Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
8 maart 2021 door Ceronne Kastelein
Het is ontzettend belangrijk om met je kind te blijven praten. Wanneer het goed gaat, maar ook wanneer het niet goed gaat.
Misschien vermoed je dat je kind lesbisch, homo, bi of transgender is. Wat LHBTI precies betekent lees je hier. Je kunt je kind hierin steunen door vóór de puberteit te laten merken dat je hier open voor staat.
Hoe pak je dat aan? Maak het van jongs af aan bespreekbaar, zodat je kind weet dat je het hier gewoon over kunt hebben.
Jongeren vertellen hun ouders vaak pas over dit soort gevoelens wanneer ze er helemaal zeker zijn. Ook praten pubers niet zo makkelijk over intieme dingen met hun ouders. Wel kun je proberen er voorzichtig vragen over te stellen. Houd hierbij de optie open om geen antwoord te geven of laat weten dat het oké is om te twijfelen over deze gevoelens. Dit kun je doen door te zeggen: ‘Je hoeft het nog niet zeker te weten’ of ‘Je hebt alle tijd om dat nog te ontdekken’.
Coming out betekent in het Nederlands: uit de kast komen. Dat houdt in dat iemand aan de omgeving vertelt dat diegene homo, lesbisch, bi of transgender is. Veel jongeren maken zich zorgen over de reactie van hun ouders. Ze vinden het daarom heel spannend. Hoe jongeren uit de kast komen, kan verschillen. Sommige jongeren vragen er aandacht voor en zeggen het direct: ‘Pap, mam, ik moet jullie iets vertellen…’. Dit kan ook via de app, mail of via een brief. Anderen laten een tijdschrift slingeren of vertellen het indirect. Soms vragen ze of iemand anders het aan hun ouders wil vertellen omdat ze het zelf niet goed durven.
Omdat het zo spannend is, is jouw reactie als ouder heel belangrijk. Als je het al vermoedde, kun je dit je kind laten weten: ‘Ik dacht het al.’. Als je het niet aan zag komen, kan het je overdonderen. Misschien had je een ander beeld van je kind of maak je je zorgen dat je kind het zwaar krijgt. Bedenk dan dat je kind waarschijnlijk al langer met deze gevoelens rondloopt en ook de tijd heeft genomen om te wennen aan het idee. Dat kun jij ook doen.
Ook als kinderen vertellen of aangeven dat ze transgender zijn, noem je dat een ‘coming out’. Sommige kinderen weten het al heel jong: hun uiterlijk past niet bij wie ze eigenlijk zijn. Voor de wereld zijn ze of een jongen of een meisje, maar zelf zien ze dat anders. Zo zijn er jongens die zich juist een meisje voelen of andersom. Er zijn ook kinderen die zich zowel geen jongen als meisje voelen of juist een beetje van allebei. Dit noem je transgender. Onder de paraplu ‘transgender’ vallen transgender meisjes en transgender jongens, maar ook non-binaire transgender kinderen. Dat laatste houdt in dat diegene zich niet prettig voelt bij het label ‘jongen’ en ook niet bij het label ‘meisje’.
Als je kind transgender is, kan dat betekenen dat het liever andere kleding draagt dan jij had bedacht. Of dat je kind wil worden aangesproken met een andere naam. Dat je hieraan moet wennen, is heel logisch. Voor je kind kan dat best frustrerend zijn. Juist omdat die al heel zeker kan weten hoe het zit met deze gevoelens. Ook kan het zo zijn jij je kind wil beschermen tegen negatieve reacties en teleurstelling, maar dat je kind dat voelt als afwijzing. Dat kan voor uitdagingen zorgen.