Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

23 november 2018

Hoe kies je de juiste basisschool voor jouw kind?

Het kiezen van basisschool voor je kind is een belangrijke keuze. Immers: je zoon of dochter gaat er straks veel tijd doorbrengen. Waar let je op bij het kiezen van een basisschool? Kun je jouw kind overal inschrijven of werken de scholen in jouw buurt met een postcodegebied? Wat houdt een continurooster eigenlijk in? Je leest er alles over op Ouders Online.

Tijdig inschrijven

Vanaf vier jaar mag je kind naar de basisschool. Af en toe een dagje thuisblijven is dan nog geen probleem en soms ook heel gezellig. Vanaf vijf jaar is je kind officieel leerplichtig en moet hij of zij elke dag naar school. Misschien duurt het nog jaren voordat je kleine vier jaar wordt en ben je er nog niet zo mee bezig, toch is het aan te raden om niet te lang te wachten met het oriënteren op basisscholen in de buurt. Zeker in de grote steden, waar veel kinderen wonen, is de kans groot dat er wordt gewerkt met wachtlijsten en een postcodegebied.

Ook goed om te weten: sommige gemeenten sturen je een brief ter herinnering vanaf wanneer je je kind kunt inschrijven. Maar dat doen ze lang niet allemaal. Houd het dus vooral ook zelf goed in de gaten.

Heb je al een favoriet in gedachten? Schrijf je kind dan minimaal een jaar, voordat hij of zij vier wordt, in. Dus vanaf drie jaar. Bij sommige scholen kan dit al eerder, informeer naar wat er mogelijk is bij de school zelf.

Hoe kies je een basisschool?

Je gaat je oriënteren op een school, maar waar let je op bij het kiezen van een basisschool?

  • Onderwijsvormen

Iedere school heeft een eigen onderwijsvorm. Denk bijvoorbeeld aan een katholieke school, de vrijeschool, jenaplan, het openbaar onderwijs of een combinatie daarvan. Ieder type onderwijs heeft weer zijn eigen onderwijsmethode en ideeën over hoe kinderen leren en ontwikkelen. Het Montessorionderwijs bijvoorbeeld zoekt naar de balans tussen vrijheid en het systeem van vaste regels, terwijl een christelijke school weer vanuit deze overtuiging inhoud geeft aan de lesstof. En zo heeft iedere bassischool zijn eigen identiteit. Kijk vooral naar wat jullie het meeste aanspreekt.

  • In de buurt

Welke scholen zijn er bij jullie in de buurt? Is het op loop- of fietsafstand? Kan je kind op latere leeftijd veilig zelf naar school fietsen? Waar gaan de andere kinderen uit de buurt naar school? En voor als je werkt: is er een voor- tijdens- of naschoolse opvang vlakbij? Allemaal vragen die een belangrijke rol kunnen spelen bij het maken van een keuze.

Ook werken sommige scholen, vooral in de steden, met een postcodegebied. Dit betekent dat leerlingen die binnen dat gebied wonen voorrang krijgen op plaatsing. Zit er al een ouder broertje of zusje op school? Dan hebben jongere kinderen uit hetzelfde gezin automatisch voorrang bij plaatsing op andere kinderen. Populaire basisscholen hanteren ook vaak wachtlijsten. Hoe zit dat bij jouw school naar keuze?

  • Continurooster of niet?

Sommige scholen hanteren een continurooster. Je kind gaat dan vier lange dagen en een korte dag of vijf gelijke dagen naar school. Met een continurooster blijven ze verplicht over, ze eten dus tussen de middag op school. Je betaalt hier niets extra’s voor. Andere scholen hebben een ‘gewoon’ rooster. Je kunt je kind dan tussen de middag ophalen voor een broodje of laten overblijven op school. Dit overblijven wordt ‘TO’ of tussenschoolse opvang genoemd, je betaalt hier per keer een bijdrage voor. Beiden vormen hebben hun voor- en nadelen.

  • Welke rol als ouder?

Tegenwoordig hebben vrijwel alle basisscholen een team van hulpouders. Dit is nodig, om alle schoolactiviteiten te kunnen begeleiden. Het kan bijvoorbeeld gaan om het jaarlijkse schoolreisje, de ouderraad of de befaamde luizenmoeder (of vader!). Sommige scholen hechten veel waarde aan een actieve en betrokken rol als ouder op school, op andere scholen is dit weer heel vrijblijvend. Informeer eens bij verschillende scholen wat hun beleid is.

  • De sfeer op school

En misschien wel het allerbelangrijkste: hoe is de sfeer op school? Veel scholen organiseren voorlichtingsbijeenkomsten en rondleidingen, waar je je voor kunt opgeven. En ook al is je kind pas twee jaar, ga gerust eens op onderzoek uit om te kijken welke basisschool voor jullie het beste voelt. Neem bijvoorbeeld tijdens zo’n bijeenkomst een kijkje in de klas, op het schoolplein en in de gymzaal. Je kunt meestal ook een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek op school.

Kortom…

Verdiep je tijdig in de opties voor basisscholen voor jouw kind. Is de keuze gemaakt? Schrijf je zoon of dochter dan zo snel mogelijk in, dan is dat alvast geregeld voor straks. Op naar een fijne, gezellige én veilige basisschooltijd voor je kind!

Hoe verdiep jij je in de keuze voor een basisschool? En welke factoren spelen voor jou het zwaarste mee?