Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
8 juli 2015
In principe zijn de schoolboeken voor het voortgezet onderwijs nog steeds gratis. Maar hoe zit het met werkboeken? En andere leermiddelen? En de borg?
Het kabinet was van plan om vanaf het schooljaar 2015-2016 de gratis schoolboeken in het voortgezet onderwijs af te schaffen. Maar uiteindelijk is besloten om deze maatregel niet door te laten gaan. Ze worden dus nog steeds betaald door de school. (Wat een hoop gedoe voor ze is, vanwege de administratieve rompslomp met officiële aanbestedingen, etc., maar dat is een ander verhaal.)
Even terzijde: Ouders Online is ontzettend vóór gratis schoolboeken. Niet alleen omdat dat prettig is voor ouders met weinig geld, maar vooral omdat het de educatieve uitgeverijen een beetje in bedwang houdt, om hun boeken niet al te duur te maken. Want ga maar na: als de school de boeken moet betalen, dan zullen ze beslist op de kleintjes letten, en de prijs/kwaliteits-verhouding scherp in de gaten houden. Alles wat te duur is, wordt domweg niet ingekocht, en zal dus uit het aanbod verdwijnen. Als daarentegen de ouders de boeken moeten betalen, maakt het voor de school niet zoveel meer uit, en kunnen ze veel te dure boeken op de lijst zetten.
Overigens is niet álles gratis. De meeste leermiddelen zijn gratis, maar sommige niet:
De volgende boeken en leermiddelen zijn gratis:
De volgende boeken en leermiddelen moeten door de ouders zelf betaald worden:
Werkboeken vallen onder gratis schoolboeken (zie boven) maar scholen zijn wel bevoegd om erop te besparen, door ze langer dan een schooljaar te gebruiken. Een school mág leerlingen dus vragen om niet te schrijven in de werkboeken.
Let op: als de school duidelijk heeft laten weten dat er niet in de werkboeken geschreven mag worden, en als uw kind dat toch gedaan heeft, dan mag de school u vragen om die werkboeken te vergoeden. (Maar nogmaals: alleen als het vooraf duidelijk gezegd is. Bij voorkeur door een mededeling in de schoolgids.)
Scholen mógen een borg vragen voor de gratis schoolboeken en lesmaterialen. Zodat ze weer netjes terugkomen. Maar ouders hoeven zo'n borg niet per se te betalen. Een borg vragen mag alleen onder de volgende voorwaarden:
Schoolboeken zijn niet gratis voor leerlingen in de volgende onderwijstypen:
Een uitzondering hierop zijn middelbare scholieren van 16 en 17 jaar die via het vavo hun diploma halen. Voor deze groep leerlingen zijn de schoolboeken wel gratis. Zij blijven namelijk ingeschreven bij het voortgezet onderwijs.