Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Een knoop doorhakken als ouder

De afgelopen maanden is me een aantal keren opgevallen dat sommige ouders lastig standpunten kunnen innemen als het gaat om wat kinderen wel of niet mogen of krijgen. Dan gaat het bijvoorbeeld over logeren, alleen op vakantie of betalen we (mee aan) de rijlessen. Laatste discussie waar ik bij zat ging dus over die rijlessen. Kennelijk hadden de ouders als voorwaarde gesteld dat hun puber eerst moest laten zien dat hij zijn huishoudelijke taakjes een tijd lang zonder morren deed. Aan die eis was nu voldaan, maar vervolgens was de nieuwe voorwaarde ‘eerst je theorie halen’.
Ik vind dat best sneu. Waarom zou je je kind zo lang in het ongewisse laten over je oordeel? Ik hoor zo vaak pubers zeggen dat hun ouders nog niet hebben gezegd of dit of dat mag. Ik heb daar meestal niet langer dan een uur voor nodig
Hoe gaat dat beslissingsproces bij jullie?


Theorie hoort toch ook bij het rijbewijs? Voor mijn ouders hoorde rijbewijs halen gewoon bij de opvoeding en gelukkig voor hen was ik in 25 lessen in de eerste keer geslaagd. 

Dat is toch geen voorwaarde voor rijlessen? Dat is gewoon de start. Theorie halen is voor sommige jong volwassenen een heel gedoe. Ik ken iemand die HBO doet en al 10x is gezakt voor de theorie. Als je dan begint met praktijklessen kun je stoppen met autorijden omdat je nooit op mag voor je praktijk. 

PristinePorpoise22

PristinePorpoise22

05-12-2021 om 18:10

Het is toch handiger om eerst theorie te doen? Dan is die alvast binnen.

Raar om eerst theorie te doen voor praktijklessen. Als het even tegenzit is je theorie verlopen als je praktijkexamen hebt of als je een paar keer zakt.

Kerstin75 schreef op 05-12-2021 om 18:10:

Dat is toch geen voorwaarde voor rijlessen? Dat is gewoon de start. Theorie halen is voor sommige jong volwassenen een heel gedoe. Ik ken iemand die HBO doet en al 10x is gezakt voor de theorie. Als je dan begint met praktijklessen kun je stoppen met autorijden omdat je nooit op mag voor je praktijk.

Ik heb theorie in 1x gehaald en praktijk na 4x. Als ik theorie eerst deed voor ik met praktijk begon, had ik weer opnieuw theorie kunnen doen. Zo kan het ook lopen. 

Je opleidingsniveau heeft er trouwens weinig mee te maken. Ik deed toentertijd mbo niveau 3 maar ken genoeg hoger geschoolden die het maar niet lukken. 

Ik heb nog lang geen puberkind, maar heb sowieso niet veel tijd nodig om een besluit te nemen of iets wel of niet mag. Af en toe even wat extra tijd om te overleggen, maar eigenlijk zijn we het altijd eens óf één van de twee ouders heeft een meer uitgesproken mening dan de ander.

Voor mijn ouders hoorde het rijbewijs bij de opvoeding. Als je het niet kunt betalen is het natuurlijk wat anders, maar dan is het ook meteen een duidelijke nee.
Wij zullen het t.z.t. ook voor dochter betalen.
Ik ken wel mensen die het voor hun kind betaalden als het kind met 18 niet rookte. Maar dat vind ik een duidelijke voorwaarde. Huishoudelijke klusjes vind ik daar los van staan. Als ik mijn kind vraag om iets te doen, dan verwacht ik dat ze dat ook doet zonder dat daar een beloning of straf bij komt kijken.
Ik vind het ook lullig om kinderen lang in het ongewisse te laten. Stel je wil met een groep vrienden op vakantie. Je moet dan tijdig boeken. Als je een bijdrage van je ouders nodig hebt om dat te kunnen betalen is het lullig als ze eerst maanden moeten denken en dan drie dagen voor vertrek zeggen 'ja prima, we betalen de helft' maar dan kan kind alsnog niet mee omdat dat niet meer geboekt kan worden.

wij voeden onze kinderen samen op. Dus bij twijfelgevallen wachten we tot de ander thuis is. Voor ons heel logisch, wij willen als ouders eenduidig en betrouwbaar zijn, en daar hoort onderlinge afstemming bij. 

Bij ons blijven twijfeldingen ook wel eens te lang hangen op overleg. Vaak wil ik dan overlegd hebben met m'n man omdat ik weet dat hij niet zo enthousiast zal zijn. Maar tegen de tijd dat wij met z'n 2en zijn ben ik het allang weer vergeten. 
Als kind er dan weer over begint als we er allebei zijn stuur ik die wel eens de kamer uit, zodat we even samen kunnen overleggen. 

Overleggen doe ik heel snel met mezelf en voorwaarden anders dan: je best doen heb ik niet. 

Ik gok ook dat er soms meerdere kinderen in 't gezin zijn.

Nu een rijbewijs betalen voor kind 1 betekent straks ook een rijbewijs betalen voor kind 2 en 3.

Dat zou ik toch écht niet willen beslissen in een uurtje. Want het geld voor kind 2 en 3 moet er straks ook liggen. Naast de eventuele voorwaarden die op dat moment ook ongeveer gelijklopend moeten zijn.
En beide ouders moeten dan ook nog eens akkoord zijn met én de centen én de voorwaarden.

Wij hebben al besloten dat we voor ieder kind het rijbewijs B betalen. En voor eentje hebben we ook brommer betaald, omdat ze daarmee naar school gaat.
Wel heb ik met de oudste gezien dat na jaren lessen en steeds zakken voor theorie, het nogal in begon te zakken en daarmee mijn humeur ook. Toen hebben we afgesproken dat ik me er niet meer mee ging bemoeien (ze was ook al uit huis) en dat ze zelf maar op eigen houtje haar rijbewijs moest zien te halen en dan zou ik alles terugbetalen. Dat is uiteindelijk gelukt en was dus voor ons allemaal een leuke verrassing, zonder steeds de frustraties van "heb je nou ingepland? leer je voor je theoriet?" etc.
Daar heb ik wel van geleerd voor de volgende kinderen dus ja, die mogen op mijn kosten hun rijbewijs B halen maar ik ga er niet meer achteraan zitten en ik hoor het wel als er iets voortgang is en ik moet iets betalen. De jongste weet dus dat hij het maar lekker zelf moet regelen en nee, rijbewijs A betaal ik niet.
Dus we blijven bij ons besluit, maar we leren ook van de ervaring.

Lotus_ schreef op 05-12-2021 om 18:13:

[..]

Ik heb theorie in 1x gehaald en praktijk na 4x. Als ik theorie eerst deed voor ik met praktijk begon, had ik weer opnieuw theorie kunnen doen. Zo kan het ook lopen.

Je opleidingsniveau heeft er trouwens weinig mee te maken. Ik deed toentertijd mbo niveau 3 maar ken genoeg hoger geschoolden die het maar niet lukken.

Op dit moment is theorie halen nogal een dingetje. En wie betaalt bepaalt. Ik zou als ouder proberen in te schatten of theorie halen of praktijk halen het grootste probleem wordt. Ik heb dat bij beide kinderen overigens goed ingeschat. Ik wil dus geen praktijklessen betalen waarbij je de eerste 15 lessen half kan weggooien omdat de theorie keer op keer niet gehaald wordt. Ik wil ook niet dat het theoriecertificaat verloopt omdat het kind niet kan slagen. Maar inhoudelijk begrijp ik die ouders hier prima en snap niet waarom dit als voorbeeld wordt gegeven over een knoop doorhakken. Dat zou het zijn als een kind eerst klusjes moet doen (was dat wel smart gemaakt?) en vervolgens zeggen dat je kind nu eerst een jaar de boodschappen moet gaan doen. 

En met mijn voorbeeld geef ik juist aan dat vaak zakken voor theorie ook bij de hogere opleidingsniveaus voor kan komen. 

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-theorie-examen-van-het-rijbewijs-is-voor-veel-jongeren-een-te-grote-opgave~bd10bf2b/

Als je kind bijna 18 is heb je er toch al lang eens over nagedacht hoe je dat met rijbewijs wil gaan doen, dat zie je toch aankomen? Dat is een groot duur iets, dus dat beslis je niet in een uurtje, maar dat heb je al lang gedaan als kind wil beginnen. 

Als kind opeens met iets komt dat groot, belangrijk of duur is moet er soms gewacht worden op overleg. Hier nog geen pubers maar ik kan me voorstellen dat dat met een vakantie zo zou gaan. Dat moet niet te lang duren inderdaad, maar het zou weleens kunnen zijn dat we pas in het weekeinde tijd maken om het er goed over te hebben. Dan duurt het dus een paar dagen. 

Sommige dingen duren nog langer ben ik inmiddels achter. Zo wil kind een huisdier. Een paar waren direct 'nee' ivm allergie en een soort dier dat ik echt niet zie zitten. Daarna wilde ik eerst eens zien of de wens wel bleef. Dat was zo. 
Toen kwam het op kleine knaagdieren en daar moesten we eerst nog maar eens over overleggen. Man was daar ook niet op tegen. Maar kind is nog niet geïnformeerd. Eerst heb ik me eens goed ingelezen in welk soort dier geschikt is voor bij ons. En nu is het nog 'wanneer dan'. Want kind vertellen dat we een dier gaan nemen maar pas volgend jaar is ook zo wat. En de jongste trekt naast Sinterklaas en nog wat dingen echt niet om er nu ook nog zoiets bij te doen. Dus ik denk dat dier komt in een rustig moment van februari ofzo. 
Kind ondertussen weet dat nog niet. Die wacht zich te blabber. Maar met iets groots als een huisdier nemen of niet en welke dan, vind ik dat ook niet zo raar. 
We hebben het er ondertussen ook nog wel eens over gehad welk dier misschien zou kunnen etc, wat die voor verzorging nodig heeft enzo. Maar dus geen besluit nog. 

Heel veel dingen kun je voor zijn. Dat rijbewijs heb je toch allang geleden besloten en wat hebben huishoudelijke klusjes daarmee te maken?
Op fe een of andere manier zitten wij samen behoorlijk op 1 lijn qua normen en waarden en dingen die we belangrijk vinden. Ik kan eigenlijk alles daar wel aan toetsen. Ik hoef niet te overleggen. Het oordeel van de ene ouder is meteen die van de ander. Tenzij het om grote dingen gaat. Maar dingen als feestje of weet ik veel overleg ik niet. Zaken als alcohol,  alleen op vakantie,  hoe laat thuis daar is allang eerder een lijn over uitgezet of gesprek over geweest. Ik doe over besluiten ook nooit lang.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.