Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
11 maart 2019 door Amy Sprikkelman
Bij meerdere verzekeraars verzekerd zijn tegen hetzelfde risico komt regelmatig voor. Hoe zit het precies met dubbel verzekerd zijn? Independer vertelt je er alles over.
Als ouder wil je dingen graag goed regelen en je tegen alles verzekeren. Het kan dan gebeuren dat je hetzelfde risico dekt in een andere verzekering en zo ben je dubbel verzekerd. Mooi moment om eens kritisch naar je verzekeringen te kijken en beter nog: wat kun je doen om het betalen van dubbele premies te voorkomen?
Dubbel verzekerd wordt ook oververzekerd of samenloop genoemd. Dit betekent dat je iets twee keer verzekerd hebt. Het meest komt dit voor bij zorg- en reisverzekeringen. Als je op vakantie gaat sluit je vaak een reisverzekering af die ook zorg in het buitenland dekt. Maar wellicht heeft je zorgverzekering al internationale dekking en heb je die bij je reisverzekering helemaal niet nodig. Ook als automobilist kun je jezelf dubbel verzekeren. Heb je namelijk al een losse rechtsbijstandsverzekering? Dan hoef je die niet ook aanvullend af te sluiten bij je autoverzekering. En een pechhulpverzekering is niet nodig als je die bijvoorbeeld al bij je dealer hebt afgesloten. Maar denk ook aan je ouder wordende kinderen: moet je je eigen verzekeringspakket aanpassen naar de nieuwe situatie?
Elke situatie is weer anders. Toch zijn er wat zaken waar je op kunt besparen. Zoals je aanvullende verzekeringen. Als je die hebt, vraag jezelf dan eens af: heb ik dit écht nodig? Je betaalt vaak meer dan je vergoed krijgt, met als gevolg dat je alsnog moet bijbetalen. Om er helemaal zeker van te zijn dat je geen dubbele premies betaalt, kun je hier een apart spaarpotje voor maken en het hele gezin niet meer aanvullend verzekeren. Het vergt wat discipline, maar zo betaal je daadwerkelijk voor wat je nodig hebt en ben je in de meeste gevallen voordeliger uit. Voor je uitvaartverzekering is dit ook het overwegen waard: hier wordt vaak ook minder uitgekeerd dan gedacht.
Een goede manier om ervoor te zorgen dat je bepaalde risico’s niet dubbel verzekert, is minimaal één keer per jaar je polissen naast elkaar te leggen en je verzekeringen te vergelijken. Niet het leukste klusje, maar vaak loont het wel. Dat weekendje weg met het gezin wordt dan opeens een stuk realistischer.
Ben je na het vergelijken van je verzekeringen overgestapt? Zorg dan dat je je oude verzekering opzegt. Bij je zorgverzekering gebeurt dit automatisch, maar bij een reisverzekering, woonverzekering, levensverzekering, rechtsbijstandsverzekering of autoverzekering niet. Doe je dit niet? Dan ben je dubbel verzekerd en ben je verplicht beide verzekeringen te betalen.
Het advies is ook om te kijken naar wat je zelf kunt betalen bij schade. Bijvoorbeeld bij een autoverzekering: is de auto nog een allrisk dekking waard? Soms betaal je voor deze dekking namelijk veel meer premie dan voor een WA- of beperkt cascodekking. Terwijl een auto van meer dan tien jaar oud vaak niet zoveel meer waard is.
Er is geen wet die zegt dat je niet dubbel verzekerd mag zijn. Vooral de extra premie die je betaalt is vervelend. Ben je dubbel verzekerd en krijg je schade? Dan kun je de schade niet dubbel laten uitkeren. Dat wordt gezien als fraude. Je mag zelf kiezen bij welke verzekeraar je de schade claimt en de eerste die je benadert moet de schade behandelen. Er mag wel gevraagd worden of je nog ergens anders verzekerd bent. Dan kunnen de verzekeraars de kosten delen.
Meer weten over besparen op je vaste lasten? Lees dan vooral verder op deze pagina.
is werkzaam bij Independer. Als consumenten via Independer een financieel product afnemen, ontvangt Independer daarvoor een vergoeding van de bank of verzekeraar.