Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

Groeipijn: hoe lang duurt het en wat kun je doen als je kind er last van heeft?

Klaagt jouw kind regelmatig over pijn in de benen? En lijkt er geen duidelijke oorzaak te zijn voor de pijnklachten? Dan zou het heel goed kunnen zijn dat jouw kind last heeft van groeipijn. Maar liefst één op de drie kinderen kampt op een bepaald moment in hun jeugd met groeipijn. Toch is er nog maar weinig bekend over deze vervelende klacht. Wat kan groeipijn veroorzaken en hoe kun je jouw kind helpen en de pijn verlichten? Wij vertellen er alles over in dit artikel.

Hoe voelt groeipijn?

Misschien herinner je het je nog van vroeger: een stekende of juist krampende pijn in je benen, net terwijl je probeert te slapen. Groeipijn is pijnlijk, vervelend en komt erg vaak voor bij kinderen. Tot op de dag van vandaag is niet wetenschappelijk bewezen wat de oorzaak is van groeipijn. Wanneer de pijn regelmatig voorkomt en niet aan blijft houden, wordt de diagnose groeipijn vaak gesteld.

Vaak voelen kinderen het vooral in de benen

Waarom beperkt groeipijn zich vaak tot de benen? Ook de rest van het lichaam is op deze leeftijd volop in de groei. Experts vermoeden dat dit komt omdat vooral de benen veel belast worden gedurende de dag. Hierdoor krijgen de spieren, pezen en gewrichten in de bovenbenen en onderbenen meer te verduren. De groeipijn in de avond of nacht is hier een reactie op.

Groeipijn peuter of juist pas in de puberteit?

Veel kinderen in de leeftijd van 3 tot 13 jaar hebben op een bepaald moment last van groeipijn, meestal wanneer ze tussen de 4 en de 8 jaar oud zijn. Het heeft te maken met periodes waarin je kindje snel groeit. Het wordt vaak geassocieerd met de puberteit, maar de meeste kinderen hebben geen last meer van groeipijn na hun 12e of 13e.

Meisjes kampen iets vaker met groeipijn dan jongens en krijgen er doorgaans ook op jongere leeftijd last van. Dit is te verklaren door het feit dat meisjes vaak eerder een groeispurt doormaken dan jongens. De ontwikkeling van jonge kinderen gaat sprongsgewijs en dit verklaart waarom de klachten kunnen komen en gaan.

Bovendien is groeipijn deels erfelijk bepaald. Als jij of jouw partner er als kind last van had, is de kans groot dat jouw kinderen het ook krijgen. Ook een snelle groei in een bepaalde periode kan de kans op groeipijn vergroten.

Groeipijn symptomen

Groeipijn wordt vaak gevoeld in de benen. Jouw kind krijgt ineens last van pijnscheuten, een zeurende pijn of krampen in de kuiten, de scheenbenen of in de knieën. De pijn treedt eigenlijk alleen maar voor in de avond of ‘s nachts. Doorgaans hebben kinderen niet overdag last van deze pijn. Bovendien kunnen de klachten erger zijn na een drukke of actieve dag.

Groeipijn kan best even duren

Kinderen hebben doorgaans alleen last van groeipijn in rust. De pijn aan het been doet zich niet voor tijdens het bewegen of het sporten. De pijnscheuten of krampen in de kuiten, de scheenbenen en de knieën verdwijnen gelukkig ook weer vanzelf. De pijn verdwijnt vaak net zo plots als de pijn komt. Dit kan na enkele minuten zijn, maar soms houdt de groeipijn ook tot enkele uren aan. Meestal is de pijn na 10 tot 15 minuten afgezakt.

Wat te doen bij groeipijn?

Groeipijnen zijn heel vervelend en kunnen veel pijn en ongemak veroorzaken. Helaas is er niets aan te doen. Groeipijnen worden gezien als onderdeel van de groei en de ontwikkeling. Het is natuurlijk wel begrijpelijk dat jij je als ouder zorgen maakt om deze klachten. Een bezoek aan de huisarts kan rust geven. Een dokter kan uitgebreid onderzoek doen en andere oorzaken van de klachten uitsluiten. 

Wat helpt tegen groeipijn?

Ook al is er niets dat je kunt doen tegen groeipijnen, je kunt de pijn wel verzachten om je kind te helpen wanneer hij of zij last heeft. Bij klachten van groeipijn kan warmte soms verlichting brengen. Een warme doek, een heerlijk warm bad of een warme kruik op het been kan de pijnklachten verminderen.

Ook een lichte massage van het been kan verlichting geven, maar dit verschilt van kind tot kind. Door een massage zorg je voor een betere doorbloeding van de benen en dit kan de pijn verlichten. Soms helpt het ook om het been te strekken of om voorzichtige strekoefeningen te doen.

Is de pijn erg intens of aanhoudend? Dan kan je jouw zoon of dochter ook paracetamol geven om de pijnklachten te verlichten en het inslapen makkelijker te maken.

Wanneer naar de huisarts?

Groeipijn is onschuldig. In principe hoef je er niet mee naar de dokter. Toch is het verstandig om de klachten goed in de gaten te houden en ook alert te zijn op een aantal dingen die kunnen wijzen op een onderliggende aandoening. Er kan namelijk ook iets anders aan de hand zijn. De pijnklachten van groeipijn kunnen daar een symptoom van zijn.

Wanneer is het raadzaam om naar de huisarts te gaan? Let op de volgende klachten:

  • Jouw kind heeft koorts zonder aanwijsbare reden.
  • De pijn doet zich altijd voor op één plek of op één been.
  • De pijn wordt verergerd door beweging.
  • Jouw kind heeft ook last van de spieren of pezen overdag.
  • De groeipijn maakt bewegen moeilijk of pijnlijk.
  • Er is sprake van een flinke zwelling, bijvoorbeeld in de kuit of de knie.
  • Jouw kind heeft ook last van andere klachten, zoals hoofdpijn of spierpijn elders in het lichaam.

Het is goed om te onthouden dat groeipijn een normaal onderdeel is van de groei en ontwikkeling van een kind. Het is een tijdelijk ongemak dat veel kinderen vroeg of laat ervaren.

Helaas kan het soms hevige pijn veroorzaken, maar met wat liefde, ontspanning, geduld en afleiding komt je kind er vanzelf weer doorheen. Groeipijn is uiteindelijk een teken dat het lichaam in een groeispurt zit en dus goed groeit!