4 maart 2011 door Justine Pardoen

10 Tips voor het kiezen van een vervolg-opleiding

Hoe help je je kind bij het kiezen van een opleiding na de middelbare school? En waar moet je op letten bij een open dag? Ouders Online geeft 10 tips.

Meegaan met je – bijna volwassen – kind naar voorlichtingsdagen ná de middelbare school was vroeger ondenkbaar. Uit onderzoek blijkt echter dat de rol van ouders tegenwoordig heel belangrijk is bij de studiekeuze van jongeren. Zij vinden de sturing van hun ouders vaak belangrijker dan de invloed van school of vrienden. En instellingen voor hoger onderwijs nodigen ouders ook uitdrukkelijk uit om mee te komen.

Nu ja, vooruit dan maar. Als ze het nodig hebben, en als ze het belangrijk vinden, willen we onze kinderen ook dat laatste zetje nog wel geven. Aan de slag!

1. Stel motivatie en enthousiasme centraal

Dit is veruit het belangrijkste: kijk waar je kind zelf warm voor loopt. Dring je kind niets op, maar ga uit van zijn of haar eigen motivatie en enthousiasme. Studeren lukt alleen als je er zelf zin hebt!

Let eens op de manier hoe uw kind er met anderen over praat. Wat vindt hij of zij van de opleiding, de onderwijsinstelling en de beroepsperspectieven? Als je enthousiasme hoort, is dat een goed teken.

2. Ga naar de voorlichtingsdagen

Ouders zijn welkom op de voorlichtingsdagen (open dagen) van de meeste universiteiten en hogescholen. Probeer de sfeer van de onderwijsinstelling in te schatten. Is dit een plek waar uw kind zich als toekomstig student goed kan ontplooien? Vraag de studenten die u ziet rondlopen hoe ze hun opleiding ervaren, en knoop gesprekken aan met de docenten.

Instellingen voor hoger onderwijs stimuleren het tegenwoordig actief dat ouders meekomen naar voorlichtingsdagen. Vaak zijn er speciale presentaties voor ouders.

3. Praat met je kind

Stimuleer uw kind naar een meeloopdag te gaan. Uit onderzoek blijkt dat de uitval minder is als aanstaande studenten een instelling meer dan één keer bezocht hebben, voordat ze met hun opleiding beginnen. Praat samen over de ervaringen tijdens de verschillende bezoeken, vraag door, en kom er later nog eens op terug.

4. Onderzoek de kwaliteit

Onderzoek de kwaliteit van de opleiding in vergelijking met opleidingen van andere hogescholen of universiteiten, bijvoorbeeld via de Keuzegids Onderwijs.

U kunt ook vragen stellen op de open dag. Hoe staat de opleiding bekend in de onderwijswereld en bij werkgevers? Hoe tevreden zijn de studenten?

5. Beoordeel het carrière-perspectief

Voor welke beroepen word je opgeleid op de opleiding? Waar komen afgestudeerden in de praktijk terecht? Vraag daarnaar op de open dag. Past dit beroepsperspectief bij uw zoon of dochter?

Let op: neem deze tip wel met een korreltje zout. De redactie van Ouders Online heeft bijvoorbeeld een voorkeur voor stagiaires met exotische studies, zoals Sanskriet, omdat je daar leert studeren en nadenken. Zelf hebben we ook iets heel anders gestudeerd dan waar we uiteindelijk terecht zijn gekomen.

6. Kijk naar de begeleiding

Houd rekening met het soort leerling dat uw kind op de middelbare school was. Had hij of zij veel begeleiding nodig van docenten en mentoren? Zo ja, wat voor begeleiding, en intensief?

Probeer dus te achterhalen welke begeleiding de vervolgstudie biedt, en schat in of dat past bij uw kind. Stel vragen op de open dag als:

  • hoe groot is het aantal studenten per docent?
  • hoeveel uitval is er tijdens het eerste jaar? En in de jaren daarna?
  • wat doet de opleiding om uitval of vertraging te voorkomen?

7. Beoordeel de werkvormen

Welke werkvormen biedt de opleiding? Dus:

  • zijn er veel hoorcolleges of juist veel werkgroepen en practica?
  • moet je vooral zelfstandig werken, of moet er worden samengewerkt in projectgroepen?
  • moeten de studenten veel aanwezig zijn, of zijn er juist weinig contact-uren?

De truc is natuurlijk dat je goed kijkt of de werkvormen van een studie die op zich aantrekkelijk lijkt, wel of niet bij je kind passen. Waar gedijt uw eigen kind het beste bij?

8. Betrek de leefomgeving erbij

Hoe is leefomgeving van de nieuwe opleiding? Hoe is de sfeer van de stad? Kan uw kind zijn of haar favoriete sport blijven beoefenen? Zijn er voldoende andere mogelijkheden voor gezelligheid, cultuur, en sociale contacten? Is het goed wonen, zijn er voldoende kamers?

Iedereen heeft 'dips' tijdens zijn studententijd. Een leefomgeving waar je je thuis voelt, is dan belangrijk en kan net dat zetje geven om door te gaan.

9. Overweeg een time-out

Twijfelt uw kind tussen een aantal opleidingen? Bedenk dan dat het soms nog mogelijk om in het eerste jaar te switchen, bij opleidingen die aan elkaar verwant zijn.

Maar als je er helemaal niet uitkomt, kun je de keuze ook een jaar uitstellen en eerst gaan werken of reizen. Misschien is het een idee om te kiezen voor vrijwilligerswerk of een extra stage in de omgeving van een aantal verschillende beroepen waar de belangstelling naar uitgaat.

10. Steun en verwen!

De meeste studenten hebben een heerlijke studietijd. Dus alle vragen die u op dit moment heeft, spelen waarschijnlijk helemaal geen rol meer als uw kind eenmaal begonnen is. Bedenk ook dat hij of zij al een heel eind richting volwassenheid loopt, en niet meer in zeven sloten tegelijk loopt.

Maar keuzes maken en een nieuw leven gaan leiden is gewoon moeilijk en eng. Steun uw kind dus in zijn of haar beslissing, en verwen hem of haar als het in een weekend uitgeput thuiskomt. Als het goed is, heeft het dat verdiend!

Nog meer tips

  • bezoek eens een studiekeuze-site, zoals Studiekeuze123.nl. Daar staan ook alle data van open dagen en meeloopdagen;
  • kijk op www.mbowijzer.nl voor mbo-informatie. Beroepen, open dagen en beroepenfilmpjes;
  • voor meer informatie over beroepen, zie Beroepeninbeeld.nl;
  • op studieroute.ecabo.nl kun je per opleidingsniveau zien welke route je moet volgen voor een bepaald mbo-beroep.
  • leestip: 'Help mijn kind moet kiezen' van Hans Kock. Met tips, opdrachten en achtergrondinformatie. Zie ook: www.hmkmk.nl.

Bronnen