Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Lees ook op

Wat regelen voor ik zwanger word (draagmoeder)

Na jaren plannen en bezinnen ga ik begin volgende jaar proberen zwanger te worden van het kindje van een goede vriendin en haar man aangezien zij dat zelf niet kan (geen baarmoeder). Advocaat en arts zijn geregeld maar ik ben bezig met een waslijst aan andere dingen die geregeld moeten worden en als alles gaat zoals gepland leuk zouden zijn om geregeld te hebben.

Praktisch denk ik dus aan dingen zoals nu nog een keer bloed doneren, langs de tandarts en een uitstrijkje laten maken.

Voor de leuk, als het goed gaat, waar een pretecho, zwangerschapskleren etc.

Ik heb zelf geen kinderen dus hoef voor hun niets te regelen maar zal tzt wel met een goede uitleg naar kinderen die ik erg goed ken moeten komen.

Ben dankbaar voor elke regel suggestie die jullie hebben. Wil trouwens ook best discussieren over draagmoederschap en sich maar dan liever in een ander topic.


Je verzekering checken en eentje kiezen die veel vergoedt rondom zwangerschap?

Geen ervaring mee, maar ik wilde wel even zeggen dat ik het heel erg lief van je vindt dat je dit voor een ander wil doen.

Verzekering checken, op je werk misschien nog dingen regelen qua verlof?

Misschien hier eens kijken:
https://www.meerdangewenst.nl/

Bijtje82

Bijtje82

14-11-2022 om 10:25

Misschien heel stom. Maar is het een idee om ook te praten met een hulpverlener over de hele situatie? Iemand die gespecialiseerd is in draagmoederschap en afstand doen?

Je gaat je de komende maanden ongewild toch enorm hechten aan zo'n kindje en de hormonen zullen ook door je lijf gieren.

En dan natuurlijk nog de voedingen. Als je er voor open staat, zou je natuurlijk kunnen afspreken met je vriendin dat je de eerste weken melk kolft. Ondanks dat kunstvoeding tegenwoordig ook prima is, zitten er toch altijd die extra antistoffen in moedermelk die in kunstvoeding niet zitten.
Je kunt moedermelk heel goed invriezen. 

Stel je raakt (tijdelijk) arbeidsongeschikt. Dat financieel regelen? Laatst had ik een patient die na zwangerschap ernstige nierschade had overgehouden uiteindelijk een transplantatie nodig, dat soort dingen moet je je ook realiseren natuurlijk    Of reconstructie chirurgie bijv

heb je zelf wel nog een kinderwens? Want in dat geval kan je dat beter eerst doen. Zo niet maakt dat niet uit uiteraard 

Bijtje82

Bijtje82

14-11-2022 om 10:48

Hebben jullie ook besproken welke rol jij gaat spelen in het leven van het kind? Het is natuurlijk wel een goede vriendin, dus je zal het kindje ook regelmatig zien. 
Wordt je dan tante? Of misschien zelfs wel ..euh.

Sorry, mijn hormonale demente brein laat me even in de steek. Dat wat je bij de notaris vast kunt laten leggen, dat jij de zorg krijgt over het kindje mciht er iets met de ouders gebeuren. Zit nu met suikertante in mijn hoofd, maar dat is het natuurlijk niet. 😁 

voogd

Bijtje82

Bijtje82

14-11-2022 om 10:59

Bijtje82

Bijtje82

14-11-2022 om 11:04

Ah Peetoom/tante.

Bijtje82 schreef op 14-11-2022 om 11:04:

Ah Peetoom/tante.

Dat is iets katholieks, niet iets wat je bij de notaris vastlegt.

Als je bij de notaris vastlegt dat iemand als jij er niet meer bent de zorg en verantwoordelijkheid over je kind krijgt heet dat inderdaad voogdij. 
Peetoom/peettante is gewoon iets wat je onderling afspreekt en voor de kerk ligt het wel vast als je je kind laat dopen, maar dat is niet rechtsgeldig. 
De voogdij vastleggen wordt gedaan door de ouders. De voogd moet daar volgens mij wel mee akkoord gaan. Maar aangezien jij het kind draagt, ben jij automatisch de moeder en zal je afstand moeten doen en zal jouw vriendin het kind moeten adopteren. 

Bijtje82

Bijtje82

14-11-2022 om 11:19

Mija schreef op 14-11-2022 om 11:08:

[..]

Dat is iets katholieks, niet iets wat je bij de notaris vastlegt.

Nou ja toch wel. Tenminste.. ik ben 12 jaar geleden gevraagd om peettante te worden voor mijn neefje. Dit is toen ook vastgelegd bij de notaris. Als hen beide dan iets overkomt dan krijg ik de zorg over hem.

Maar misschien staat het een wel los van het ander en leek het samen te hangen met elkaar. Ik had toen iig het idee dat die vraag en het vastleggen bij de notaris één zaak was.

Bijtje82 schreef op 14-11-2022 om 11:19:

[..]

Nou ja toch wel. Tenminste.. ik ben 12 jaar geleden gevraagd om peettante te worden voor mijn neefje. Dit is toen ook vastgelegd bij de notaris. Als hen beide dan iets overkomt dan krijg ik de zorg over hem.

Maar misschien staat het een wel los van het ander en leek het samen te hangen met elkaar. Ik had toen iig het idee dat die vraag en het vastleggen bij de notaris één zaak was.

Mijn zus en ik hebben beide een andere peettante en peetoom en ze zijn geen van allen met elkaar getrouwd. Mijn ouders hebben nooit iets vast laten leggen bij de notaris. Als ze overleden waren, hadden die vier peetfamilieleden met elkaar moeten regelen waar wij dan zouden gaan wonen en wie de zorg op zich zou nemen. 

Wij hebben voor onze dochter vast laten leggen dat mijn zus en zwager de voogdij op zich zullen nemen mochten wij onverhoopt overlijden. Onze dochter is niet gedoopt en ze heeft ook geen peettantes en peetooms, want dat vind ik een achterhaalde vorm van institutionele ongelijkheid binnen families. 

Er werd hierboven al genoemd dat je eventueel na zou kunnen denken over het kindje voeden of kolven en dat geven aan de baby. Wat ook soms mogelijk is, is dat de 'niet draag-' moeder haar eigen melk productie op gang brengt. Daar is medicatie en toewijding voor nodig, maar dat kan dus soms wel. 

Je zou ook tijdens je zwangerschap brieven aan het kindje kunnen schrijven en die op een later moment kunnen  geven. Over jouw keuze en jouw gevoel voor het kindje. Over hoe de zwangerschap gaat etc. De wensmoeder zou hetzelfde kunnen doen. 

Je kunt ook in het contract vast laten leggen dat er overlegd moet worden als een vd twee partijen verder weg wilt verhuizen. En wat er gebeurd bij overlijden van jou of ouders. Wil jij het kind iets nalaten? Of krijg jij voogdij. 
Wat als het kindje ziek blijkt te zijn of een beperking heeft en er zorgkosten gemaakt moeten worden. Je kunt laten vastleggen dat jij dan nergens voor hoeft te betalen. 

En heel erg mooi trouwens dat jij dit voor hen kan en wil doen. 
Blijf vooral met elkaar communiceren over elke wens, gedachte en gevoel. Zorg dat het niet tussen jullie in komt te staan. Bespreek de 'wat als' scenario's ook als je denkt 'dat overkomt ons toch niet'. Want het is echt een heel kostbaar iets met veel onzekere factoren, hormonen en emoties. Maar ook een heel mooi en bijzonder iets!


Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.