Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
16 januari 2020 door Amy Sprikkelman
De wintersportvakantie vergt enige voorbereiding. Om ervoor te zorgen dat je tijdens de vakantie niet voor verrassingen komt te staan, geven we je hieronder 5 tips waar je zeker nog even aan moet denken voordat jullie vertrekken.
Tijdens de skivakantie kunnen de kosten een hoop oplopen als je een uitglijder maakt of bijvoorbeeld je winterbanden niet hebt. Voorkom onnodige kosten door onderstaande tips goed door te lezen. In slechts een paar minuten ben je goed voorbereid voor jouw vakantie naar de sneeuw.
Gaan jullie op wintersport in een van de Alpenlanden? Dan kan het zijn dat je verplicht winterbanden moet hebben. Of dit verplicht is verschilt per land en kan zelfs verschillen per deel van het land. Mocht je geen winterbanden hebben terwijl dit wel moet, dan kan dat flinke gevolgen hebben voor de dekking van je autoverzekering als je een ongeluk krijgt. Behalve winterbanden kan het soms ook verplicht zijn om sneeuwkettingen bij je te hebben. Wil je weten hoe de regels zijn in jouw vakantieland? Bekijk hier een overzicht van de landen waar winterbanden verplicht zijn.
Als je met de auto gaat, is het handig om lid te zijn van een pechhulpdienst, zoals de ANWB, de pechhulpdienst van je garage of je dealer. Je kun je ook verzekeren voor pechhulp in het buitenland op je reisverzekering. Het is niet nodig om beide af te sluiten, dus of je abonneert jezelf bij een pechhulpdienst of je verzekert je ervoor.
Om jezelf te verzekeren op de wintersport, is een goede wintersportdekking op je reisverzekering noodzakelijk. Kinderen zijn niet automatisch meeverzekerd, je kunt vaak wel in één keer een reisverzekering aanvragen voor het hele gezin. Maar let op: ski je buiten de pistes, dan vinden verzekeraars dat je een (nog) groter risico hebt op een ongeluk. De kosten die je dan maakt vallen niet onder je reisverzekering. Al kunnen sommige reisverzekeraars wel een dekking geven als je onder begeleiding off-piste gaat of je gaat ergens skiën waar de kans op lawines heel klein is. Check dit altijd heel goed bij je zorgverzekeraar voordat je jouw skigebied gaat uitbreiden.
Wat veel mensen niet weten, is dat een ziekenhuisbezoek in een wintersportland vaak duurder is dan in Nederland en deze kosten niet vergoed worden vanuit je zorgverzekering. Je krijgt de kosten vergoed die gelden voor Nederlandse tarieven, alle kosten die je meer maakt, moet je zelf betalen. Wil je niet opdraaien voor deze kosten dan is het raadzaam een reisverzekering af te sluiten met de dekkingen ‘hulpverlening en geneeskundige’ kosten. Ook als je na thuiskomst nog kosten hebt, bijvoorbeeld omdat je naar de fysiotherapeut moet, krijg je dit vergoed met deze dekking. Dit geldt alleen voor behandelingen die je ondergaat als opvolging van de zorg in het buitenland.
Wintersport is duur en een uitglijder is snel gemaakt. Gebeurt er iets met je ski-uitrusting en moet je onverwacht spullen huren? Dan kun je hiervoor een bedrag vergoed krijgen vanuit je basisverzekering. Dit valt dan onder de ‘bagagedekking’. Check in de polisvoorwaarden van je reisverzekering waar je recht op hebt. Kom je door een flinke val ongelukkig terecht en zit je in het gips? Dan wil je vaak zo snel mogelijk naar huis. De reisverzekeraar regelt dit voor je. De verzekeraar regelt ook het vervoer van je gezin als zij niet met eigen vervoer naar huis kunnen. Wanneer je een reisverzekering met wintersportdekking hebt, is dit altijd verzekerd.
is werkzaam bij Independer. Als consumenten via Independer een financieel product afnemen, ontvangt Independer daarvoor een vergoeding van de bank of verzekeraar.