13 mei 2021

Broodtrommel: welke is het best voor mee naar school?!

Het tussendoortje rond 10.00 uur, lunch en natuurlijk genoeg drinken: je kind moet een hoop meenemen naar school. Welke broodtrommel past daarbij? En hoe vul je die dan? Hoogste tijd voor een artikel over de broodtrommel voor mee naar school. Welke soortenbroodtrommels zijn er eigenlijk, en we geven je natuurlijk genoeg inspiratie voor de inhoud.

Broodtrommel voor school

Lunchbox, lunchtrommel, lunchdoos: welke naam je het ook geeft - we snappen wat je nodig hebt. De ouderwetse broodtrommel heeft een metamorfose ondergaan. Je kunt torens bouwen van het enorme aanbod aan soorten bakjes, trommels en doosjes. Kies je voor een groot vak, werk je met bakjes in bakjes, ga je voor meerdere verdiepingen of is een broodtrommel met vakjes handig? De keuze is reuze! Dit zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten broodtrommels.

  • Broodtrommel met 1 groot vak: Deze ken je misschien zelf nog wel van vroeger: een broodtrommel met één vak waar je met slim inpakken voorkomt dat alles gaat schuiven. De meeste broodtrommels in deze categorie zijn rechthoekig, maar ook de vorm van een dier zie je steeds meer. En natuurlijk met allemaal fantastische prints erop.
    Voordelen: stevig, makkelijk te openen door je kind, makkelijk in te pakken.
    Nadelen: de inhoud kan gaan schuiven en de smaken mengen (sompig brood door de stukjes sinaasappel vinden de meeste kinderen niet zo lekker zullen we maar zeggen).
  • Broodtrommel met vakjes: vind je kind het leuk om verschillende dingen te eten? Dan is dit een uitkomst. Je kunt hier ook vaak bestek bij doen. Bij sommige kun je de vakjes eruit halen, waardoor je er weer een een-vaks-broodtrommel van maakt. Je kunt de broodtrommel aanpassen aan de hoeveelheid eten of de hoeveel tijd je hebt om hem in te pakken.
    Voordelen: stevig, per eetmoment in te pakken, eten schuift minder snel door en over elkaar. Tegenwoordig in super leuke designs voor kinderen.
    Nadelen:
    sommigen zijn niet geschikt voor de vaatwasser.
  • Broodtrommel met lades/verdiepingen: in deze categorie vind je broodtrommels die met een soort lades in meerdere platte bakjes zijn verdeeld, maar ook meerdere losse bakken die aan elkaar geklikt een lunchtoren vormen. Je kunt hier veel eten in kwijt!
    Voordelen: per eetmoment in te pakken, stevig, bijzondere designs.
    Nadelen: moeilijk open te maken voor (kleine) kinderen, kunnen groot zijn en onhandig met meenemen / opruimen.
  • Broodzakjes: dit duurzame alternatief voor de lunchbox wint steeds meer aan populariteit. In deze herbruikbare lunchzakjes blijft de lunch van je kids lekker vers. Ze zijn er in verschillende materialen. Let wel even op hoe je schoon moet maken: met de hand, in de wasmachine of in de vaatwasser.
    Voordelen: duurzaam, BPA-vrij, veel leuke designs, origineel.
    Nadelen: brood kan geplet worden in de tas, inhoud schuift makkelijk over elkaar heen.

Wat stop je in de broodtrommel?

Als je dan eenmaal een fijne lunchbox hebt gevonden, dan wil je hem natuurlijk vullen met dingen die je kind ook daadwerkelijk opeet. En dingen waarvoor jij geen keukenprinses hoeft te zijn - want daar heb je lang niet altijd (lees: nooit) tijd voor.

Hoeveel eten moet er mee naar school? Tja, dat is per kind verschillend. School heeft vaak vaste eetmomenten: het tussendoortje en de lunch bij overblijven en het continurooster. Hoeveel je meegeeft is afhankelijk van je kind, wat hij de rest van de dag eet, hoeveel energie hij verbruikt en of het eten wat hij eet goed vult. In een continurooster is er vaak weinig tijd om te eten - langzame eters kunnen hier last van krijgen. Maak het bespreekbaar met de juf/meester en kijk of je de inhoud van de lunchbox kunt aanpassen. Het liefst eten dat makkelijk weghapt en toch voedzaam en vullend is. Brood, wraps, koude pasta, avocado (met wat paprikapoeder en zout) en bananen zijn dan een goed idee.

Wat geef je mee naar school? Als je Googelt of een rondje maakt op Pinterest kan de moed je in de schoenen zinken: de mooiste creaties, kleurrijkste broodtrommels en gezondste kidsproof recepten vliegen je om de oren. Natuurlijk is het superleuk als je daar af en toe tijd voor hebt/maakt, maar in het hectische leven van alledag passen dit soort kunstwerkjes niet altijd op je to-do-lijstje. Gelukkig is er genoeg gezonde broodtrommel inspiratie waar je geen uren zoet mee bent.

Hoe houd je groente en fruit leuk? Gebruik het eeuwenoude spreekwoord: verandering van spijs doet eten. Niet alleen voor verschillende soorten fruit, maar ook voor verschillende vormen en verschijningsvormen. Een hele banaan (met schil), door de helft gesneden en met een gezichtje erop getekend maakt het fruitmoment meteen een stuk feestelijker! Een kiwi doormidden gesneden is ook altijd lekker en voedzaam, lepeltje erbij en klaar. Of wat dacht je van satéprikkertjes met een aardbei en een blauwe bes eraan. Ziet er leuk uit en voor jou super makkelijk om te maken. Laat je kind vooral helpen en zelf kiezen in de ochtend. Met verschillende kleuren ziet het er als snel gezellig uit. Scheelt jou weer gedoe met uitsteekvormpjes.

Broodtrommel inspiratie en tips

Gezonde tussendoortjes: Fruit, rozijnen, dadels (opensnijden en vullen met pindakaas of roomkaas is ook heerlijk!), rijst/mais/quinoawafels, noten, komkommer, kleine of gesneden worteltjes (met een bakje hummus erbij!), stukjes paprika, fruitsalade.

Inspiratie voor broodbeleg: schijfjes appel met kaneel, een gekookt of gebakken ei, hüttenkäse met plakjes tomaat, mozzarella, notenpasta, zuivelspread, komkommer, avocado, banaan, appelstroop, fruitstroop, honing, hummus zonder zout, roomboter uit een kuipje, vegetarische smeerleverworst, groente- en fruitspread.

Lunch-ideeën voor op school - als je meer tijd hebt: gevulde wraps met crème fraiche, kipfilet, avocado, paprika, komkommer, etc. (in ieder geval geen zalm of tonijn uit blik, dat gaat stinken), bananenbrood, omelet/frittata, salade met bijvoorbeeld couscous, quinoa, pasta, etc. En heb je nog wat gekookte sperziebonen, bloemkool of broccoli over van de dag ervoor? Doe het gewoon eens in de trommel erbij, toch weer bonus-vitamines als het wel ineens opgegeten wordt ;-)