Snoep met Sint Maarten: zo voorkom je een sugarrush (én tantrum)

Sint Maarten is een feest dat kinderen geweldig vinden: met hun lampionnetjes langs de deuren, liedjes zingen voor de buren en natuurlijk... snoep! Maar vervolgens zit je na zo'n avond vaak met een enorme berg snoepgoed waar je je handen vol aan hebt. Hoe pak je dit slim aan? In dit blog vind je niet alleen de beste manieren om het snoep slim te 'beheren', maar ook hoe je de boodschap van Sint Maarten – namelijk het delen – kunt meenemen.

De betekenis van Sint Maarten: delen met anderen

Het verhaal van Sint Maarten is eigenlijk de perfecte aanleiding om te praten over delen. Sint Maarten was een soldaat die zijn mantel doormidden sneed en de helft weggaf aan een arme man die het koud had. Door het verhaal van Sint Maarten aan je kind uit te leggen, kun je de link leggen naar het delen van het snoep dat ze verzamelen.

"Toen Sint Maarten leefde, zag hij een arme man die het koud had. Hij gaf een deel van zijn warme jas aan die man, omdat hij dat eerlijk vond en hem wilde helpen. Met Sint Maarten krijgen wij allemaal snoepjes, en misschien kunnen wij ook een deel van het snoep delen met anderen, net zoals Sint Maarten zijn jas deelde."

Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om een deel van het snoep te geven aan een goed doel of aan kinderen die minder krijgen.

Hoe ga je om met al dat snoep?

Na een avondje langs de deuren komen kinderen vaak thuis met een gigantische hoeveelheid snoep. Dit kan snel uit de hand lopen als er geen duidelijke afspraken zijn. Hieronder hebben we nog meer handige tips om je kind blij te maken, maar ook gezond en verstandig met al dat lekkers om te gaan.

Maak vooraf afspraken

Voordat je de deur uitgaat, kun je al samen afspraken maken over hoeveel snoepjes er direct na het zingen gegeten mogen worden. Bijvoorbeeld: "Je mag straks na het zingen drie snoepjes eten, en de rest bewaren we voor in de snoeppot." Dit zorgt ervoor dat je kind weet wat hij/zij kan verwachten, en voorkomt een discussie (ook wel; tantrum) als jullie weer thuis zijn.

Een snoeppot

Maak een speciale Sint Maarten-snoeppot waarin het verzamelde snoep wordt bewaard en maak afspraken over hoeveel snoepjes per dag eruit mogen. Zo heb je controle over hoeveel snoep er per keer wordt gegeten, zonder meteen de hele voorraad op te maken.

Eén snoepje per dag

Om te voorkomen dat je kind te veel snoep in één keer eet, kun je de regel instellen van één snoepje per dag. Dit helpt om de hoeveelheid suiker die je kind binnenkrijgt te beperken, zonder dat je alle snoep in één keer hoeft weg te halen.

Maak snoepzakjes voor verjaardagen

Heb je echt te veel snoep in huis na Sint Maarten? Bewaar het dan en gebruik het later voor verjaardagstraktaties of snoepzakjes voor een feestje. Zo geef je het snoep op een later moment weg, zonder dat het thuis opgegeten hoeft te worden.

Snoep bewaren voor Sinterklaas

We weten allemaal dat Sinterklaas snel na Sint Maarten voor de deur staat. Je kunt een deel van het Sint Maarten-snoep bewaren om in de schoenen te stoppen tijdens het Sinterklaasfeest. Dit voorkomt dat je in één maand veel snoep moet kopen én dat er te veel in één keer wordt gegeten.

Gezonde alternatieven erbij

Als je niet wilt dat je kind alleen maar snoep eet, kun je gezonde alternatieven toevoegen aan de snoeppot of -box. Denk aan rozijntjes, gedroogd fruit of nootjes. Zo is er wat variatie en blijft het nog steeds leuk om een handje snoep uit te kiezen.