekenen!!
TEKEN HIER: www.petitiejeugdggz.nl
Duizenden gingen u voor. Ouders, (GZ)psychologen/orthopaedagogen , verpleegkundigen, hoogleraren, (kinder)psychiaters, leerkrachten, kinderartsen, huisartsen, en vele anderen."