Chavella v/d Wardt
06-09-2011 om 16:01
Dochter van 17 met ots woont weer thuis, en nu?
Hallo allemaal,
Mijn dochter staat onder toezicht en ik heb geen ouderlijk gezag meer. Ze wordt over 6 maanden 18. Omdat ze overal wegliep woont ze nu weer (tijdelijk) bij mij. Van de voogd word ik niet veel wijzer. Ze vinden het wel goed dat ze hier woont zolang dat nodig is. Wat ik wel weet is dat ze aangemeld wordt voor een traject voor begeleid kamers wat nog maanden kan duren.
Inschrijven hoeft niet volgens hun en ik krijg nergens een vergoeding of tegemoetkoming voor terwijl ik een minimum inkomen heb. Haar bed, eten drinken etc moet ik dus ook zelf betalen. Ondanks dat dit voor haar en mij niet de beste situatie is (understatement) kan ik haar niet op straat laten staan ookal trek ik het emotioneel en financieel niet op dit moment.
Antwoord is; daar hebben jullie zelf voor gekozen dus niet onze verantwoording/zorg verder. Ik heb hier iig niet voor gekozen maar een moeder blijft een moeder. Het alternatief was zwerven met alle risico's en ellende van dien. Heeft iemand raad? Tip's? Met de voogd of bjz onderhandelen heeft net zoveel zin als proberen om een olifant in een jampot te stoppen dus ik probeer op eigen kracht maar weer om dit voor haar en mij tot een goed einde te brengen. Alle adviezen zijn meer dan welkom!
Mvg, Chavella
Handeltje
06-09-2011 om 16:46
Klopt iets niet
1. Volgens de sociale verzekeringsbank moet het wel degelijk worden gemeld als het kind weer thuis woont. En ze moet ook wel degelijk worden ingeschreven. Is dat gebeurd, dan kun je misschien in ieder geval weer kinderbijslag krijgen. Mij heeft de sociale verzekeringsbank in ieder geval gezegd dat dit in alle gevallen gemeld moet worden. Anderzijds moet je het ook melden als ze bij jou weer de benen neemt, dus dat is wel iedere keer melden dan. Maar dat het niet zou hoeven, dat klopt niet volgens mij.
2. Is er een machtiging uithuisplaatsing uitgesproken? Zo ja, dan hoeft Jeugdzorg die inderdaad niet te gebruiken, maar waarschijnlijk kun jij je er wel op beroepen.
3. Ben je uit de ouderlijke macht onzet of ontheven of niet? Zo nee, dan heb je samen met de voogd de ouderlijke macht. Maar met een OTS is de voogd zo wie zo minstens mede verantwoordelijk of je nu ontzet bent of ontheven of niet.
4. Is er reden om je dochter dan maar gedwongen op te nemen omdat ze anders in gevaar is of komt? Van een gedwongen opname wordt men meestal niet beter, heb ik me laten vertellen. Maar als het alternatief erger is, dan moet dat misschien toch worden overwogen.
Ik zou eens op zoek gaan naar een goede advocaat die gespecialiseerd is in Jeugdrecht en minstens een gratis eerste gesprek aanvragen voor advies. Kijk bijvoorbeeld eens hier, onder "waar te vinden": http://www.vnja.nl/. Dan word je allicht wijzer dan van Jeugdzorg zelf, die weten vaak zelf niet eens wat wel of niet verplicht is.
Temet
06-09-2011 om 16:59
Chavella
Ik zou ook denken dat ze gewoon ingeschreven moet worden. Als ze naar school gaat heb je ook recht op kinderbijslag.
Je zegt dat je een minimuminkomen hebt. Uit werk of uit uitkering? Als je een inkomen hebt op het bijstandsniveau van een alleenstaande, en je dochter werkt niet, dan kan het zijn dat je recht hebt op een hogere uitkering. Heb je bijstand en werkt dochter wel, dan moet je e.e.a. doorgeven aan de sociale dienst (ook als ze niet ingeschreven is) - maar daarmee is niet gezegd dat je uitkering zal dalen, overigens.
Veel sterkte gewenst
Temet
Chavella v/d Wardt
06-09-2011 om 17:26
Dank!
Hetzelfde dacht ik dus ook; inschrijven en dan verder kijken. Ik ben erg bang dat het kastje muur verhaal wordt en als ze 18 is het doek valt wbt de hulpverlening. Ik heb een goede advocaat maar dat kost minimaal 90 euro en bereik ik er wat mee? Jaag ik bjz dan niet verder in het harnas? Aanstaande donderdag heb ik een gesprek geregeld op school ( die nu pas door heeft gekregen dat ze hier is na 4 weken, ze konden haar niet bereiken)
Ik vind school ontzettend belangrijk en dat is mijn eerste prioriteit nu voor haar. Voor de rest zie ik door de bomen het bos even niet meer, wat wel en wat niet? Voor wie zijn in deze situatie welke rechten en welke plichten? Ik moet het in 6 maanden in goede banen zien te leiden want daarna valt alles weg en is zij en ik nog veel verder van huis. Er speelt ontzettend veel meer maar dat kan ik helaas niet kwijt, de situatie is erg complex. Prioriteit is school en financieen nu.
Mvg, Chavella
Chavella v/d Wardt
06-09-2011 om 17:47
Temet
Op dit moment ben ik bezig met een traject via het UWV en heb 836 netto per maand. Als ik ontheven ben van de ouderlijke macht en ik schrijf haar in heb ik dan wel recht op meer inkomen en kinderbijslag? Ik heb het niet nodig, red mezelf aardig zo maar voor haar zou het welkom zijn. Dan denk ik aan een normaal bed ipv een luchtbed, bromfiets certificaat etc.
Van de andere kant; een persoon meer in je huishouden kost gewoon meer. En dat meer zit er niet in, laat staan hoognodige extra's voor haar. Een baantje gaat ook niet denk ik als ze niet ingeschreven staat?
Mvg Chavella
Margriet*
06-09-2011 om 18:13
Verbaas me weer eens over bjz:
Wat een passiviteit bij de voogd, handig wachten tot je dochter 18 is, dan hoeft er niets meer....Ok het lukt niet om ergens anders te wonen dus dan maar weer bij jouw. Maar BJZ kan wel zorgen dat er ambulante ondersteuning komt (zonder direct daarbij een bed te bieden) die je zou kunnen helpen met al dit soort praktische vragen. Ik weet niet in welke regio je woont maar in bijvoorbeeld in de regio Amsterdam werkt dit wel zo.
Dus vraag eens bij de voogd na wat daar de mogelijkheden in zijn om het verblijf bij jouw toch zo prettig mogelijk te maken en hulp te krijgen waarbij ook jij als ouder wordt ondersteund! Je kunt ook zelf met een instelling voor jeugd en opvoedhulp in jouw regio bellen en vragen naar dit soort hulp om zo beter beslagen ten ijs te komen bij je voogd.
Succes!
Margriet*
06-09-2011 om 18:14
Baantje
Voor een inschrijving bij een uitzendbureau moet je een woonadres opgeven. Zonder inschrijving op een adres dus geen baan.
Terpi
06-09-2011 om 20:09
Waar loopt ze weg?
De titel zegt het al, waar loopt ze weg? Ofwel, staat ze ingeschreven op een woonvorm/behandelsetting waar ze normaal zou moeten verblijven? Betaal je ouderbijdrage ergens voor?
Leen13
06-09-2011 om 20:48
Zelf inschrijven
Als je kunt en je dochter heeft zelf een identiteitsbewijs ga dan met je huurcontract naar de gemeente om je dochter per direct in te schrijven. Bericht zelf het SVB dat je dochter op jou adres woont en negeer de voogd.
Dring er bij de gezinsvoogd op aan om werk te maken van het begeleid kamerbewonen, controleer waar ze haar opgegeven hebben en bel daar zelf achteraan, maar wissel verder niets uit.
Ga naar de uitkeringsinstantie met de inschrijving en vraag waar je recht op hebt.
Misschien is er in je buurt een instantie die je kan helpen met tweedehands gratis bed en dergelijke? Soms kun je wel hulp krijgen van de kerk of een andere instantie die zich bezig houdt met mensen met weinig geld.
Maar wat heb je te verliezen?
Temet
06-09-2011 om 21:46
Inkomen
traject bij UWV? Wat is dan de basis voor die 836 netto?
Je zit op of net onder de bijstandsnorm voor een alleenstaande zo te zien. Heb je eventuele belastingkortingen etc meegerekend? Als je een uitkering hebt - die heb je neem ik aan, anders zat je niet bij UWV - dan heb je op grond van de Toeslagenwet hoogstwaarschijnlijk recht op aanvulling van je inkomen tot de relevante bijstandsnorm. Dat is dan, als je dochter bij je woont, de bijstansdnorm voor een éenoudergezin.
Wacht, ik google even. De bijstandsnorm voor een alleenstaande is, exclusief vakantiebijslag, 873,71 netto per maand. Daar zit je nu al onder, tenzij je een heffingskorting niet meegerekend hebt.
De bijstandsnorm voor een alleenstaande ouder is (ex vak.geld)1123,34 per maand netto. Los van een eventueel recht op kinderbijslag - als ze niet op school zit is er geen recht op kinderbijslag (heb ik inmiddels opgezocht) en ik weet niet hoe het zit met het kindgebonden budget. Maar recht op een inkomen op bijstandsniveau heb je sowieso. Van die 250 extra in de maand kan er wel een tweedehandsbedje af lijkt me zo.
Huppetee, inschrijven, aanvulling inkomen regelen.
Meer over de toeslagenwet vind je op de site van UWV, www.uwv.nl. Tik Toeslagenwet aanvragen in de zoekfunctie, dat gaat volgens mij het snelste. De Toeslagenwet is de enige uitkering die makkelijk aan te vragen is, het is werkelijk zo gebeurd.
Mocht je niet voor een toeslag in aanmerking komen, dan kom je wel in aanmerking voor aanvullende bijstand. Bijstand aanvragen is erg vervelend, maar gelet op het bedrag is het zeker de moeite waard in dit geval.
Heel veel sterkte!
Temet
Temet
06-09-2011 om 21:48
Margriet (en chavella)
je moet voor een inschrijving bij een uitzendbureau wel een woonadres opgeven, maar volgens mij is het niet vereist dat je ook op dat adres ingeschreven staat in het bevolkingsregister. Dat is voor UWV denk ik officieel ook niet het geval maar a) dat weet ik niet zeker en b) het staat verdacht, en voor de bijstand is het wel verplicht.
Groeten,
Temet
Chavella v/d Wardt
07-09-2011 om 12:34
Bellen
Nav de tips van jullie ben ik de hele ochtend al aan het bellen. Svb zegt dat ik hoe dan ook recht heb op kbs. Het telefoonnr van mijn gemeente is om onduidelijke redenen niet bereikbaar en ik kan geen ander nummer vinden dus ga ik daar morgen naar toe voor info. Ondertussen een echte puber op mijn nek en een stop op mijn vrijwilligerswerk in de zorg. Ik moet maar kan dit maar amper aan.
Mvg, Chavella (sorry beheerders voor dubbele nick!)