Cindy Bakker
31-12-2008 om 10:35
Verschoontips voor een drukke peuter
Hoi,
Mijn 3 jarige dochter weigert mee te werken als ze verschoont moet worden, tips?
myra
31-12-2008 om 10:59
Zindelijk maken
haha, da's natuurlijk het moeilijkste antwoord waar je op stond te wachten. Maar hier een tip, gewoond staand verschonen of je broekluiertjes of pampertjes gebruikt staand gaat in de regel bij grotere kinderen wat makkelijker
Cindy Bakker
31-12-2008 om 13:47
Staand verschonen
Persoonlijk vind ik staand verschonen nogal veel rugklachten geven.
Linda99
01-01-2009 om 08:36
Creatief zijn
Mijn dochter wil eigenlijk ook niet meer op de commode. Maar als ik haar iets ter afleiding geef gaat het wel. Ook verschonen we vaak liggend op de grond (zij mag dan kiezen, en op de grond is anders dus leuker). Ook staand verschonen doen we maar dan zit ik er op mijn knieën naast haar en heeft mijn rug nergens last van
Enne Myra, zou handig zijn als je je kind zindelijk kon "maken"
myra1973
01-01-2009 om 15:30
Hoeft niet
Wat ik altijd doe bij mijn jongste dochter (ook 3 jaar), mits ze geen al te vieze poepbroek heeft, is dat ik gewoon op de bank zit en zij met haar rug voor mij staat. Haar broek zit dan op haar enkels waardoor ze zich bijna niet kan bewegen, dus ook niet weglopen. En dan kan ik zo haar vieze luier afdoen en haar bips schoonmaken. Meestal staat de tv aan, waardoor ze wat afgeleidt is.
De schone luier vouw ik eerst de voorkant open en druk die dan op haar buik met 1 hand, terwijl ik met mijn andere hand de achterkant van de luier door haar beentjes heen haal. Ver volgens vraag ik aan haar of ze de luier aan de voorkant vast wil houden en dan vouw ik met 2 handen de achterzijde open en trek die strak tegen haar billen aan en daarna plak ik de strips vast op de plaats. Binnen 2 minuten gepiept (dit werkt niet zo gemakkelijk als je met rompertjes werkt, dat hangt zo in de weg)
Sanne van Doorn
01-01-2009 om 17:17
Ik laat het zover niet eens komen
Van een (koppige) peuter van 3 jaar of ouder mag je van uitgaan dat hij/zij wel het een en ander moet kunnen begrijpen. In principe heeft die dan 2 keuzes: 1 Zindelijk worden en plassen/poepen op de wc of 2 Het in de luier blijven doen. En als het keuze 2 wordt dan valt er geen discussie over mogelijk, en als het kind zo koppig is dat het geen luier omwil of niet meewerkt dan straf, trekt het kind de luier uit, ook straffen, maar vooral ook belonen als het WEL goed gaat, gewoon de basis principes van opvoeden.
Het kind gaat jou niet de les lezen of het wel of geen luier wil dragen. Stel je voor, het net als in de auto wel in het stoeltje met de gordel om. En als het kind aangeeft wel zindelijk te willen worden, dan kun je afspreken om de luier af te laten, maar dat is een persoonlijke keuze. Ik heb bij mijn dochters de luiers net zo lang aan gelaten tot ze zelf helemaal droog waren.
Groet Sanne
Triple
02-01-2009 om 22:17
Helemaal eens met sanne
Geen trucs verzinnen om het verschonen 'leuk' te maken. Sommige dingen moeten nu eenmaal en dan moet je even streng zijn.
Hoe gaat dat dan met andere activiteiten waar peuters vaak niet bepaald dol op zijn zoals tandenpoetsen? Hier poets ik mijn dreumes van net nog geen 2 op zijn rug liggend op de grond tussen mijn knieën. Dan kan ik er goed bij en als hij vervelend gaat doen heb ik hem zó 'in de tang'! Als ik trouwens een keer zijn tanden wil poetsen als hij op het aankleedkussen ligt dan zegt hij zelf al: Nee, grond!
ayla
03-01-2009 om 18:45
Tandenpoetsen
vind dreumes hier geweldig, 1 van zijn favo bezigheden. Luier verschonen daar en tegen is een drama. Ik ben maar opgehouden met het leuk te maken, dat lukt toch niet. Hier is het houtgreep bij voorkeur met 2 personen en dan zo snel mogelijk proberen hem te verschonen.
jopi
03-01-2009 om 21:56
Triple?
Poets jij echt je kind iedere dag 2x op zn rug liggend op de grond tussen je benen geklemd? Ik vind dat eerlijk gezegd wel erg ver weg staan van wat de 'normale' manier van doen is. Verslikt je kind zich dan niet in zijn spuug en de tandpasta? Waarom heb je ervoor gekozen om hem zo dominant vast te leggen?
Is het niet leuker voor je dreumes van nog niet eens 2 (om hoeveel tanden gaat het eingelijk?) om spelenderwijs zn tandjes te poetsen en het een gezellig onderdeel te maken van het naar bed gaan ritutueel?
Jopi
Triple
04-01-2009 om 16:32
Jopi
Zoon van 23 maanden heeft een volledig melkgebit en ik stel het belang van gave tanden boven een gezellig ritueel, eerlijk gezegd. Tenminste zo is het begonnen. Inmiddels vindt hij het prima, zoals ik al schreef en hij protesteert zelfs als ik zijn tanden 'gewoon' wil poetsen.
judiths mama
04-01-2009 om 17:21
Staand verschonen + romper-tip
staand verschonen deed ik op mijn werk (kdv) heel veel. Ik pakte er dan een peuterstoeltje bij om op de goede hoogte te kunnen verschonen. Anders krijg je inderdaad rugklachten. Poepluiers heb ik nooit staand verschoond. Als je peuter een romper aan heeft kan je de onderkant heel makkelijk op de schouder even vastmaken met de drukkers. Dan zit het niet meer in de weg.
Ik had thuis trouwens op een gegeven moment ook de regel: nu even stilliggen, want je moet verschoond worden. Heb je daar geen zin in? Dan moet je op de wc poepen en plassen, dan hoef je ook niet meer verschoond te worden. Werkte hier vrij goed, maar ja, alle kinderen zijn weer anders...
Saskia
jopi
04-01-2009 om 18:01
Triple
Ja, gave tanden zijn belangrijk, maar ik kies voor gave tanden EN een gezellig ritueel. Mijn zoontje heeft ook wel eens dwars gelegen met poetsen en moest er ook hele wat trekwerk en 'vasthoud-werk' aan te pas komen. Maar dat gaat weer over, en nu laat hij zich keurig rustig poetsen.
Is jouw zoontje zo onhandelbaar (geweest?) bij het poetsen dat je voor deze eeeh.. 'methode' koos? Maar als hij nu gewoon meewerkt, dan hoeft dat toch niet meer? Wanneer komt dan het moment dat je hem leert dat het normaal is om gewoon staand bij de wasbak je tanden poetst in plaats van op je rug tussen de benen van je moeder?
Het gaat een beetje af van het met "strakke handverschonen ritueel" (waar ik het ook mee eens ben), maar het voordeel van verschonen is dat het voorbij gaat: uiteindelijk wordt elk kind zindelijk en hoef je die strijd niet meer aan. Tandenpoetsen blijft een kind de rest van zijn leven doen... Om te voorkomen dat je deze poetsmethode moet volhouden totdat je zoon op kamers gaat zou ik zelf ervoor kiezen om dit soort dingen alleen toe te passen als hij dwarsligt, niet als gewone manier van doen.
Triple
04-01-2009 om 20:24
Ot tandenpoetsen (jopi)
Bij mijn oudste zoon (nu ruim 4) is het op een zeker moment overgegaan en zijn tanden poetsen we ook gewoon. Of hij poetst eigenlijk eerst zelf en dan poets ik na.
Zoals ik al eerder schreef probeer ik mijn jongste zoon af en toe ook wel gewoon te poetsen, maar dat wil hij dan zelf niet! Staand bij de wastafel is trouwens niet te doen want dan moet ik er zelf op mijn knieen half onder hangen om nog wat van zijn tanden te zien. Hoe doe jij dat dan Jopi?
jopi
04-01-2009 om 22:19
Triple
Wij gebruiken een opstapkrukje met antislip (Ikea) waar zoonlief op staat, voor de wastafel. Als hij zn mond goed opendoet kun je overal prima bij....
Succes!