Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
29 juni 2020
Het woord ‘miskraam’ hoor je vaak, maar wat is precies de betekenis ervan? Een miskraam houdt in dat je jouw kindje vroeg in de zwangerschap verliest, voor de 16de week. In veel gevallen is je kindje gestopt met groeien voor de 12de week. Helaas komen miskramen redelijk vaak voor, ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft deze heftige gebeurtenis meegemaakt. Waar wordt een miskraam door veroorzaakt en hoe kun je een miskraam verwerken? Je leest het hier.
De meeste miskramen gebeuren in het begin van de zwangerschap, soms wist de vrouw in kwestie nog niet eens dat ze zwanger was. Bij ongeveer 40% van de bevruchte eitjes lukt de innesteling niet en deze worden dus al meteen afgestoten. Je wordt dan gewoon weer ongesteld en hebt waarschijnlijk zelf niet doorgehad dat er wel een bevruchting heeft plaatsgevonden.
Een miskraam kan vrij aan het begin van de zwangerschap voorkomen, of iets later, bijvoorbeeld bij de 12 weken. Er worden daarom verschillende benamingen gebruikt om de miskraam en de betekenis ervan meteen duidelijk aan te geven.
Misschien nog interessanter dan erachter komen wat een miskraam is en de betekenis ervan, is weten waarom het gebeurt. Waarom overkomt jou dit? Het klinkt misschien heel wreed, maar een miskraam is eigenlijk een fout van de natuur. Tijdens de ontwikkeling na de bevruchting klopt er iets niet of er gaat iets mis. In de meeste gevallen is dit ‘foutje’ een afwijking van de chromosomen. Je lichaam signaleert deze afwijking en stopt de zwangerschap omdat het kindje nooit helemaal gezond zou zijn. Het is dus een natuurlijke reactie, maar dat hoeft niet te betekenen dat het makkelijk is om te accepteren.
Misschien helpt het als je beseft dat het proces van een eitje bevruchten, laten innestelen en vervolgens laten ontwikkelen tot een gezond kindje een erg complex verhaal is. Je staat hier misschien niet altijd bij stil omdat het soms lijkt dat iedereen in je omgeving ‘zomaar’ zwanger wordt en het allemaal vanzelf gaat. Toch is dat lang niet altijd het geval en is elke zwangerschap een heel groot wonder.
Onthoud alsjeblieft heel goed dat een miskraam nooit jouw fout is. Je kunt er niets aan doen en het ligt niet aan jou. Je kunt geen miskraam veroorzaken door iets wat jij zelf doet, zoals bijvoorbeeld intensief sporten, stress, veel vliegen of veel werken. Allemaal geen oorzaak van een miskraam.
In sommige gevallen is de kans op een miskraam iets groter. Bijvoorbeeld wanneer je ongezond leeft. Denk aan roken of drinken. Andere factoren die de kans iets vergroten:
Heb je meerdere miskramen gehad, dan is helaas de kans hierop ook wat groter. Dit geldt wel voor meer dan 2 miskramen. Heb je er één meegemaakt, dan is de kans op een volgende miskraam niet groter.
Een miskraam is geen teken dat je iets niet goed hebt gedaan, het is een heel natuurlijk verschijnsel, hoe verschrikkelijk het ook is. Helaas kun je daarom vrij weinig doen om een miskraam te voorkomen, maar helemaal machteloos sta je ook weer niet. Als je ervoor zorgt dat je bij de wens om zwanger te worden gezond eet, niet rookt, drinkt en geen drugs gebruikt, maak je de kans op een miskraam in ieder geval zo klein mogelijk. Daarnaast is het natuurlijk sowieso goed om gezond te eten, genoeg te bewegen en een gezond gewicht te hebben.
Een miskraam is een nare gebeurtenis met een vervelende betekenis. Het betekent namelijk dat jouw kindje er niet meer is. Dit verlies is voor velen eenzaam en voelt vaak intenser dan je had verwacht. Je moet emotioneel herstellen van dit verlies. Maar wat is normaal en hoe doe je dit?
Cindy Kirkilis-Kramer is miskraamcoach en begeleidt ouders bij het verwerken van dit verdriet: ‘Ouders worden vaak overvallen door de vele gevoelens die een miskraam oproept, zoals boosheid, verdriet, schuldgevoel, schaamte en verlies van zelfvertrouwen. Dit is absoluut niet gek. Vanaf het moment van de positieve zwangerschapstest (of zelfs eerder) is er een verlangen, een verbinding en zijn er toekomstdromen. Dit is ook de reden om hen wél ouders te noemen, zij hebben immers (de liefde voor) hun kindje gekend. Ook al was dit kindje maar kort bij ze én niet zichtbaar. Je verliest dus een dierbare. Net als bij ander verlies van dierbaren, volgt veelal een rouwperiode, waarin je dit verlies en het verdriet ervaart en waarin je jezelf moet aanpassen aan de nieuwe toekomst (zonder dit kindje).'
Er zijn verschillende dingen die kunnen helpen bij de verwerking van een miskraam, dit zijn de tips van Cindy:
‘Belangrijk is om iets te doen dat bij jou/jullie past op het moment dat bij jou/jullie past. Niets moet, en alles wat goed voelt, is goed. Rouwen gaat vaak in golven, het ene moment is het meer aanwezig dan het andere. Zelfs als het ‘voorbij’ lijkt, kan het weer opspelen op momenten, zoals een zwangerschapsaankondiging, de uitgerekende datum of feestdagen. Iedereen is anders en beleeft dit anders. De één kan vlot haar leven weer oppakken, de ander heeft hier langer de tijd voor nodig. Er staat geen tijd voor rouwen. Sommigen lukt het niet om de draad weer op te pakken, ook niet na een paar maanden. Zij blijven (over)vermoeid, futloos of ervaren fysieke klachten, zoals hoofdpijn. Dan kan het prettig zijn om hulp in te schakelen. Signaleer je dit bij jezelf of misschien bij een ander die een miskraam heeft meegemaakt? Bespreek dit, vraag dit. Je bepaalt uiteindelijk zelf of en wanneer je hulp nodig hebt.’, aldus Cindy.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Cindy Kirkilis-Kramer, coach bij zwangerschapsverlies, verloskundige n.p. en oprichter van Miskraamzorg.