Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden
Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
Liesje91

Liesje91

30-05-2016 om 14:50

Als vader heb je toch ook een kind?

Moeders zorgen voor de kinderen, mannen zijn aan het werk. Dat is het huidige beleid. Zo drukt de overheid een stempel op de rollen van vaders en moeders in het ouderschap. De vader krijgt momenteel maximaal vijf dagen vaderschapsverlof, terwijl de moeder tot minimaal 16 weken na de geboorte van het kind betaald verlof heeft. Op deze manier blijft de emancipatie van de vader ver achter.

Volgens pedagoog Pouw (2015) krijgen vaders tijdens de zwangerschap geen kans om een natuurlijke band op te bouwen met het kind. Als je na de geboorte dan al weer snel aan het werk moet, omdat je het financieel niet kan trekken om langer vrij te nemen, wordt de kans op een duurzame, hechte band met het kind kleiner. Neem nu Denemarken, waar beide ouders de eerste twee weken na de geboorte vrij zijn. Dit is ook het geval in Spanje en Engeland. Op deze manier kunnen de ouders wennen aan de nieuwe gezinssituatie en er voor zorgen dat ze samen een sterk team vormen. Uitbreiding van het vaderschapsverlof zou een concrete, simpele en doeltreffende maatregel kunnen zijn om bij te dragen aan de moderne arbeidsverhoudingen, waarbij mannen en vrouwen op gelijkwaardige wijze worden behandeld op het gebied van arbeid en zorg. Vaderschapsverlof zou emanciperend voor beide seksen kunnen zijn.
Zijn deze achterhaalde sekserollen wel terecht? Het is nota bene 2016. Nederland ziet zichzelf maar al te graag als een modern en geëmancipeerd land. Maar wat betreft vaderschapsverlof, hobbelt Nederland er maar wat achteraan. Als de man vaderschapsverlof krijgt, heeft de vrouw ook nog de keuze om misschien al eerder aan het werk te gaan en kan de zorg over het kind verdeeld worden over beide ouders. Het zou beter zijn als vader en moeder evenveel vrije dagen zouden krijgen en hierbij zelf een verdeling kunnen maken over de zorg.
Noem het betoog anarchistisch, maar het is noodzakelijk om tegen gewoonten en tradities in te gaan en een nieuw oordeel te vormen over de sekserollen in Nederland (de Botton, 2008). Volgens Bóhemen (zoals weergegeven in de Botton, 2008) is er een spanningsveld tussen materiële zaken en gevoelens, maar is werk nou echt belangrijker dan een band opbouwen met je eigen kind?
Kortom, verlenging van het vaderschapsverlof heeft veel voordelen. De band die er tussen vader en kind ontstaat, is essentieel. Ook moeten beide ouders een hecht team kunnen vormen. Voor zowel de ouders als het kind is het belangrijk dat ze wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Het is tijd om deze achterhaalde regel door te breken!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Niki73

Niki73

30-05-2016 om 14:55

Twee hele weken?

Nou zeg, dat is een heel verschil met de 5 dagen van nu (not). Ik ben voorstander van een SERIEUS bevallingsverlof voor vaders. Maanden, geen weken.

Liesje91

Liesje91

30-05-2016 om 15:04

Twee weken

Daar ben ik het helemaal mee eens!
Die twee weken zijn betaald verlof, een hele vooruitgang met de 2 dagen dagen betaald verlof en de drie dagen onbetaald verlof hier in Nederland.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

30-05-2016 om 15:08

Nee

De 16 weken die moeders hebben zijn om medische redenen. Vaders hebben al recht op ouderschapsverlof. Ik zie de meerwaarde niet in van nog langer verlof door vaders, in ieder geval niet op mijn kosten.

Renée

Renée

30-05-2016 om 15:11

bovendien

Er is vaderschapsverlof en als je weet dat je een baby verwacht, en dat weet je meestal maanden van tevoren, kun je ook vakantiedagen sparen.
En een band opbouwen met je eigen kind kun je ook 's avonds en in het weekend en in de jaren die volgen na de bevalling. Dat hoeft niet per se op kosten van de overheid of het bedrijf in die eerste paar weken.

vlinder72

vlinder72

30-05-2016 om 15:20

Liesje91

Is dit een opdracht van jullie opleiding?

Een telegraafachtig betoogje op een forum zetten en dan eindigen met wat vinden jullie?

En daarna zeker weer een verslag schrijven van alle reacties.

Christel

Christel

30-05-2016 om 15:24

Ja hoor

Draad 4 van een student? Journalist?

Redactie Ouders Online

Redactie Ouders Online

30-05-2016 om 15:26

Discussie gesloten

Zo te zien gaat het niet om een echte vraag van een echte ouder, maar om een gefingeerde vraag van een student (van de Hanze Hogeschool Groningen).

Daarom sluiten we deze discussie.

Redactie Ouders Online

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.