Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Blame the parents is het beleidsadvies

Ook de UK heeft zijn Rouvoet in Nick Cameron.
http://foresthill.wordpress.com/2012/05/23/van-nanny-naar-nappy-state/

Politici zijn ervan overtuigd dat alle sociale problemen voortkomen uit slecht ouderschap. Blame the parents, is het beleidsdevies. Dit simplistische determinisme legt een geweldige druk op ouders. Tegelijkertijd behandelt de overheid ze als idioten die niet weten hoe een luier moet worden verschoond

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Leen13

Leen13

24-05-2012 om 19:52 Topicstarter

Politiek

Als je de ouders de schuld kunt geven van de sociale problemen in het land ontslaat het je van de verplichting om iets aan de echte problemen te doen zoals de hoge werkeloosheid, de no-go-area's, de financiële crisis. Die paar miljoen is het afkopen van je politieke verplichtingen op een nutteloos koopje. Denk je nou echt dat ouders, net als hier bij het CJG, er iets aan hebben als ze sociale problemen hebben of hun kind mankeert iets? Voor de sociale problemen (financiele, huisvesting, schulden, etc.) heb je andere politieke maatregelen nodig en voor de deskundigheid om een kind waar iets mee is te helpen, ben je nog niet klaar met de do-gooders van zo'n opvoedbeweging. Daar missen ze gewoon de deskundigheid voor en bovendien is dat maatwerk. Net als hier eigenlijk.
Gewoon een politieke afleidingsmanouvre. Nou, ik trap er in elk geval niet meer in.

Leen13

Leen13

24-05-2012 om 20:08 Topicstarter

Blame the parents

Het is namelijk geen ongewone ervaring dat je kind in het onderwijs en in de hulpverlening niet geholpen wordt, wat je zou denken, maar dat de ouder de schuld krijgt en dat de kous daarmee af is, geen hulp. Dat zou namelijk te begrotelijk worden en andere smoezen.

Mening van een sociologe

Wat jij aanhaalt is de mening van een Britse sociologe. De rest van het artikel vind ik best redelijk. Wat is er mis met gratis ouderschapscursussen zolang dat niet verplicht is? Ik lees nergens dat ouders ergens de schuld van krijgen. Ze krijgen meer hulp aangeboden van de Britse overheid. Waar de mening van die sociologe op gebaseerd is kan ik niet uit dit artikel halen.
En alles wat jij erbij haalt AnneJ lijkt mij meer jouw persoonlijke frustratie dan dat het iets met de plannen van de Britse premier te maken heeft. Die wil juist meer hulp bieden aan ouders als ik het goed lees.

Leen13

Leen13

25-05-2012 om 09:01 Topicstarter

Sociologe

De sociologe constateert dat kiezers, met name vrouwen, niet tevreden zijn en dan wil Nick Cameron familievriendelijk overkomen om meer kiezers te trekken. Net als hier premier Rouvoet overigens. Alle argumenten zijn fout. Het is geen antwoord op de werkelijke vragen uit de samenleving het is symboolpolitiek.
Wat is er mis met hulp waar niet om gevraagd word en die ouders behandelt als onwetende kinderen? In het artikel word genoemd dat ouders nu te maken hebben met tegenstrijdige informatie. Ja, daar gaan we als overheid een staatsideologie van maken die niet meer tegenstrijdig is? Alsof het wiskunde is? En als je dan een andere mening hebt over opvoeding als ouder? De deskundigen zijn verdeelt en moeten grote moeite doen om iets evidence based samen te stellen, de opvoedingssituatie is nou eenmaal complex en je hebt met mensen te maken, en dan komt er een eenduidige visie uit?
Nick Cameron die als jonge ouder de helpende hand van de overheid gemist had? Heeft hij geen vrouw en geen familie dan? Denk je echt dat Nick Cameron zit te wachten op een opvoedadviesje van een Brits CJG?
Denk je dat Rouvoet advies gaat vragen bij zijn eigen CJG? Nee! Dat is natuurlijk voor al die andere ouders die het zo veel slechter doen dan jezelf.
Natuurlijk leidt dat tot frustratie. Als je denkt dat de overheid ouders hiermee komt helpen kom je wel thuis van een koude kermis. De werkelijkheid in de UK is net als overal in Europa en het ergste in Nederland dat er op werkelijke hulp bezuinigd wordt en dat er in de jeugdhulpverlening meer geld naar justitie en controle gaat dan naar werkelijke hulp. En juist door de illusie te geven dat het om hulp gaat stoot je als ouder zo je neus als je werkelijk hulp nodig hebt. En ja, dat is mijn ervaring, en niet alleen die van mij.
En zolang je nog denkt dat het lief is van de overheid die zo goed wil zorgen voor ouders ben je een makkelijk slachtoffer.

Geen slachtoffer

AnneJ, ik ben het gewoon niet met je eens. Ik ben niet naief en denk niet zo negatief als jij. Hulp aanbieden aan ouders is niet gelijk aan ouders als onwetende kinderen te behandelen. Voor wie het wil is er hulp, niets meer en niets minder.
In eerste instantie ben jij als ouder verantwoordelijk voor je kind. Overal waar gewerkt worden, worden fouten gemaakt ook bij leraren en bij de jeugdhulpverlening.
Zelf heb ik wel positieve ervaring met het zoeken en vinden van hulp voor problemen van een kind. Vooraf was ik bang als ouder misschien de "schuld" ergens van te krijgen, maar dat is echt nooit het geval geweest. We hebben echt hulp gekregen.

Leen13

Leen13

25-05-2012 om 12:32 Topicstarter

Hulp

Fay, of je leest geen kranten en spreekt geen andere ouders met hulpvragen of je hebt gewoon geluk gehad en bent goede hulpverleners tegengekomen of het probleem van je kind viel in een categorie waar het eenvoudig over te communiceren is en waar gepaste hulp voor beschikbaar is.
Voor veel ouders is dat echter niet aan de orde en is de jeugdhulpverlening gewoon een wespennest, onoverzichtelijk georganiseerd en bureaucratisch terwijl een kind niet kan wachten. En is het een zoektocht naar de juiste hulpverleners en de juiste mogelijkheden om dan die puzzel in elkaar zien te krijgen zonder dat je bezwijkt onder misverstanden en procedures. Ondertussen moet je jezelf zien te scholen met het aanbod dat er wel is en niet is.
En nee, ik dacht toch zelf ook echt dat de tijd dat ouders de schuld krijgen van het autisme van hun kind achter ons lag. Maar je ziet toch ook wel aan de discussies in de kranten en op OOL dat de meningen sterk verdeeld zijn hoe je omgaat met kinderen met een probleem, thuis en op school?
Die discussies huizen ook in de instellingen en onder hulpverleners.
En als je niet weet hoeveel macht hulpverleners hebben door bij een misverstand jou gezin voor jaren in de ellende te storten ben je veel te kwetsbaar.
En nee, ik heb niet mijn ziel en zaligheid neergelegd, maar de fantasie van sommige mensen is genoeg om jou in problemen te brengen. Juist het ontbreken van problemen bij jou kan een reden zijn om jou te verdenken.
Het is een waarschuwing die ik graag eerder had gekregen. Dan was ik direct op zoek gegaan naar de juiste mensen en hadden wij die sores niet gehad. Hoewel je altijd tot elkaar veroordeelt blijft. Ik mag nog steeds gedreigd worden met een boete en nog steeds ben ik als ouder kwetsbaar voor suggesties van verwaarlozing, gewoon omdat mijn kinderen hulp op school nodig hebben. Alleen door die harde les kan ik het nu wel beter hanteren. Ik weet nog steeds niet hoe we die nare periode overleeft hebben en waar ik het vandaan gehaald hebben, maar als hulp voelde het maar deels meer als constante bedreiging van ons bestaan als gezin. En hoewel dat natuurlijk niet de ervaring is van iedereen die hulp zoekt ben ik inmiddels al een hoop boze, gefrustreerde, stoicijnse en door rechtzaken en niet passende hulp geplaagde ouders tegengekomen.

Laatste reactie

Blijkbaar heb jij iets traumatisch meegemaakt. Heel vervelend voor je, maar dat geeft je niet het recht om mij als een naieve, wereldvreemde aansteller neer te zetten.
Ja ik lees de krant en ja ik ken andere ouders met ervaring met jeugdzorg. En ik ben zeker goede hulpverleners tegen gekomen, want die bestaan! Goede ervaringen halen de krant niet.
Wat er met mijn kind aan de hand was ga ik hier niet uitleggen. Neem maar van mij aan dat het helemaal niet goed met kind was. Het was geen overzichtelijk probleempje met een pasklare oplossing. Maar mede dankzij de hulp die zij heeft gekregen gaat het nu goed met haar. Wij hebben die hulp overigens zelf gezocht, gewoon via de huisarts.
Ik vind het oprecht vervelend wat jij hebt moeten doorstaan, maar ik vind je achterdocht en negativiteit tov goed bedoelde hulpprojecten overdreven.

Leen13

Leen13

25-05-2012 om 16:52 Topicstarter

Allemaal politiek en publieke discussie

Tegenwoordig lees ik met graagte Jeugdzorg Darkhorse, een in 2011 door de jeugdhulpverlening getergde ouder, net als ikzelf was, en nu hoef ik zelf al die artikelen niet te verzamelen.

Even een citaat van Sven Sneijer op het zoveelste artikel waarin de goedbedoelende staatssecretaris van al die etiketjes afwil. In de NRC. Een makkelijk argument om te bezuinigen maar met enorme consequenties voor ouders en kinderen. En dat valt niet op te lossen met het gebrek aan deskundigheid en behandelautorisatie in een CJG.

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/09/hervormde-jeugdzorg-wil-minder-etiketjes-op-probleemkinderen/

Straks onstaat dan weer de situatie dat kinderen geen ADHD mogen hebben, en wordt alles weer afgeschoven op het 'gebrek aan pedagogische vaardigheden' van de ouders. Het aantal pedagogen dat liever jarenlang met eindeloos geduld (en dwang) kinderen wil leren 'hoe het moet', die in feite zonder medicatie (ADHD) en zonder respect voor hun andere werkelijkheidsbeleving (autisme) nooit aangepast raken aan de maatschappij zoals zij dat willen, is niet te tellen...

Met deskundigheid, zoals in gespecialiseerde centra waar ze helemaal gericht zijn op pervasieve ontwikkelingsstoornisssen, kan er onderscheid gemaakt worden tussen een opvoedprobleem en een echte aandoening. Het zou prettig zijn dat dit onderscheid op basis van kennis gemaakt wordt en niet op basis van wat er maatschappelijk gezien in de mode is.

Sven Snijer

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.