14 oktober 2018 door Patricia Heije

Landelijke Stiefouderdag

Jaarlijks, op de 2e zondag van oktober, is het Stiefouderdag. Ik krijg regelmatig de vraag of dat nu echt nodig is, want Nederland puilt al uit van de landelijke zus en zo dagen. Dat moet je natuurlijk niet aan een stiefspecialist vragen. Het is namelijk heel eenvoudig. Nederland staat nauwelijks stil bij het samengesteld gezin, maar heeft er wel iedere dag mee te maken. Soms van binnenuit, soms vanaf een afstandje.

Tweederde van de samengestelde gezinnen, dat zijn gezinnen waar er kinderen zijn uit een eerdere relatie, gaan binnen 5 jaar weer uit elkaar. Ik hoorde ook bij het percentage ‘niet geslaagd samengesteld gezin’. Wat pijnlijk was dat zeg. Eerst hotel de botelverliefd, om vervolgens hard van de roze wolk af te vallen. Het lukte ons niet, we snapten het niet en gingen uit elkaar. Voor heel even dan.

Hulp zoeken bij een samengesteld gezin

Het mooie van liefde is dat je wel van hele goede huize moet komen om het te ontlopen. Ook dat lukte ons niet, de liefde overwon. We gingen samen verder, de kinderen weer opnieuw in elkaars leven. Als ik dat proces toch over mocht doen. Maar we hadden een plan; samenwonen, dat zouden we niet meer doen. Hulp zoeken om te leren hoe een samengesteld gezin eigenlijk werkt, dat gingen we zeker wél doen.Zo gezegd, zo niet gelukt. Hulp voor relaties was er in overvloed, maar hulp voor een samengesteld gezin leek te zijn verstopt onder een steen. Ongelooflijk, vooral als je weet dat één op de drie pubers in een samengesteld gezin leeft én dat het een gegeven is dat deze gezinnen echt anders werken dan een traditioneel gezin. Dat moest anders! En zo geschiedde.

Stiefouderdag

In 2012 is Stiefgoed – centra voor hulpverlening en informatie aan samengestelde gezinnen – opgericht. Inmiddels zijn er locaties door heel het land en doen we niets anders dan koppels, gezinnen en exen helpen om te gaan met deze nieuwe situatie, zodat het leven weer leuk wordt. Mijn visie? Zinvoller werk bestaat er niet. Stiefouderdag helpt daarbij. Het maakt Nederland bewuster van de niet vanzelfsprekende taak die er ligt voor alle leden in een samengesteld gezin. Daar mag best even bij stilgestaan worden. Een mooie dag ook om aan te kondigen dat we maandelijks onze ervaringen gaan delen over leven in én begeleiden van een samengesteld gezin. Vandaag is er genoeg geschreven, we houden het simpel, met 10 tips die je zo mee kunt nemen. Wil je een inkijkje? Kijk de korte video hieronder.

10 tips voor een samengesteld gezin

  1. Voor kinderen zijn de eigen ouders het eerste voorbeeld. Op een goede tweede plaats staat de stiefouder. Wees je als stiefmoeder of -vader dus bewust van jouw impact op het wereldbeeld van jouw stiefkinderen.
  2. Ren niet achter je stiefkind aan om zo snel mogelijk een band op te bouwen, maar laat je stiefkind naar jou toe komen in plaats van andersom, en zorg ervoor dat je er dan ook voor ze bent, hoe lang je ook hebt moeten wachten. Zo is er geen druk richting het kind en groeit het vertrouwen.
  3. Met de gezinsleden is niets mis, het zijn ‘de lijntjes’ die gezinsleden met elkaar verbinden die het ingewikkeld maken. Gaat het niet goed? Vraag dan hulp bij het ontwarren van de lijntjes.
  4. Voel je dat jouw kind naar de andere ouder trekt? Ga niet compenseren. Hier raakt een kind alleen maar van in de war. Je bent goed genoeg zoals je bent.
  5. Vergeet je partner niet! De volwassenen zijn de fundering van het gezin. Zijn jullie goed voor elkaar, dan straal je dat uit op de rest.
  6. Geheel tegen de Nederlandse cultuur van individualisme in: steun elkaar, leun op elkaar. Een samengesteld gezin is topsport. Gebruik elkaar dus als trainingsmaatje en neem taken van elkaar over als het niet lukt.
  7. Is de andere ouder overleden? Maak voor hem of haar een mooi plekje in huis. Zo hebben de kinderen het idee dat hun overleden ouder er nog toe doet én dat er over gesproken mag worden.
  8. Een liefdesband tussen stiefkinderen en stiefouders is geen vanzelfsprekendheid. Is dit ook zo bij jou? Maak je geen zorgen, het gaat om respect en acceptatie, een liefdesband is bonus.
  9. Ga ervan uit dat het altijd wel wat is in een samengesteld gezin, dat voorkomt desillusie: want in een samengesteld gezin is het zelfs als het goed gaat, topsport.
  10. Vergeet niet te genieten van de leuke dingen onderweg. Als je op blijft letten dan zul je verbaast zijn over de hoeveelheid bijzonderen momenten die zomaar op je pad komen.