Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

23 januari 2019

Voorlezen aan kinderen

Voorlezen is gezellig én heel goed voor de ontwikkeling van je kind, zoals de woordenschat, leren schrijven en spellen.

Waarom voorlezen?

  • Voorlezen is goed voor de spraak- en taalontwikkeling van je kind. Je kind leert iedere dag meer woorden kennen en hij hoort op welke manier de woorden gebruikt kunnen worden in een zin.
  • Voorlezen heeft een positief effect op het leren schrijven, het spellen van woorden en de grammatica.
  • Voorlezen stimuleert de sociale ontwikkeling van je kind. Door het lezen van verhalen leert je zoon of dochter de karakters en hun gevoelens kennen. Hij leert zich in te leven in de (hoofd)personen. Ook helpt het hem een verhaal van verschillende kanten te bekijken.
  • Voorlezen is heel goed voor de ontwikkeling van de fantasie en creativiteit van je kind. Kinderen dromen weg bij een verhaal dat mooi wordt voorgelezen!
  • Voorlezen is een relax-momentje. We leven in een tijd waarin er veel (digitale) prikkels op kinderen afkomen, samen een boekje voorlezen is een moment van rust en ontspanning.

Wanneer starten met voorlezen?

Je kunt eigenlijk op elke leeftijd starten met voorlezen. Zelfs de allerkleinsten vinden het heerlijk om de stem van hun vader of moeder te horen en te luisteren naar een verhaaltje. Bij baby's kan het lijken alsof ze voorlezen maar niets vinden; ze pakken het boekje af, scheuren de pagina's aan flarden of sabbelen het liefst op de kaft. Toch loont het om regelmatig een boekje erbij te pakken. Ook baby's vinden het leuk om naar verschillende plaatjes te kijken, en genieten van het verhaal dat papa of mama erbij vertelt. Geef niet op! Vanaf de dreumes leeftijd zullen ze steeds meer interesse krijgen in het echte voorlezen en samen met jou ontdekken wat voor mooie prenten er in het boek staan.

Op een bepaald moment gaan kinderen zelf lezen. Deze ontwikkeling verloopt ongeveer als volgt:

  • Kinderen van 0 tot vier jaar

Baby’s en dreumesen vinden het heel fijn om voorgelezen te worden. Ook al kennen ze zelf nog weinig woordjes, ze luisteren wel naar de klanken en kijken naar de plaatjes. Lees dus gerust regelmatig een boekje voor aan je baby. Voorlezen aan kinderen tussen de twee en vier jaar geeft ze een mooie voorbereiding op de basisschool straks. Kinderen in deze leeftijdscategorie vinden het leuk om mee te doen: het voorlezen wordt interactief.

Voorleestip! Een leuke voorleestip is de GROTE kijk- en voorleesboeken, voor rond de 2 en 3 jaar. De boeken staan boordevol voorleesverhalen met prachtige prenten. Bekende klassiekers zoals Dikkie Dik, Muis en Jip&Janneke vullen de grote pagina's. Het voorleesboek voor rond de 2 jaar is al heel geschikt voor kleine dreumesen, met dikke kartonnen pagina's, veel kleur en grote plaatjes. Ook leren de kleintjes alledaagse thema's zoals het benoemen van groenten en fruit. Een vermakelijk boek om er elke dag eens bij te pakken!

  • Kinderen in groep 1 en 2 van de basisschool

Je kind leert nu het alfabet op school en hij realiseert zich dat woorden uit losse letters bestaan. Misschien begint hij zelf al wat woorden te herkennen? Samen lezen vindt je kind nog steeds heel leuk en gezellig. En voorlezen voor het slapen gaan zorgt voor een fijne overgang tussen dag en nacht. 

Voorleestip!  Een huis voor Harry. Een prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of 4, over een kat die de weg naar huis probeert terug te vinden. 

  • Groep 3

In groep 3 leert je kind zelfstandig lezen: een hele stap! Eerst leert hij de verschillende woordjes kennen, dan begint hij zinnen te lezen en later kan hij zelf simpele boekjes lezen. Je kunt hem ondersteunen bij deze ontwikkeling door veel samen te blijven lezen.

Vanaf groep 4 kan je kind zelf lezen. In de basisschooljaren die volgen zal hij het begrijpend lezen verder gaan ontwikkelen en steeds vaker zelf een boek pakken. Voorlezen blijft een fijn moment samen, waarin je kind even lekker kan ontspannen en zelf niks hoeft te doen. Goed om te weten is dat het niveau van zelf kunnen lezen, bij de meeste kinderen jarenlang achterloopt op het niveau waarop ze taal en verhalen kunnen begrijpen. Daarom blijft voorlezen nog steeds heel belangrijk, ook al kunnen ze zelf lezen. Zo blijven ze hun taalvaardigheden ontwikkelen en stimuleer je hun plezier in het zelf lezen. Gewoon lekker blijven voorlezen dus!

Tips bij het voorlezen

Handige tips bij het voorlezen:

  • Kies een boekje dat past bij de ontwikkeling van je kind op dat moment. Ga je bijvoorbeeld verhuizen of is je kind vaak boos? Is hij dol op dinosauriërs of de ruimte? Lees een boekje voor dat gaat over dat specifieke onderwerp of die interesse, dat maakt de kans op succes groter.
  • Probeer een gesprekje aan te knopen naar aanleiding van het boekje. Hoe denkt je kind over een bepaald onderwerp? Herkent hij zichzelf in de verdrietige hoofdpersoon? Hoe zou hij dat probleem hebben aangepakt?
  • Maak het voorlezen gezellig. Ga lekker op de bank zitten of in bed liggen. Zorg dat je er met je volle aandacht bij bent en maak er echt een moment van jullie samen van.
  • Probeer te spelen met de verschillende stemmetjes in het boek. Dat maakt het verhaal levendig en interessant om naar te luisteren.
  • Kies voor vaste voorleesmomenten, bijvoorbeeld elke avond voor het slapen gaan.
  • Zorg voor afwisseling in de verhalen die je voorleest en ververs het aanbod aan boekjes regelmatig, dit voorkomt verveling. Zijn jullie al (gratis!) lid van de bibliotheek in de buurt? Of misschien is er een bibliotheek in school?