Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
9 september 2020
Alle kinderen hebben fases waarin ze drukker zijn, ineens bang zijn in het donker of moeite hebben met in slaap vallen. Dat hoort bij de ontwikkeling van kinderen en is dus heel normaal. Maar soms is er meer aan de hand, bijvoorbeeld als er ingrijpende gebeurtenissen zijn geweest in het leven van je kind, als hij gepest wordt of als het niet goed gaat op school. Wanneer is er meer aan de hand en hoe herken je stress bij je kind? Het National Institute of Mental Health heeft signalen op een rijtje gezet waardoor je kan herkennen of je kind ergens mee zit.
Langdurig stress is niet goed, ook niet voor kinderen. Als kinderen ergens mee zitten en het niet goed kunnen uiten of verwerken, kunnen ze hier behoorlijk last van hebben. Je kunt op deze signalen letten en erover in gesprek gaan met je kind of, als je denkt dat dit nodig is, kijken naar externe hulp.
Alle kinderen hebben driftbuien, maar wanneer driftbuien steeds vaker voorkomen, kan er meer aan de hand zijn. Als jouw kind dagelijks driftbuien heeft en het is moeilijk om ze te doorbreken, kan het tijd zijn om wat hulp te zoeken.
Vertelt je kind jou dat hij ergens bang voor is? Dat is goed nieuws! Het betekent dat ze hun eigen gevoelens leren kennen en ontdekken en ze naar jou toekomen voor hulp. Angsten zijn heel normaal maar als je kind vaak aangeeft dat hij ergens bang voor is, kan dit ze beperken in hun ontwikkeling en is het belangrijk te kijken naar de oorzaak.
Angst komt vaak naar voren in de vorm van lichamelijke klachten. Dat merk je bij jezelf als je ergens zenuwachtig voor bent of als je je zorgen maakt. Kinderen hebben vaak niet de taal om over hun gevoelens te praten, maar ze kunnen je wel laten weten dat hun buik pijn doet. Buikpijn kan komen door stress of onzekerheid. Houdt de buikpijn of andere pijn lang aan of komt het vaak terug? Ga dan eerst naar de huisarts om een medische oorzaak uit te sluiten.
Actieve kinderen zijn vaak gezonde kinderen, maar voldoende en op tijd rust nemen is minstens zo belangrijk. Blijft je kind altijd 'aanstaan' en heeft hij moeite met ontspannen? Dan kan dit komen door stress.
Om goed te kunnen slapen, moet je kunnen ontspannen. Angstige kinderen kunnen sneller nachtmerries krijgen of moeite hebben om in slaap te vallen. Een goede nachtrust is voor kinderen heel belangrijk om alle indrukken van de dag een plek te kunnen geven en ermee om te gaan. Slaapt je kind al een tijd niet goed? Trek dan aan de bel bij een deskundige die jullie kan helpen.
Kinderen zijn allemaal verschillend - sommige zijn extravert en andere wat verlegen. Hoewel verschillen in persoonlijkheid normaal zijn, kan het een teken zijn als je kind moeite heeft met aansluiting vinden bij andere kinderen. Als je kind moeite heeft om zich aan de regels te houden of moeite heeft om met leeftijdsgenootjes om te gaan, kan er iets anders aan de hand zijn. Heeft je kind een paar dagen achter elkaar minder interesse in andere kinderen, is er nog niets aan de hand. Houdt het langer aan, kijk dan eens wat je kind nodig heeft en wat er speelt.
Als je kind plotseling moeite heeft met school en zich concentreren, kan dit betekenen dat er iets aan de hand is. Misschien word je kind gepest of buitengesloten of vindt hij de lesstof moeilijk. Ga erover in gesprek met de leerkracht om je zorgen te bespreken.
Bron: Motherly