Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

8 april 2022

Mijn kind wil bepaalde kleding niet aan, wat te doen?

Is het elke ochtend weer drama tijdens het aankleden: wil jouw kind bepaalde kleding niet aan en loopt hij/zij het liefst in de meest vreemde outfits of alleen in een hemdje (midden in de winter)? Wat kun je doen om die dagelijkse strijd tijdens het aankleden te doorbreken? Lees hier tips van kindercoach Nicole en van andere ouders.

 

Waarom wil mijn kind bepaalde kleding niet aan?

Als je wilt weten wat je kunt doen om een probleem op te lossen, is het eerst handig dat je weet waarom je het ‘probleem’ hebt. Waarom wil je kind bepaalde kleding niet aan? Waarom is het telkens weer een strijd tijdens het aankleden? Kindercoach Nicole geeft antwoord: ‘Er is maar één manier om erachter te komen waarom je kind bepaalde kleding niet aan wilt en dat is: door het te vragen! Kies voor dit gesprek een rustig moment en niet op het moment dat je haast hebt of al in de strijd verwikkeld bent. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom hij/zij weigert de kleding die jij hebt klaargelegd aan te trekken. Bijvoorbeeld:

  • De kleding zit niet lekker: het merkje kriebelt in de nek, de broek zit te strak of ze hebben een rok aan die ze elke 5 minuten omhoog moeten trekken. Soms valt het jou helemaal niet op, maar is je kind heel gevoelig voor dit soort ongemakken. Dit probleem is meestal eenvoudig op te lossen. Bijvoorbeeld door het merkje eruit te knippen of riem voor de rok te kopen.
  • Ze vinden de kleding niet mooi: hoe ouder je kind wordt, hoe meer hij/zij een eigen mening gaat vormen over de kleding. Als je kind aangeeft dat hij de kleding niet mooi vindt, dan is het belangrijk dat je vraagt waarom dat is. Vindt hij het zelf niet mooi of heeft een vriendje, zusje of broertje er iets lelijks over gezegd?
  • Ze willen je grenzen testen: heeft de strijd echt alleen maar met de kleding te maken of gebeurt het ook op andere gebieden? Soms willen kinderen je gewoon testen om te kijken hoe ver ze kunnen gaan, voordat jij ze hun zin geeft. Wees in dit geval altijd duidelijk en consequent.’

Hoe kun je het beste omgaan met ruzie tijdens het aankleden?

Het beste is proberen de strijd te voorkomen (tips hiervoor verderop in het artikel), maar soms kom je er toch in terecht. Bijvoorbeeld omdat je er ’s ochtends achterkomt dat het toch kouder wordt die dag dan je dacht of je kind heeft geknoeid en moet schone kleding aan. Hoe kun je in dat geval het beste omgaan met je tegendraadse kind?

Nicole: ‘Probeer zo min mogelijk in de strijd mee te gaan. Hoe meer jij dramt en zegt dat hij/zij de kleding aan MOET, hoe meer je kind dit zal weigeren. Loopt de spanning heel hoog op, loop dan even weg van de situatie. Je kan bijvoorbeeld even op de gang gaan staan, dan geef je jezelf en je kind de tijd en ruimte om rustig te worden. Benoem altijd dat je begrijpt dat hij/zij teleurgesteld, verdrietig of boos is, hierdoor voelt je kind zich gehoord. Als je merkt dat je kind niet goed weet hoe hij uit zijn verdriet of boosheid moet komen, bied dan je hulp aan. Stel je kind een concrete vraag zoals: ‘Wil je dat ik je help om je broek aan te doen, of wil je het zelf doen?’

Later op de dag is het goed om even terug te komen op deze strijd. Vraag hoe je kind de situatie heeft ervaren en bedenk samen wat je de volgende keer anders kunt doen, zodat het aankleedmoment niet meer uitdraait op een strijd.’

Zo voorkom je strijd tijdens het aankleden

Als je kind vaker bepaalde kleding niet aan wilt, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om die terugkerende strijd te voorkomen. Onderstaand wat tips van kindercoach Nicole:

  • Laat de kleding ruim van te voren zien: zo kan je kind er vast aan wennen.
  • Betrek je kind bij de kledingkeuze: maak bijvoorbeeld een afspraak dat jij de broek en trui uitkiest en je kind zelf de sokken en schoenen mag kiezen. Je kunt je kind ook laten bepalen welke accessoires hij/zij die dag draagt zoals oorbellen, petje of armbandjes of geef ze de vrije hand in het creëren van een kapsel.
  • Respecteer de grenzen van je kind: jij mag als ouder best bepalen welke kleding je kind draagt, maar let er wel op dat het ook bij hem/haar past. Bijvoorbeeld: kinderen die snel overprikkeld raken, dragen het liefst kleding zonder opdruk met rustige kleuren. Als je hen een felgeel shirt met een schreeuwerige opdruk laat aandoen, zal dit veel weerstand oproepen. Ze stellen zich dan niet aan als ze zich er tegen verzetten.
  • Kom tot een compromis: wil je zoon of dochter graag zelf de kleding uitkiezen, laat dit dan bijvoorbeeld 1 keer per week toe. Je kan hierbij ook grenzen aangeven zoals dat de kleding wel bij het jaargetijde moet passen. Heeft je kind bepaalde items die hij/zij het liefst elke dag draagt? Dan kun je afspreken dat ze deze kledingstukken maximaal 2 keer per week mogen dragen.’

Andere handige tips als je kind bepaalde kleding niet wilt dragen:

  • Laat je kind kiezen uit 2 of 3 verschillende setjes die jij klaarlegt. Dan heeft je kind nog steeds het gevoel dat hij het zelf mag bepalen.
  • Bepaal de kleding die je kind gaat dagen ’s avonds en niet in de drukke ‘ochtendspits’.
  • Berg kleding die niet bij het seizoen passen op zodat deze niet meer in de kast liggen. Zo is je kind minder geneigd om hartje winter zijn/haar favoriete T-shirt uit de kast te trekken.
  • Heeft je kind een paar kledingstukken die hoog favoriet zijn, schaf hier dan meerdere exemplaren van aan zodat je kind niet na een tijd met gaten rondloopt. Vergeet ook niet al een maatje groter aan te schaffen.
  • Help je kind met aankleden als hij of zij daar een hekel aan heeft. Soms gaat het namelijk niet per se om de kleding, maar meer om het aankleden zelf. Tijdens het aankleden kan het helpen je kind af te leiden met een gesprekje of speel een spelletje (bijvoorbeeld wedstrijdje aankleden). Soms kan het ook helpen als je voor makkelijke kleding kiest die zo aan is zoals wijde shirts en soepele broeken met elastische band. Rent je kind telkens weg tijdens het aankleden? Zet hem/haar dan op schoot of laat hem op een stoel staan.
  • Sta stil bij deze mooie ontwikkeling, want als je kind niet meer zomaar alle kleding aan wilt, dan betekent dat, dat hij steeds meer een eigen mening gaat vormen en opkomt voor zichzelf. Dat mag je best prijzen, hoe irritant het soms ook is. Al maakt je kind soms misschien de meest bizarre combinaties, eigenlijk is het heel mooi dat hij een eigen smaak ontwikkelt. Mochten de creaties een keer minder schokkend zijn, complimenteer je kind dan uitgebreid met zijn/haar keuze. Je zal zien dat het zelfvertrouwen groeit en je kind misschien vaker een geschikte keuze maakt.
  • Maak afspraken, dit kan vooral bij kinderen die wat ouder zijn. Geef bijvoorbeeld aan welke kleding echt niet kan (zoals korte rokjes of kleding met gaten erin) en wat voor kleding goed bij de leeftijd past. Bekijk samen ook eens de kast inhoud en ruim de kleding op waarin je jouw kind echt niet in wilt zien lopen. Hierna kun je afspreken dat je kind de vrije hand heeft en zelf alles mag bepalen.
  • Je kunt ook je kind ’s avonds de kleding laten uitkiezen. Later bekijk je samen of de keuze een beetje goed is. Ben je het er niet mee eens, neem er dan de tijd voor om het te bespreken en leg een paar alternatieven voor. Geef altijd duidelijk aan waarom je het er niet mee eens bent, het is bijvoorbeeld te koud, te bloot of de kleurencombinatie is niet om aan te zien.

Wat doe je als een kind bepaalde kleding niet aan wil die toch aan MOET?

Heb je een feestje waarvoor je een super (dure) en leuke outfit hebt gekocht en wilt je kind dit op het moment suprême niet aan, dan sta je lekker voor een probleem. Zeker omdat dit vaak gebeurt op momenten dat het toch echt tijd is om te gaan. Tip van Nicole: ‘Laat je zoon of dochter de outfit ruim van te voren zien of kies het samen uit. Als je hier op tijd mee begint is er nog ruimte om erover te praten en komt je kind niet voor verrassingen te staan. Laat je kind het ook van te voren even passen en showen.’

Het is ook goed om de avond voor het feestgedruis nogmaals de outfit even te passen. Mochten er eventueel nieuwe problemen ontstaan (kinderen veranderen nu eenmaal snel van mening) dan is er nog tijd om te onderhandelen.

Ervaringen en tips van andere ouders over de strijd met aankleden

Bijna iedere ouder heeft te maken met een kind die bepaalde kleding niet aan wilt. Lees hier de leuke en hilarische ervaringen van andere ouders en hoe zij hiermee omgaan. Wil je in gesprek met andere ouders? Kijk dan eens op ons forum. 

Michelle: ‘Het liefst alleen joggingpakken.’

Oh god, hier het liefste alleen joggingpakken en dan het liefst met een vest. Hij is nu 4 en mag 1 a 2 x in de week zijn eigen outfit samenstellen, dit werkt voor nu nog super.

Barbara: ‘Ik laat ze kiezen.’

Ik liet ze meestal kiezen uit twee outfits die ik klaar legde.

Yolande: ‘Ik koop alleen kleding die we allebei leuk vinden.’

Sinds mijn dochter 2 is (ze is nu bijna 6) hebben we de volgende afspraak gemaakt: we kopen alleen kleding die allebei leuk vinden. Want: zij moet het dragen, maar wij betalen het. Vervolgens mag ze zelf bepalen wat ze aantrekt. En wil ze in de winter een vest aan als winterjas, be my guest! Werkt perfect, nooit strijd.

Esther: ‘Mijn dochter wilde ineens geen jurkjes meer dragen terwijl de kast er vol mee hing.'

Hier ook veel strijd gehad met mijn dochter van nu 6. Afgelopen winter besloot ze geen jurkjes en rokjes meer te willen dragen. Als de kast daarmee vol hangt best zonde. We deden om en om: ene dag rokje/jurkje, andere dag broek. Maar inmiddels doet ze bijna elke dag een broek aan. Toen ze jonger was liet ik haar elke keer kiezen tussen 2 setjes. Kleding wordt nu alleen nog gekocht als ze er ook echt blij mee is, anders koop ik het niet meer.

Marlieke: ‘Mijn dochter mocht één keer per week haar Assepoesterjurk aan.’

Als peuter mocht mijn dochter 1x per week aantrekken wat ze wilde. Vaak was dat haar Assepoester jurk met wat andere lievelingskleding en zag ze eruit als een zwerver. Inmiddels is ze negen en mag ze vanaf haar kleutertijd zelf haar kleren uitkiezen. Wel met kleine restricties - zoals niet te bloot ed.

Ilse: ‘Kinderen kunnen zelf prima de verantwoordelijkheid dragen.’

Nooit begrepen waarom ouders een strijd creëren. Kinderen kunnen zelf heel goed die verantwoordelijkheid dragen in wat ze aan doen. Juist door de ruimte te geven leren ze dat. In de winter in een korte broek naar school? Waarom niet? Als ze het koud vinden doen ze de volgende dag echt wel een lange broek aan.

Stefanie: ‘Die van mij is in een pyjamashirt naar school gegaan.’

Haha die van mij is vandaag in z’n pyjama shirt naar school ik had gister de discussie gewonnen vandaag had ik er geen zin in 😂

Stefanie: ‘Mijn dochter was een ramp met kleding.’

Mijn dochter was een ramp met kleding vanaf 3 jaar al (ze is nu 15). Wilde dingen pertinent niet aan. Vanaf dat moment dingen gekocht waar zij Ja op zei en nooit meer “gezeur” gehad.

Rilana: ‘Bij mij mogen ze zelf hun stijl bepalen. Ook al is dat een Spaanse jurk.

Vanaf de leeftijd dat ze iets mooi of niet mooi vinden mogen ze van mij hun eigen stijl bepalen. Dat betekende bij mjjn dochter een Spaanse jurk aan met haar moonboots. En bij mijn zoon een korte blauwe broek, rode regenlaarzen en een gele trui. Suc6 ermee 🤪

Nicole: ‘Als hij een shirt aan wilt in de winter, prop ik een vest in zijn tas.’

Volgens mij zijn kinderen mensen en weten vast zelf wat ze wel en niet mooi vinden, fijn vinden zitten en of ze t warm of koud hebben. Die van mij wel in ieder geval. En in het geval van het shirt, dan prop ik gewoon een vestje in zijn of mijn tas en problem solved

Mirjam: ‘ik bepaal wat er in de kast hangt.’

Ik bepaal wat er in de kast ligt (dus in de winter geen zomerkleding) wat ze aan willen trekken mogen ze helemaal zelf bepalen. Dus nooit een probleem.

Helleke: ‘Ik heb één regel: niet in een joggingbroek naar school.

Mijn zoon van 8 mag het zelf bepalen maar heb één regel; niet in een joggingbroek naar school. In het weekend mag hij dus helemaal zelf bepalen en dat is prachtig om te zien! Af en toe komt er een regelrechte hipster naar beneden, soms een soldaat inclusief koppelriem en helm en soms een zwerver op crocs. Ik vind het allemaal geweldig😂

Kimberly: ‘Ik koop alleen kleding waar we allebei blij van worden.’

Bij het kopen van kleding hebben we afgesproken (ze is nu 6) dat we alleen kleding kopen waar we beide blij van worden. En tuurlijk - als ze ergens helemaal dol op is - moet ik soms even over een horde heen bij mezelf om ergens 'blij' van te worden. Maar daar heb ik niet zo'n moeite mee. En als de kast vol hangt met spullen waar we beide blij van worden kan ze alles aantrekken wat ze wil.

Lisette: ‘Gewoon laten gaan.’

Gewoon laten gaan. Desnoods een vestje in de tas. Bij mij hebben ze allemaal een fase gehad waarin ze absoluut geen sokken wilden dragen. Met blote voeten in de schoenen vonden ze heerlijk. Nou, prima, wie ben ik om er moeilijk over te doen.

Dit artikel in geschreven in samenwerking met Nicole van Pamelen, Kindercoach De Zeeuwse Pluim.