Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Als ouder wil je het beste voor je kind. Soms kan dat echter betekenen dat je instemt met een vervelende procedure of een operatie voor het welzijn van je zoon of dochter. Bijvoorbeeld wanneer je de amandelen laat verwijderen. Het is niet fijn voor je kind, maar het kan wel heel nodig zijn voor de gezondheid. Als je kind zich vaak ziek voelt, kan een arts aanraden om de amandelen te laten knippen. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Wat zijn de voor- en de nadelen hiervan? En hoe kun je jouw kind (en jezelf) hierop voorbereiden? We bespreken het allemaal in dit artikel.
Je hebt vast wel eens gehoord van het verwijderen of knippen van de amandelen, maar wat zijn dit eigenlijk? De amandelen zijn klieren die een belangrijke rol spelen bij het immuunsysteem. De neusamandelen, die vooral voorkomen bij kinderen, zitten achterin de neus. De keelamandelen, ook wel tonsils genoemd, zitten achterin de keel aan de linker- en rechterkant.
Deze klieren spelen een belangrijke rol bij de weerstand, omdat ze bacteriën en virussen tegenhouden. Maar soms kunnen de amandelen juist infecties veroorzaken, zoals keelontstekingen, ademhalingsproblemen, verkoudheden en zelfs slaapapneu. Dit kan leiden tot allerlei vervelende gezondheidsproblemen als dit niet wordt behandeld. Om deze reden kan een arts besluiten de amandelen te laten verwijderen via een operatie, genaamd tonsillectomie.
Wanneer de amandelen ontstoken zijn, kan dit voor veel vervelende klachten zorgen. De amandelen worden flink groter en kunnen rood zijn met witte stippen of zelfs pus veroorzaken. Ontstoken amandelen bij je kind kun je herkennen aan de volgende symptomen:
Bij kinderen kunnen deze symptomen ook gepaard gaan met ongewoon gedrag. Zo kan je kind ineens weinig energie hebben, chagrijnig zijn of heel prikkelbaar zijn. Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere aandoeningen, dus een juiste diagnose door een arts is heel belangrijk.
Als een arts, na uitgebreid onderzoek, heeft geconstateerd dat je zoon of dochter last heeft van de amandelen, kan er besloten worden deze te laten verwijderen. Dit wordt altijd in overleg met de ouders gedaan. Omdat jonge kinderen nu eenmaal vaak bloot worden gesteld aan virussen en bacteriën, komen dit soort klachten vaak voor. Soms groeien kinderen hier vanzelf overheen en is een operatie niet nodig.
Er is geen duidelijke leeftijdsgrens voor het laten verwijderen van de keel- of neusamandelen. Er wordt meestal vooral gekeken naar de klachten van je kind en hoe vaak hij of zij ziek is. Is jouw kind vaker dan vier keer per jaar ziek? En heeft hij of zij dan last van een keelontsteking en eerdergenoemde symptomen? Dan kan worden besloten de amandelen te laten verwijderen. In dit geval doen de amandelen namelijk meer kwaad dan goed.
Een van de belangrijkste voordelen van de amandelen verwijderen is dat het veel vervelende klachten in één keer verhelpt. Aanhoudende keelpijn, moeite met slikken en eten en vermoeidheid en een grieperig gevoel worden eenvoudig verholpen met deze ingreep. En de kans dat de klachten terugkomen is erg klein. Je kind zal zich heel snel weer beter voelen en minder vaak ziek zijn.
Natuurlijk heeft het verwijderen van de amandelen ook nadelen. Je hebt de amandelen namelijk niet voor niets. Ze spelen een grote rol in ons immuunsysteem. Bovendien is het knippen van de amandelen een operatie en dat is voor een kind erg spannend. Je kind zal na de ingreep moeten herstellen en kan flink wat last hebben van zijn of haar keel.
Natuurlijk is een operatie niet altijd zonder risico. Het verwijderen van de amandelen wordt vaak gedaan door de KNO-arts en gaat meestal gewoon goed. Maar er is altijd een risico op complicaties, zoals een bloeding, een infectie en een moeizaam herstel.
Een operatie is altijd spannend, maar vooral voor kinderen klinkt het eng. Kinderen hebben meestal nog niet veel ervaring met het ziekenhuis en het idee van een operatie kan voor veel onrust zorgen. Een goede voorbereiding op de operatie is daarom belangrijk.
Om je kind voor te bereiden op de tonsillectomie kun je een bezoek brengen aan de behandelend KNO-arts en vragen stellen. Zorg ervoor dat je kind begrijpt wat er gaat gebeuren en dat hij of zij weet wat het kan verwachten van de operatie. Wees ook eerlijk over de ingreep en de klachten naderhand.
Het is belangrijk om te weten dat je kind niet mag eten of drinken voor de operatie. Dit om te voorkomen dat er tijdens de operatie braaksel in de longen komt. Het kan dus zijn dat je kind honger of dorst heeft voor de operatie, maar dit is een veiligheidsmaatregel en erg belangrijk voor het slagen van de operatie en het herstel van je kind.
Wanneer het moment van de operatie is aangebroken, staat jullie een spannende dag te wachten. Probeer je kind zoveel mogelijk gerust te stellen, af te leiden met speelgoed of met een video en voor te bereiden op de ingreep.
De operatie wordt meestal uitgevoerd onder algemene anesthesie. Dit betekent dat je kind tijdens de operatie volledig slaapt en geen pijn voelt. Zowel het verwijderen van de neusamandelen als de keelamandelen wordt via de mond gedaan. Bij sommige operaties worden alleen de neus- of keelamandelen verwijderd, maar soms wordt besloten dat de keel- en neusamandelen tegelijk worden verwijderd.
De amandelen verwijderen is een korte ingreep. Meestal duurt de operatie 10 tot 30 minuten. Met een speciaal instrument worden de amandelen geknipt. Dit betekent dat de amandelen worden verwijderd. Op latere leeftijd kan dit wat lastiger zijn, omdat de amandelen erg vast zitten. Dit proces wordt dan geleidelijk gedaan. Dit noemen ze ook wel de amandelen pellen. Na de operatie rust je kind uit in de verkoeverkamer. Het wordt ook de uitslaapkamer genoemd. Als alles goed is verlopen en als je kind zich goed voelt, mogen jullie dezelfde dag alweer naar huis.
Na de tonsillectomie zal je kind nog wat tijd nodig hebben om te herstellen. De eerste dagen na de operatie kan je kind last hebben van keelpijn en moeite hebben met slikken. Het is daarom belangrijk om voldoende rust te nemen en veel te drinken, bij voorkeur koude dranken zoals water of ijslolly's. Dit helpt ook om eventuele zwelling in de keel te verminderen. Geef vooral kleine slokjes. Dit is makkelijker door te slikken en kan de pijn verminderen.
Je kind kan ook wat bloederige speeksel hebben na de operatie of zelfs bloed overgeven. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken. Na een paar dagen zal dit minder worden en zal ook de keelpijn verminderen. Je kind voelt zich dan een stuk beter en krijgt weer meer energie. De herstelperiode varieert natuurlijk bij elk kind, maar in de meeste gevallen kan het enkele dagen tot een week duren voordat je kind zich beter voelt.
Het is niet gemakkelijk om te beslissen of je de amandelen van je kind moet laten knippen. Het is geen leuke ingreep, maar soms kan het wonderen doen voor het welzijn van je zoon of dochter. Het is belangrijk om goed met de KNO-arts te praten over de voor- en nadelen om een weloverwogen beslissing te maken. Als je besluit om de amandelen te laten verwijderen, wees dan gerust dat dit een veelvoorkomende en veilige ingreep is. Met de juiste zorg en rust zal je kind snel weer terug zijn op de been en zich hopelijk een stuk beter voelen.