Leen13
18-10-2013 om 09:11
Jeugdwet aangenomen in de 2e kamer
http://www.trouw.nl/tr/nl/4656/Jeugdzorg/article/detail/3528887/2013/10/17/Kamer-jeugdzorg-kan-naar-gemeenten.dhtml
Spijtig genoeg heeft een overweldigende meerderheid van de 2e kamer ingestemd met de nieuwe jeugdwet.
Tot mijn verrassing begrijp ik dat Nine Kooistra van de SP tegen gestemd heeft. En verder PVV, 50+ en Pvd Dieren hebben tegen gestemd.
https://twitter.com/oosterhoff2
We worden geregeerd door de Tegenpartij van Jacobse en van Es. En als je ziek bent dan ga je maar bij je moeder in een leunstoel zitten met je benen omhoog. Net zo makkelijk toch?
Rosa van der Zanden
18-10-2013 om 09:22
Wat erg!
En pas over een aantal jaar zullen ze beseffen wat ze hebben aangericht.
Emine
18-10-2013 om 10:32
Reactie
Rosa, dat het besef later zal komen, dat denk ik ook. Niet zozeer over deze jeugdwet in het bijzonder, maar meer over 'hoe het er begin deze eeuw aan toeging in de jeugdzorg.' Ik ben ervan overtuigd dat er ooit met net zoveel verbazing op wordt teruggekeken als dat er heel vroeger geopereerd werd met een mes waarmee eerst de vis was schoongemaakt en wonden met modder werden dichtgestopt. Maar ik denk dat dat nog wel twintig jaar weg is. Er gaan veel stemmen op tegen hoe het er in de jeugdzorg aan toe gaat, maar ik heb niet het idee dat het al naar de andere kant geheld is: nog altijd zijn ouders in de jeugdzorg die slechte ouders die je neit serieus hoeft te nemen. En de jeugdzorgers degenen die die arme kindertjes van die slechte ouders redden. En dat het soms eens mis gaat, och, die kindjes hadden toch al niets te verliezen...wordt gedacht. Wie erin terecht komt, weet dat het anders is en wat een schade slechte hulpverlening brengt. Zeker als deze gedwongen is en je deze dus moet accepteren.
Wat betreft die jeugdwet heb ik mij enorm verbaasd over de tegengeluiden. De kwaliteit van de jeugdzorg zou in gevaar komen, maar waar was die kwaliteit dan? Die is toch al jaren slecht? Ik weet dat de Bureaus Jeugdzorg er niet blij mee zijn, ze spreken over hun eigen teloorgang en die kaalslag, van mij mag het. Ik vrees alleen met jullie dat de alternatieven niet veel beter zullen zijn en dat er nog steeds te veel geld in bureaucratie zal gaan zitten en niet in echte hulpverlening. Om nog maar te zwijgen van het risico dat mensen die nu mogen gaan beslissen zich belangrijker gaan maken dan ze zijn en je een neiuwe laag krijgt waar je in de dwang en drang terecht kunt komen als je om hulp vraagt.
Temet
18-10-2013 om 10:51
door naar de overkant
Goed, dan nu de Eerste Kamer maar bestoken. Daar kunnen alsnog serieuze hobbels worden opgeworpen, het zal de eerste keer niet zijn.
Groeten,
Temet
tsjor
18-10-2013 om 11:42
Positief en negatief
De overheveling van jeugdzorg naar de gemeente brengt ook positieve effecten met zich mee. Zo zijn er gemeentes die nu enquetes gaan houden naar de ervaringen en wensen van ouders. Een voorbeeld:
http://limesurvey.arcon.nl/limesurvey/index.php?sid=29523&lang=nl
Eén van de grootste gevaren zit in de financieringsstroom. Bijvoorbeeld: de zorg voor gehandicapten gaat helemaal naar de gemeente, daarvoor zouden ze 700 miljoen krijgen (wat al 30% minder is dan voorheen). In het nieuwe akkoord is afgesproken dat de belastingaftrek voor de extra kosten van gehandicapten blijft, dat kost de schatkist 400 miljoen en dus gaat er 400 miljoen minder naar de gemeente en krijgen ze nog maar 300 miljoen voor het hele pakket aan zorg voor gehandicapten.
Het is zo gemakkelijk geworden: als rijksoverheid delegeren we de taken en als we het geld niet hebben krijgen de gemeentes gewoon het geld niet, maar houden wel de taken. Gemeentes zijn erg beperkt in het zelf geld ophalen, ze hebben maar een paar belastingen die ze kunnen verhogen.
Dat zal er ook met de jeugdzorg gebeuren, zo lang de systematiek die hierachter zit niet beperkt kan worden.
Ik snap wel dat de VNG niet meer wilde praten.
Tsjor
Temet
18-10-2013 om 12:18
Tsjor (ot)
"Het is zo gemakkelijk geworden: als rijksoverheid delegeren we de taken en als we het geld niet hebben krijgen de gemeentes gewoon het geld niet, maar houden wel de taken. Gemeentes zijn erg beperkt in het zelf geld ophalen, ze hebben maar een paar belastingen die ze kunnen verhogen"
Inderdaad. En als de gemeente dan de ozb verhoogt schreeuwt Nederland moord&brand en huilt "Den Haag" gezellig mee met de wolven in het bos, zonder zich te bezinnen op het eigen aandeel in die verhoging.
O ja, en als de gemeentes die gedelegeerde taken dan niet uitvoeren op een manier die de rijksoverheid voor ogen had dan worden de touwtjes weer aangehaald. De kortzichtigheid is ten hemel schreiend.
Groeten,
Temet
Leen13
18-10-2013 om 13:55
jeugd ggz
Mijn grootste bezwaar is dat de kinder- en jeugdpsychiatrie naar de gemeente gaat. Dat vind ik inderdaad een historische vergissing. Ik ben bang dat zo'n academische discipline nu gewoon weggevaagd wordt. Blijven we zitten met psychologen van de koude grond van de gemeente en van jeugdzorg.
Leen13
18-10-2013 om 14:43
en Denemarken
http://buitencategorie.wordpress.com/2013/10/12/ervaringen-van-autisten-in-denemarken/
Ervaringen met het regelen van zorg voor kinderen met autisme bij de gemeente.
Inderdaad, gemeente geeft geen heldere informatie om zorgaanspraak te voorkomen, ambtenaren wijzen veel af, zodat ouders die toch al zwaar belast zijn veel tijd moeten steken in het regelen van zorg voor hun kinderen.
Daar krijg je rechtzaken van en beroepen. Dat scheelt de gemeente wel geld want niet iedereen gaat zover.
Maar goed, dat is nu ook al zo omdat de zorg onoverzichtelijk geregeld is.
Ook een mooi stukje over autisme en regulier onderwijs. Zo heb ik het ook wel ervaren met mijn kinderen op de basisschool.
Leen13
19-10-2013 om 00:12
CDA-stemmen voor de gemeente
Mona Keizer. Vera Bergkamp. 50+. De SP vertrouw ik niet, Nine Kooiman heeft teveel banden met jeugdzorg. Partij voor de Dieren.
Wie nog meer? Volgend jaar zijn er gemeenteverkiezingen en ik ga ze weer screenen op hun houding tegenover de jeugdhulpverlening.
Ik ben beslist niet tegen jeugdzorg, daarvoor zie ik teveel goede dingen gebeuren, met name bij de gespecialiseerde doelgroepen, maar de dwang vind ik contraproductief en dat dossiertjes opbouwen en voor de rechter brengen vind ik stuitend. Maar ambulant begeleiders, zwerfjongerenopvang enzovoort. Ik zou heel graag willen dat jeugdzorg gewoon haar werk kan doen en daar ook goed in geschoold wordt. Gewoon, meer leren over autisme, dat is natuurlijk mijn ding, maar die rotzooi over kindermishandeling moet eruit. Doe maar gewoon. De meeste ouders zijn geen kindermishandelaars en elke zorg 'kindermishandeling' noemen en ouders daarmee in diskrediet brengen is gewoon crimineel.
tsjor
19-10-2013 om 11:24
Familiegroepsplan
Tamelijk positief nieuws is dat amendement 33684 nr. 83I van Voordewind is aangenomen: mensen moeten de mogelijkheid krijgen om in eigen kring een oplossing te zoeken, ook al in het vrijwillige kader.Dat is god nieuws voor de eigen-kracht-conferenties: ouders en kinderen kunnen dat nu zelf aanvragen, financiering is zeker gesteld.
Adddertje onder het gras: als het gepresenteerd wordt als iets wat verplicht is (voor de ouders) werkt het contra-productief, want dan gaan hulpverleners bepalen wat de ouders moeten doen en de ouders kunnen gaan steigeren, wat weer als negatief wordt beschouwd.
De verplichting moet dus de hulpverleners betreffen: zij móeten ouders en kinderen in de gelegenheid stellen om een EKC te organiseren en de uitkomsten ervan te respecteren. Ouders en kinderen hebben het recht om een EKC te organiseren.
Nu maar hopen dat rechters zover gaan, dat zij een dwangmaatregel weigeren als ouders niet de gelegenheid hebben gehad om eerst te bezien of problemen via een EKC opgelost kunnen worden.
Overigens: familiegroepsplan is iets anders nog dan EKC, het risico bestaat dat bij een familiegroepsplan een hulpverlener het voortouw neemt en dan ook zeggenschap heeft wie uitgenodigd wordt (oma niet, want die deugt niet, de buurvrouw ook niet en de oom is verdacht). Bij een EKC organiseert een burger de conferentie, die geen mening heeft over de kwaliteiten van oma, buurvrouw en tante.
Tsjor
Suze
24-02-2014 om 09:15
1e kamer heeft de Jeugdwet aangenomen
(ik heb het bericht maar even hier geplaatst, ik weet dat er meerdere draadjes over de Jeugdwet gaan, maar in de waardeloze zoekmachine kan ik het draadje dat ik zoch niet vinden)
Leen13
24-02-2014 om 16:24
cartoon petitie indienen
http://ow.ly/i/4GzIA
Cartoon over een petitie indienen bij de overheid.
"If you beg in just the right way, I might change".
Meike
25-02-2014 om 00:50
Zie hier...
http://www.ouders.nl/artikelen/nieuwe-jeugdwet-aangenomen.
Uitleg over de nieuwe jeugdwet.
De kritische noot ontbreekt nog, maar ik verwacht dat Ouders Online het wel goed gaat volgen!
Kaaskopje
26-02-2014 om 20:29
AnneJ
zijn bij jou in de gemeente volgend jaar pas de gemeenteverkiezingen?
Waar is je wantrouwen tegen de SP op gebaseerd?
Leen13
26-02-2014 om 20:37
http://www.sp.nl/2010/2011verkiezingsprogrammaSP.pdf
"Er komt een permanente campagne tegen kindermishandeling".
Als ze nou een in hun programma op zouden nemen dat er meer kennis moet komen over 'speciale' kennis en dat die kennis beter gedeeld zou moeten worden ook buiten de jeugd ggz, dan zou ik er wat voor voelen.
Verder heb ik 50+ gestemd omdat die, in tegenstelling tot de meeste andere partijen, geen hysterische jeugdzorg paragraaf hebben.
Leen13
26-02-2014 om 20:51
19 maart 2014
Zijn er voor zover ik weet in alle Nederlandse gemeenten gemeenteraadsverkiezingen en 22 mei zijn er verkiezingen voor het Europese Parlement.
Ik ben voornemens om een ouderenpartij te stemmen. Ik ben een 'zwevende' kiezer, dus dat kan nog veranderen afhankelijk van de programma's.
Ik heb inmiddels al een stemwijzer ingevuld maar helaas ben ik het ook met de meeste partijen voor een goed deel niet eens.
Leen13
26-02-2014 om 23:21
stemwijzer
Als vraag in de stemwijzer zou ik bijvoorbeeld de volgende graag zien: ouders en kinderen hebben geen behoefte aan generalisten maar aan deskundigen.
In Amsterdam kun je de knullige vraag krijgen of ouders verplicht naar opvoedingsondersteuning moeten. Dan gaat het om 'laagdrempelige' hulp. Een noninssue.
Kaaskopje
26-02-2014 om 23:25
AnneJ
Jij schreef: "Wie nog meer? Volgend jaar zijn er gemeenteverkiezingen en ik ga ze weer screenen op hun houding tegenover de jeugdhulpverlening."
Bij ons zijn de verkiezingen pas in september, vanwege een gemeentefusie. Maar dat is o.t..
Maar waarin wantrouw je de SP? Denk je dat een ouderenpartij beter voor de jeugdwetgeving is?
Leen13
27-02-2014 om 00:01
beter
Het is niet echt een positieve keuze maar de verkiezingsparagrafen van de grote partijen doen op het gebied van de jeugdhulpverlening pijn aan mijn ogen, dus die vallen af.
Ik wil best Groenlinks stemmen maar niet als ze opvoedingsondersteuning voor ouders op hun wensenlijstje hebben. Ik wil ook best PvdA stemmen maar niet als ze 500 sociale wijkteams aanstellen in Amsterdam.
De rest stemt kritiekloos in met zorgen dat de jeugdzorg wel op de oude voet voortgaat voor de meest 'kwetsbare burgertjes' (D66 in Amsterdam).
Ik wil wel stemmen op Mona Keizer (CDA) of Vera Bergkamp (D66) die zich ingezet hebben om de jeugd ggz een betere positionering te geven en meer waarborgen in de nieuwe jeugdwet, of al helemaal goed Tineke Slagter Roukema (ook SP) maar die zijn niet verkiesbaar voor de gemeente.
Leen13
27-02-2014 om 00:05
Wat de EU aangaat wil ik een partij zien te vinden die door samen te werken in de EU en wereldwijd zorgt dat de brievenbusfirma's ophouden te bestaan en gewoon belasting gaan betalen.
De nationale inkomsten dalen dramatisch doordat multinationals zich weten te onttrekken aan een bijdrage aan een nationale samenleving.
Dat moet anders.
Je zou wensen dat daar aan gewerkt wordt. Dan word het misschien nog eens wat met betere zorg voor meer mensen in plaats van de maar doorgaande afbraak.
Leen13
27-02-2014 om 18:27
8 vragen van Asha ten Broeke voor de stemwijzer van de gemeente
http://www.twitlonger.com/show/n_1s0mgvh
Spannend welke standpunten, voor of tegen de stellingen, de diverse partijen innemen. Zou ik ook graag weten.
"1. Keukentafelgesprekken ihkv de Wmo kunnen ook door vrijwilligers worden gevoerd.
2. Als een kind of volwassene hulp nodig heeft die onder de Wmo of Jeugdwet valt, moet die in principe geleverd worden door het netwerk van wijkgenoten, vrienden en familieleden.
3. We maken emancipatiebeleid om ervoor te zorgen dat de steun en zorg uit het sociaal netwerk van een hulpbehoevende niet onevenredig op de schouders van vrouwen terecht komt.
4. Wanneer de Wmo-zorg of Jeugdzorg te duur wordt, verhogen we liever de gemeentebelastingen dan dat we minder zorg gaan leveren.
5. Opvoedondersteuning of lidmaatschap van een sportclub zijn goede alternatieven voor psychiatrische jeugdzorg.
6. Indien noodzakelijk voor het welzijn van het kind moet ggz-zorg buiten de regio worden vergoed door de gemeente waarin het kind woont.
7. Kinderen die nu in de GGZ onder behandeling zijn kunnen in 2015 gewoon nog steeds terecht bij hun vertrouwde psychiater, psycholoog of therapeut.
8. Uitkeringsgerechtigden kunnen bepaalde zorgtaken overnemen, zoals wondverzorging en het wassen van zieke of gehandicapte mensen."
MarSy
27-02-2014 om 21:37
Annej
Ik dacht even dat deze vragen bedoeld waren voor ons als lezer!
Totdat ik de link opende, toen begreep ik het!
Wel een goed idee, want veel van deze vragen zijnt e zot voor woorden, men zou maar ja zeggen op vraag 8......
Leen13
27-02-2014 om 23:26
of op vraag 5
Een opvoedcursus of een sport in plaats van de psychiater.
Dan weet je in elk geval wat die partij aan de macht in de gemeente voor heeft met de zorg voor 'kwetsbare burgertjes'. Waar was die mevrouw Jorritsma ook alweer van?
Evanlyn
28-02-2014 om 11:56
goeie zeg!
Ik ga hem meteen mailen. De partij van mevrouw Jorritsma kwam toch al niet in aanmerking, maar de rest..Laten ze er ook maar eens over nadenken!
Leen13
28-02-2014 om 14:19
sociale wijkteams
Ik ben eigenlijk helemaal niet tegen pedagogische of sociale hulp. Daar is gewoon al veel teveel van wegbezuinigd. Ik ben juist zeer dankbaar voor de buurthuiswerker van het buurthuis waar mijn zoon naar toe gaat. En ik ben ook zeer dankbaar voor de pedagogische ondersteuning op het speciaal onderwijs van mijn kinderen.
Maar bij de hele rataplan van het sociale wijkteam en de 'keukentafelgesprekken' krijg ik spontaan beelden van van Kooten en de Bie. Pierre Hulzebos op visite bij de familie van der Laak en de therapeut-acceptatie-therapie.
mirreke
07-03-2014 om 17:24
Anne J
Kijk even onder het draadje Rode Hoed recht kind van de rekening.
Ik heb daar een link geplaatst naar een formulier van het cjg Urk, een Urk nu al gebruikt of gaat gebruiken onder de paraplu van de jeugdwet...
Inderdaad, het idee van sociale wijkteams is leuk en goed, als je daar inderdaad informeel eens kunt komen praten en hulp vragen voor je kind. Maar niet als het met dit soort formulieren gepaard gaat, en uiteindelijk met drang en dwang (dat staat in de volgende link die ik er plaatste. Hoe eea gaat verlopen als het gezin niet langer wil meewerken.)
Leen13
07-03-2014 om 17:58
inderdaad
Ik heb het gezien Mirreke. Ik vind het ook schandalig, niet ambtelijk integer en onfatsoenlijk. Helaas heb ik ook al meer in moeten vullen dan ik zou wensen omdat je anders soms uberhaupt geen hulp krijgt die je voor je kinderen wel hard nodig hebt, zoals bijvoorbeeld toelating op speciaal onderwijs.
ik hoor nog zo'n psychiater zeggen: hulpverlening is niet vrijblijvend, dat was in de tijd dat ik daar achteraan dacht: inderdaad je moet dan wel je burgerrechten inleveren. Maar je doet het als het om je kinderen gaat.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.