Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Sint Maarten is een traditie die vooral door kinderen met veel plezier wordt gevierd, maar weet jij eigenlijk waarom we dit doen? Het verhaal van Sint Maarten draait om een man die heel goed was voor de mensen om hem heen, en vooral voor de armen. Maar hoe leg je dit uit aan je kind, in makkelijke taal?
Sint Maarten (ook wel Martinus van Tours) was een soldaat die leefde heel lang geleden, ergens rond het jaar 300. Hij was niet zomaar een soldaat; hij stond bekend om zijn vriendelijkheid en behulpzaamheid. Het bekendste verhaal over hem is dat hij op een koude winterdag zijn warme mantel (soort jas) doormidden sneed met zijn zwaard en de helft weggaf aan een arme man die het koud had. Dit laat zien hoe lief en zorgzaam hij was, en daarom is hij later heilig verklaard.
Maar waarom noemen we hem dan "Sint" Maarten? Omdat hij later heilig werd verklaard. "Sint" betekent namelijk "heilige." Maarten werd priester en daarna zelfs bisschop (iemand die de leiding heeft in de kerk). Omdat hij altijd zoveel goeds deed voor mensen, werd hij na zijn dood een heilige genoemd. Daarom vieren we elk jaar op 11 november, de dag waarop hij begraven werd, Sint Maarten.
Hoe leg je dit uit aan kinderen? "Er was eens een man die Maarten heette. Hij was heel aardig en gaf altijd spullen aan mensen die dat nodig hadden. Op een koude dag zag hij een meneer die het heel koud had, maar geen warme jas had om aan te trekken. Maarten vond dat zielig, dus hij sneed zijn eigen jas in tweeën en gaf de ene helft aan die meneer. Omdat Maarten zo goed was voor andere mensen, benoemden ze hem later tot Sint Maarten, dat betekent dat hij heilig werd verklaard. We vieren zijn dag op 11 november, omdat dat de dag is waarop hij is overleden. Op die dag staan we stil bij hoe belangrijk het is om goed voor anderen te zijn en om te delen, net zoals Sint Maarten deed. Daarom gaan kinderen met hun lampionnen langs de deuren en delen zij hun mooie liedjes en krijgen (soms) wat lekkers."
Sint Maarten wordt vooral gevierd in Nederland, België en delen van Duitsland. In Nederland wordt het feest het meest gevierd in het noorden en westen, zoals in Friesland, Groningen, Noord-Holland en Utrecht. Maar wist je dat het niet overal in het land zo’n grote traditie is?
Als het bij jou in de buurt niet zo gebruikelijk is, kun je met wat creativiteit zelf de traditie starten! Maak bijvoorbeeld een appgroep aan met buurtbewoners of ouders van school en spreek af om Sint Maarten te vieren. Iedereen zet op 11 november kaarsjes voor het raam, zodat de kinderen weten bij wie ze mogen aanbellen voor een liedje en wat lekkers. Zorg er wel voor dat je van tevoren goede afspraken over het snoep maakt, om gedoe (en tantrums) te voorkomen.
Ben je nog op zoek naar Sint Maarten liedjes om te zingen? We hebben hier de leukste liedjes voor je verzameld, met handige video's voor het ritme.