Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
24 juni 2019 door Amy Sprikkelman
Kinderen vallen regelmatig, het zijn tenslotte kleine avonturiers en zoeken altijd hun grenzen op. En daar leren ze ontzettend veel van. Soms gaat zo’n val gepaard met flink wat tranen of een bult en dan is een knuffel en een pleister vaak voldoende.
Helaas gaat het niet altijd goed en kan je kind ongelukkig terecht komen. Een nachtmerrie voor elke ouder. Wat doe je dan? En in welke situaties moet je wel óf juist niet in actie komen? Als je kind hard van de fiets of step op zijn hoofd valt, is het belangrijk om goed in te kunnen schatten wat de situatie is. Maar ook op andere momenten is het goed om te weten wat je moet doen, zoals een mok hete thee die valt of een diepe snee na een val. In een EHBO cursus leer je hoe je op tijd de juiste handelingen verricht. En een EHBO cursus wordt soms zelfs (deels) vergoed door je zorgverzekeraar.
Vanuit de basisverzekering wordt een EHBO-cursus niet vergoed. Vanuit je aanvullende verzekering wel. Als je zwanger bent of net bent geweest, heb je vaak je zorgverzekering uitgebreid met een aanvullende verzekering. Daar zit meestal de vergoeding in voor een EHBO cursus. Een goed moment om de cursus te volgen in het jaar van je zwangerschap. Of jouw verzekering de cursus vergoedt, kun je in dit vergoedingsoverzicht terugzien.
Het aanbod van EHBO cursussen is groot. Uiteraard ligt het ook aan je behoefte. Wil je alleen even je kennis opfrissen? Dan is vaak een online cursus voldoende. Daarnaast kun je denken aan een EHBO-snelcursus, EHBO bij kinderen of een Automatische Externe Defibrillator (AED) cursus. Door het verschil in lengte van de cursus, verschillen ze vaak ook in prijs. Meestal ligt de prijs tussen de 100 en 200 euro. Op de website van het Rode Kruis bijvoorbeeld kun je zoeken op type cursus en plaats.
Check van tevoren wel of je zorgverzekeraar het als voorwaarde stelt dat je na de cursus een diploma of certificaat ontvangt. Deze moet je bij de declaratie vaak meesturen. Anders kan het zijn dat je alsnog zelf voor de cursus betaalt. Houd er rekening mee dat je het bedrag vaak zelf moet voorschieten. De verzekeraar kan meestal niet direct bij de instantie declareren.
De vergoeding die je ontvangt, verschilt per verzekeraar. Check daarom goed de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Zoek daarbij op de termen ‘EHBO’, ‘Eerste hulp’, ‘gezondheidscursussen’ of ‘Preventieve cursussen’. Kijk wat je betaalt aan premie voor de aanvullende verzekering en wat je precies vergoed krijgt.
is werkzaam bij Independer. Als consumenten via Independer een financieel product afnemen, ontvangt Independer daarvoor een vergoeding van de bank of verzekeraar.