Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

11x originele manieren om oefenen met lezen leuker te maken

Hoe krijg ik mijn kind aan het lezen? Het is de vraag die veel ouders bezighoudt in een wereld vol schermen en constante prikkels. Het lijkt soms een hele klus om je kinderen weg te halen van schermen en met hun neus in een boek te krijgen. Maar hier is het goede nieuws: leesvaardigheid ontwikkel je niet alleen door een boek te openen! Taal is overal. Waar je ook kijkt, zie je woorden, zinnen en dus ook veel kansen om te lezen. In deze blog delen we 11 originele manieren om vaker te oefenen met lezen en het leesplezier te vergroten. Zo maak je lezen leuk!

Waarom is leesmotivatie zo belangrijk?

Kinderen die met plezier lezen, maken sprongen in hun taalontwikkeling, maar ook in creativiteit, inlevingsvermogen en fantasie. Door te oefenen met lezen en begrijpen wat je leest, krijgen kinderen de kans om nieuwe plekken, ideeën en kennis tot zich te nemen. Je voedt hun liefde voor verhalen en geeft de ruimte om hun wereld aanzienlijk te vergroten. Het stimuleren van leesmotivatie draait om het creëren van een momenten waarin lezen geen verplichting wordt, maar juist leuk is om te doen!

Hoe vaak lezen we eigenlijk op een dag?

Kinderen zijn fantastische imitators. Als ze zien dat lezen jou plezier geeft, worden ze vanzelf nieuwsgierig.  Door samen te lezen wat er staat (of het nu in een boek, op een verkeersbord of producten in de supermarkt is) kun je hele leuke gesprekken voeren. En wat bestaan er eigenlijk veel vreemde woorden! Hoe zijn sommige woorden ontstaan en welke betekenis geven we eraan? 

Denk ook eens na over de impact van taal op jouw leven. Misschien zorgt het lezen voor jou wel voor ontspanning of vind je het lezen vooral hartstikke praktisch; je kunt de bon van de supermarkt controleren, je werk wordt er makkelijker door, je kunt gezellig appen met mensen en hun berichtjes lezen...  Je staat er waarschijnlijk meestal niet meer bij stil hoeveel je eigenlijk dagelijks leest, daarom is het extra leuk om dit met je kind opnieuw te ontdekken. 

11 manieren om lezen leuker te maken

Lezen met je kind is educatief, maar mag vooral ook heel gezellig en speels zijn. Vanuit plezier leren kinderen graag, en dat hoeft echt niet altijd uit een AVI-boekje. Maak lezen een stuk leuker met deze 11 originele manieren om vaker te oefenen met lezen.

1. Speelse leesmomenten voor onderweg

Onderweg kom je veel teksten tegen die je met elkaar kunt lezen. Van oefenen wat er staat tot begrijpen van de boodschap; overal kun je haakjes vinden om samen te lezen. Kentekens, reclamezuilen en verkeersborden; soms moet je wel snel zijn, maar dat maakt het meteen een leuke uitdaging. Maak er een gezellig spelletje van. En een bonustip: door zelf een leesfoutje te maken, geef je je kind de kans om jou te verbeteren. Dit geeft een flinke boost aan het zelfvertrouwen. Bovendien geef je een mooie boodschap mee; plezier is belangrijker dan  perfectie.

2. De voordelen van het schermpje

Over schermtijd is al veel geschreven, maar laten we vooral ook de positieve kanten van schermpjes benoemen: het is een fijne en makkelijke manier om in contact te zijn met anderen. Voor kinderen is het ontzettend leuk als ze zelf appjes van dierbaren kunnen lezen én iets terug kunnen sturen. Heeft je kind eenmaal de smaak te pakken, dan app jij binnenkort met je zoon of dochter! Een mijlpaal. Reken maar dat dit de leesmotivatie wel aanwakkert!

3. Leesplek creëren

Richt een gezellige en comfortabele leeshoek in huis in. Met fijne kussens, dekens en favoriete boeken maak je er een uitnodigende ruimte van. Betrek je kind er ook vooral bij, zodat het echt een plek wordt waar hij of zij graag wil zijn. Lezen mag een activiteit worden die bijdraagt aan ontspanning. Ook kun je een leespicknick organiseren. Bij mooi weer lekker in de tuin en anders gewoon binnen. Daar zit je altijd droog! Spreid een deken uit, neem wat lekkers mee en geniet samen van een goed boek.

4. Lezen met een luisterboek

Combineer het lezen van een boek met het luisteren naar hetzelfde verhaal als luisterboek. Dit kan de concentratie en het leren begrijpen van het verhaal versterken, terwijl je kind tegelijkertijd geniet van verschillende vertelstijlen.

5. Elke maand een ander thema

Kinderen houden van variatie. Lees de ene maand alles over het seizoen, de andere maand leen je allemaal boeken over dino’s, ridders of een bepaalde sport. Verdiep je samen in een specifiek thema. Kijk daarbij vooral wat er speelt en leeft bij je kind zodat je erop in kan haken. 

6. Leesplezier op de mat

Hoe leuk is het om leesplezier door de brievenbus te ontvangen! Een tijdschrift voelt als een speciaal cadeau (“Post, ja, écht voor mij!”) en het is ook nog eens helemaal afgestemd op de wensen en leesbehoefte van je kind. Misschien weet je het nog wel van vroeger als je zelf een abonnement had op een tijdschrift. De blijdschap als de postbode weer was geweest, echt even een moment voor jezelf en genieten van alle nieuwe verhalen. Deze tijdschriften zijn zeker een hit bij je kind:

  • Voor avontuurlijke kids: Donald Duck - Donald Duck staat garant voor lachen en leren. De grappige verhalen, kleurrijke personages en de geliefde Donald maken het lezen niet alleen vermakelijk, maar ook educatief. Het stripformaat is toegankelijk voor jonge lezers, en de avonturen van Donald Duck zijn een perfecte manier om leesplezier te stimuleren. Het is elke keer een feestje als de nieuwste Donald Duck op de mat valt. Donald Duck is geliefd bij jong en oud, de tijdschriften zullen nog jarenlang gelezen worden door je kind en misschien ook wel door jezelf. Een stuk jeugdsentiment.
  • Voor meiden tussen de 8 en 12 jaar: het leukste meidenblad Tina - Tina staat vol leuke en spannende stripverhalen en de tofste interviews met favoriete sterren. Het tijdschrift is ontworpen om meiden aan te spreken met leuke strips, mode- en knutseltips. De verhalen in Tina bevatten positieve boodschappen en stimuleren de eigen nieuwsgierigheid, waardoor het een waardevolle bijdrage levert aan het leesplezier van kinderen.
  • Voor nieuwsgierige ontdekkingsreizigers: Zo Zit Dat - Dit is meer dan een tijdschrift. Het magazine Zo Zit Dat neemt je mee naar de fascinerende wereld van wetenschap en ontdekkingen. Het tijdschrift prikkelt de nieuwsgierigheid van jonge lezers met boeiende feiten, coole experimenten en informatieve artikelen.

7. Briefjes in broodtrommels

Verstop kleine briefjes met lieve boodschappen in de broodtrommel van je kind. Korte leesmomenten maken de dag speciaal en je kind wil graag weten wat je op hebt geschreven. Ook leuk: met elkaar brieven schrijven naar dierbaren. Maak samen een kaart en schrijf er een mooi bericht op. En krijg je een brief terug? Dan wil je kind natuurlijk weten wat er staat. 

8. Puzzelen maar!

Dit is een leuke fase om te beginnen met eenvoudige woordzoekers en kruiswoordpuzzels. Veel kinderen vinden dit een leuke manier om woorden te ontdekken. Of maak eens zelf een woordpuzzel en personaliseer hem met namen van familieleden, huisdieren, lievelingseten of favoriet speelgoed. En ken je het spelletje galgje nog? Houd bij de woorden wel rekening met het leesniveau van je kind om het leuk te houden.

9. Tijd voor leesbingo

Maak een leesbingokaart met verschillende leesopdrachten of genres. Elke keer dat je kind een opdracht heeft gemaakt, mag het een vakje afstrepen. Een volle kaart kan beloond worden met een klein cadeautje of een leuke activiteit. Wat een feest!

10. Lees- en knutseluurtje

Combineer lezen met creativiteit door een lees- en knutseluurtje te organiseren. Kies een verhaal en laat je kinderen daarna knutselen en tekenen over wat ze hebben gelezen. Dit stimuleert niet alleen de verbeelding, maar ook de betrokkenheid bij het verhaal. Je hebt er niet veel voor nodig: papier en tekenpotloden zijn al genoeg voor gezellige tekenavonturen. Bekijk ook zeker eens deze leuke tekenlessen om jullie tekenvaardigheden verder te ontwikkelen.

11. Lezen in de keuken

Kies samen een kookboek met kindvriendelijke recepten en laat je kind het recept voorlezen terwijl jullie samen koken. Dit combineert lezen met praktische vaardigheden, met daarnaast een heerlijk resultaat om van te genieten. Eet smakelijk!

Leesplezier vind je op de meest onverwachte plekken

Door met meer plezier naar taal te kijken, geef je je kind niet alleen de vaardigheden om te lezen, maar ook een nieuwsgierige houding om nieuwe dingen te leren. En dat gaat verder dan een boek openen. Ontdek, beleef, en geniet samen van de mogelijkheden die lezen te bieden heeft!