29 oktober 2020

Hoe vaak doe jij je kind in bad? Ze hoeven waarschijnlijk minder vaak in bad dan je denkt!

Vroeger gingen kinderen niet zo vaak in bad als nu. Het lijkt tegenwoordig zelfs de norm geworden om baby’s en kinderen elke dag in bad te doen. Maar is dit wel nodig? En is dit wel goed voor hun huid? Spoiler: ze hoeven minder vaak in bad dan je zou denken!

Zo vaak baby in bad

Vooral pasgeborenen hoeven niet iedere dag in bad. Een babyhuid is veel dunner dan die van volwassenen en is daardoor veel gevoeliger voor uitdroging. Daarom kun je jouw baby beter niet zo vaak in bad doen als het niet nodig is. Baby’s worden ook niet echt vies. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat de billetjes en alle plooitjes schoon en droog blijven maar het is echt niet nodig om je baby daarvoor in bad te doen. Als je baby veel last heeft van reflux en er vaak weer zure melk omhoog komt, kan het wel prettig zijn om hem regelmatig even af te spoelen. Dat kan natuurlijk door een badje te maken maar jullie kunnen ook samen onder de douche. Deze douche-handschoen is speciaal gemaakt voor douchen met je baby en geeft je extra veel grip. Wel zo'n veilig idee. 

Merk je dat jouw baby ontspant door het warme water en door zijn dagelijkse bad makkelijker in slaap valt? Dan is dat natuurlijk een prima reden om het wel te doen. Houd de badtijd dan zo kort mogelijk om uitdroging van de huid te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat het bad niet te heet is (lauwwarm) en gebruik een badolie in het water zodat de huid van je baby niet uitdroogt door het dagelijkse badje. Wacht met het gebruiken van badolie tot je baby 6 weken oud is - dan is namelijk de pH-waarde voldoende opgebouwd. Gebruik het liefst geen zeep. Heeft je baby een droge huid? Gebruik dan een neutrale, vette créme.

Hoe vaak moet een kind in bad?

Er is geen wetenschappelijk antwoord op hoe vaak een kind in bad moet. Jonge kinderen hoeven echt niet elke dag in bad vanuit hygiënisch oogpunt. Een of twee keer per week is voldoende. Natuurlijk zorg je ervoor dat je kind elke avond met schone billen, handen en gezicht naar bed gaat. En dat is voldoende. Hetzelfde geldt voor haren wassen. Dit hoeft niet zo vaak! Is het haar van je kind niet vies? Was het dan niet. Vaak is het uitspoelen met water al genoeg om viezigheid er weer uit te halen. Maximaal één keer per week haren wassen is meer dan genoeg en eigenlijk is ook daar geen minimum voor te geven. Water is vaak al reinigend genoeg. 

Speelt je kind veel buiten? Dan is het wel zo fris om iedere avond voor het naar bed gaan even af te spoelen bij vieze voeten of haren. Vindt je kind het leuk om in bad te gaan of is het een vast onderdeel van de avondroutine geworden? Zorg er dan voor dat je de badtijd beperkt om uitdroging van de huid te voorkomen. Gebruik eventueel een badolie en zo min mogelijk zeep.

Tips voor badtijd

  • Zorg voor de juiste temperatuur water, het liefst lauw water.
  • Hoe langer je kindje in bad zit, hoe eerder de huid uitdroogt. Probeer daarom de badtijd te beperken tot maximaal 10 minuten per dag. Zo voorkom je ook dat het water teveel afkoelt.
  • Gebruik zo min mogelijk, of een milde en pH-neutrale, zeep die vrij is van parfum en andere onnodige stoffen.
  • Als je jouw kind wast met zeep, doe dit dan aan het eind van de badtijd.
  • Was je kind met je handen in plaats van een washandje.
  • Gebruik een babyolie in bad om de huid van je kind zacht te houden.

Andere tips:

  • Blijf altijd in de buurt als je kind in bad zit! Ook oudere kinderen kunnen makkelijk uitglijden in bad (ook met maar weinig water erin) en als ze door de schrik niet meer weten hoe ze omhoog moeten komen, is iedere minuut te laat er één teveel.
  • Vindt je kind het niet leuk als je zijn nageltjes knipt? Doe dit dan vlak na het bad zodat de nageltjes wat zachter zijn.