Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Pubermoeder

Pubermoeder

27-09-2019 om 12:52

Hoe gaan jullie om met kapotte fietsen?

Ik heb een oudere puberzoon. Die een jarenlange traditie heeft van veel problemen met zijn fietsen. Veel lekke banden of banden die vervangen moeten worden, maar ook grotere reparaties.

Opvallend is dat zijn oudere zussen dat nooit hebben gehad. Oke, heel af en toe een lekke band, iets met een lamp, maar dat was het volgens mij wel.

Het kan zijn dat hij onwijze pecht heeft, maar wij vermoeden dat hij gewoon veel slordiger en ruiger met zijn fiets om gaat. Vertelde laatst ook dat 4 vrienden tegelijk op zijn fiets gesprongen waren, weer een onderdeel kapot, daardoor waarschijnlijk een tijd later (dat onderdeel had hij niets aan gedaan) weer iets anders kapot. We blijven aan de gang.

Nu weer een dure noodzakelijke reparatie om dat barrel weer te laten rijden, dus dat doen we niet. Er moet maar weer een nieuwe (tweedehands) fiets komen (nieuwe is echt niet aan hem besteed, die ging ook al snel aldoor kapot, dus zoveel geld stoppen we er sowieso niet meer in).

Ik zeg nu: band moet je zelf plakken, als je het laat doen betaal je het zelf.
Binnenband vervangt hij inmiddels ook zelf, de binnenband (geen dure) hebben wij nog wel betaald.

Maar nu? Hem mee laten betalen aan de nieuwe 2e handsfiets?
Of hem de helft van alle reparaties (die hij echt zelf niet kan doen) laten betalen? Is dat terecht? Kan ook pech zijn met een tweedehands fiets.

Hoe gaan jullie om met dit soort gedrag en kosten? Of hoe zouden jullie hiermee omgaan?

Zus

Zus

27-09-2019 om 12:57

mee laten betalen

Wij hadden hetzelfde probleem met de fiets van onze dochter. Vanaf dat ze 15/16 was, moest ze zelf gaan meebetalen aan reparaties (net als jullie keuze om het zelf te plakken of zelf reparatie betalen) en nieuwe 2ehands fiets. Voor de 2e hands fiets hebben we de helft mee betaald toen. Ze had het geld niet liggen, dus moest ervoor sparen even. Daardoor is ze wel zorgvuldiger met haar fiets gaan omspringen! Bijkomend voordeel is dat ze intussen haar hand niet omdraait voor het plakken van een lekke band, doet ze nu ook voor onze fietsen .

Jasmijn

Jasmijn

27-09-2019 om 13:41

meebetalen inderdaad

Hier ook hoor, gewoon meebetalen, daar worden ze een stuk zuiniger op hun spullen van. En ik hou altijd wel iets in mijn achterhoofd. Mocht ik zien dat het een gevalletje pure pech zijn dan zou ik wat coulanter zijn en misschien wel meer of de volle mep betalen, maar dat weet zoon/dochter niet natuurlijk. Het gaat er mij om dat ze voorzichtiger worden en dat werkt het beste als ze het in hun portemonnee voelen.

Ad Hombre

Ad Hombre

27-09-2019 om 13:49

Slippen

Mijn kind vond 'slippen' een tijdje heel leuk. Gevolg was natuurlijk dat er binnen vrij korte tijd een gat in zijn achterband zat. Die band heb ik betaald, maar aangekondigd dat hij de volgende zelf mag betalen. Dat lijkt geholpen te hebben

Wilgenkatje

Wilgenkatje

27-09-2019 om 14:58

Laten meebetalen

want 'laten lopen' helpt niet. Dan pakt-ie vast jouw fiets of die van een ander gezinslid en gaat het sloopfeest gewoon door.
Tweedehandsfiets is sowieso een goed plan. Zeker als iemand een nieuwe fiets niet blijkt te waarderen. Er is door de enorme vloed e-bikes veel keus in tweedehands fietsen zonder batterij.

Biebel

Biebel

27-09-2019 om 15:07

Aan swapfiets gedacht?

Oudste heeft ook zo’n historie. Kapot, stuk of hij doet het niet. Nu heeft hij gekozen voor swapfiets. Jaja, als je het uitrekent is het allemaal veel duurder (€16 per maand voor een kale fiets), en eigenlijk moeten ze heel zuinig zijn op de fiets, maar dat lukt blijkbaar niet. En dan is het gemak en daardoor de minder ergernis is ook wat waard. Als er iets stuk is bel je ze, en binnen een paar uur staat er weer een hele fiets voor de deur (of waar je dan ook bent) en gaat de kapotte mee naar hun werkplaats. Ook al was het maar een lekke band of kapot achterlicht.

Dan kun je overleggen over de kosten, dat hij bv de helft of alles betaalt? Zoon betaalde zijn abonnement zelf, maar die is ook student en had drie fietsen versleten.

Dees

Dees

27-09-2019 om 15:36

Zelf betalen

Een oudere puber klinkt bij mij als rond de 16, prima leeftijd om bij een eerste schade ermee weg te komen 2e schade 50% betalen en elke volgende schade komt daar 10 procentpunt bij.

Vogel

Vogel

27-09-2019 om 18:15

Straf

Die moeten voor straf een nacht in het donker in de schuur.

Maar hier heeft de fietsenverslindende zoon ook inmiddels een Swapfiets. Daar kan weinig aan kapot, hij fietst er geen enorme einden mee (zit geen versnelling op) en we zijn af van het eeuwige gedoe over reparaties.

Triva

Triva

28-09-2019 om 08:28

Tja

Goedkoop is duurkoop waar het gaat om lekke banden. Mijn zoon heeft zijn fiets al ruim vijf jaar en ik kan me niet eens herinneren of hij wel een lekke band heeft gehad.

Vaak schade zouden ze nvvt inderdaad zelf moeten betalen. Ik ben gekke henkie niet.

Hier

Band zelf plakken, zelf naar de fietsenmaker ermee als er iets groters is, maar dat hoeft hij niet zelf te betalen. Hij fietst 20 kilometer per dag, slijtage en onderhoud hoort erbij.

Ad Hombre

Ad Hombre

28-09-2019 om 10:28

Triva

"Goedkoop is duurkoop waar het gaat om lekke banden."

Mmm, bedoel je dat dure banden nooit lek gaan?

"Mijn zoon heeft zijn fiets al ruim vijf jaar en ik kan me niet eens herinneren of hij wel een lekke band heeft gehad."

Dus jij hebt hele dure banden voor hem gekocht begrijp ik?

Stickertje

Stickertje

28-09-2019 om 10:54

Niet elke "schade" is te voorkomen

Hier fietsen de pubers zo'n 110 km in de week. Slijtage en onderhoud zijn onze kosten.
Na ruim 5 jaar nieuwe banden hoort er gewoon bij.
Een incidentele lekke band plakt mijn man soms met hulp van de puber.
Bij 3 lekke banden in een week wordt er wel even wat onderzoek naar de oorzaak gedaan. Is band aan vervanging toe? Is puber onvoorzichtig of is er sprake van vandalisme?
Toen jongste bruger was had hij de pech dat er een lolbroek op school rondliep die punaises achter je fietswiel legde. Dat waren toen teveel lekke banden in een week, duurde even voordat dat uitkwam.

Jasmijn

Jasmijn

28-09-2019 om 12:04

schoolroute

Het ligt ook denk ik een beetje aan de schoolroute. Mijn dochter heeft een tijd de route via de hei genomen en daar was een pad tussen twee akkers wat gewoon zand met stenen was, heel hobbelig. Dat is toch echt minder fijn voor je fiets dan een gewone straat. Dus haar aangeraden om dan toch maar ietsjes om te fietsen en via de straten te gaan.

Ad Hombre

Ad Hombre

28-09-2019 om 20:48

Spanning

Het helpt als je de banden goed op spanning houdt. Met halfzachte banden een stoep op rijden of door een gat in de weg levert zo een lek op omdat de binnenband tussen de velg en het obstakel wordt gemangeld.

Tango

Tango

29-09-2019 om 12:30

Lekke banden

Wij hebben heel verwende kinderen denk ik. Banden plakken doen wij niet zelf en kinderen dus ook niet. We hebben een adresje in de buurt waar we dit, tegen een kleine betaling, laten doen. Een jongen die graag aan fietsen sleutelt. Andere reparaties doet hij ook, heel handig.
Beide kinderen hebben niet vaak problemen met de fiets. Dochter eigenlijk nog vaker dan zoon, die heeft weleens een rare aanrijding o.i.d. waardoor er iets kapot gaat. Zoon is heel zuinig op zijn fiets, hij baalt al als zijn fiets een keer omvalt op school.
Als ze er minder voorzichtig mee om zouden gaan zou ik ze zeker mee laten betalen, tot nu toe zie ik er nog niet de noodzaak van. Scheelt ook dat ze allebei al een keer een gratis nieuwe fiets hebben gehad. Bij dochter was dit een verzekeringskwestie door een aanrijding met een bus, niet door haar schuld. Gelukkig kwam ze er zelf goed vanaf. En zoon won een keer een fiets, waar hij bijna 3 jaar op heeft gereden. Dan doe ik niet zo moeilijk over wat kleine reparatiekosten.

Stickertje

Stickertje

29-09-2019 om 13:12

onderhoud

Wat Ad zegt is natuurlijk wel waar. De fiets goed onderhouden voorkomt ook dat er dure reparaties nodig zijn. Regelmatig banden oppompen, controleren of de ketting nog de juiste spanning heeft en daar zo nodig wat aan doen.
Voor het nieuwe schooljaar krijgen alle fietsen hier groot onderhoud. (Doet mijn echtgenoot) Door het jaar heen moeten alle gebreken meteen worden gemeld, zodat er niet onnodig wordt doorgereden met een niet juist afgestelde rem, om maar wat te noemen.

Hier in de 5 jaar met kinderen op de middelbare pas 1 echt dure reparatie gehad.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

29-09-2019 om 13:45

Hier ook onderhoud

Mijn man onderhoudt ons hele wagenpark grondig, dus ook de fietsen. En idd ook de regel dat het direct gemeld moet worden als er iets piept of rammelt.
De kinderen zijn inmiddels ook al wel handig met kleine reparaties en banden plakken kunnen we allemaal. Dus wij hebben weinig kosten aan de fietsen.

Schade door onverantwoordelijk gebruik zou op eigen kosten van de kjnderen komen. Maar dat geldt ook voor telefoons, schoolboeken etc.

Meebetalen

Hier moeten ze vanaf 18 alles zelf betalen aan de fiets. Vanaf 16 een bijdrage. Hier ook 1 die regelmatig kosten heeft, oudste 2 hadden dat niet regelmatig.

Herkenbaar

Zoon van bijna 16 jaar heeft een nette tweedehands gekregen afgelopen voorjaar. Na twee weken thuisgekomen met een lekke band en was heel het ventiel weg, gedaan door vrienden dus kon die niet zoveel aandoen. Paar weken verder twee spaken eruit, spatbord verrot omdat die zgn gevallen was. Ook van zijn kilometerteller lag de hele draad eruit.
Mijn man heeft het eea kunnen opknappen maar een volgende keer mag die het zelf gaan betalen, zijn vorige fiets was ook helemaal afgeragd. Stuur compleet verbogen, zadel kapot, bagagedrager los, voorvork verrot, die fiets had die al een aantal jaren en te klein maar ze gaan er mee om als oude schroot.

Dees

Dees

05-10-2019 om 10:24

Kwaliteit

Kwaliteit van fietsen maakt vaak ook uit. Ik was vroeger altijd heel.zuinig op mijn fietsen maar toch gingen ze snel.kapot, waren altijd de voordeligste fietsen.

Op een gegeven moment een tweedehands gazelle gehad die ging gewoon 5 jaar mee.zonder problemen, hij was ondertussen wel veel te klein geworden en werd toen nog gestolen ook. Heb toen een andere gazelle gekocht (19 jaar oud was ik toen) inmiddels in de 40 jaar oud en nog steeds gebruik ik die fiets nagenoeg dagelijks zonder noemenswaardige reparatiekosten en soms komt het ter sprake dat ik een fiets van meer dan 20 jaar oud heb dan verbazen mensen zich echt het is er niet vanaf te zien.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

05-10-2019 om 11:14

Onderhoud

Fietsen hebben nu eenmaal onderhoud nodig en als je dat laat doen is het duur. Mijn oudste heeft voor de brugklas een nieuwe Cortina gekregen, nu 8 jaar oud en nog in prima staat (ondanks altijd buiten staan). Daar waren wel eens dingetjes mee, relatief vaak een lekke band, totale kosten ca 100 euro per jaar. Dat is voor de schoolperiode toen ze nog 20 km per dag fietste. De afgelopen twee jaar heeft ze er niets aan gehad/gedaan (maar is nu ook eigen kosten). Jongste heeft een Batavus, nu twee jaar oud. Tot op heden nog niet veel kosten aan gehad, een keer een kleine onderhoudsbeurt van 40 euro of zo. Ik vermoed dat dat ook te maken heeft met dat het een degelijker merk is dan Cortina.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.