Help! Haaruitval na je zwangerschap – wat kun je doen?

Tijdens je zwangerschap voelde je je haar waarschijnlijk voller en glanzender dan ooit. Misschien keek je met een trotse blik in de spiegel: je haar zat altijd goed. En dan, vier tot vijf maanden na de bevalling, begint het ineens... overal ligt haar. In de douche, op je kussen, zelfs je borstel lijkt het op te geven. Het kan flink schrikken zijn, maar geen paniek: haaruitval na de zwangerschap is heel normaal. Hier lees je alles wat je moet weten, en vooral: wat je kunt doen om het te verzachten.

Hoe werkt een haargroeicyclus eigenlijk?

Je haar gaat continu door een cyclus van groeien en uitvallen. De gemiddelde haargroeicyclus duurt twee tot zeven jaar. Terwijl sommige vrouwen gezegend zijn met haar dat tot ver over hun schouders groeit, blijft bij anderen het haar korter. Dit komt simpelweg omdat hun haargroeicyclus korter is.

Elke haar groeit een paar jaar lang, daarna komt er een rustfase en uiteindelijk valt de haar uit. Op een normale dag verlies je zo’n 80 tot 100 haren. Niks aan de hand dus, maar na je zwangerschap gebeurt er iets waardoor dit een stuk meer kan worden.

Tijdens je zwangerschap: volle, glanzende lokken

Tijdens je zwangerschap veranderen je hormonen enorm, en dat heeft ook een positief effect op je haar. Door het verhoogde oestrogeenniveau blijven veel haren langer in de groeifase hangen. Dit betekent dat je veel minder haar verliest en je haar voller en glanzender oogt dan normaal. En geef toe, dat was best een fijne bijkomstigheid!

En dan ineens... haaruitval na je bevalling

Maar dan, een paar maanden na de bevalling, keert je hormoonspiegel langzaam terug naar normaal. Het oestrogeenniveau daalt en de haren die tijdens de zwangerschap in de groeifase zijn blijven hangen, vallen nu alsnog uit. Dit kan betekenen dat je ineens veel meer haar verliest dan je gewend bent – soms wel 500 haren per dag! Best heftig om te zien, en zeker als het in korte tijd gebeurt.

Maar geen zorgen: dit betekent niet dat je al je haar verliest, het is gewoon je lichaam dat weer in balans komt. De plekken waar het haar uitvalt, groeien vanzelf weer aan, maar dat kan even duren.

Overal ligt haar...

Je herkent het vast: je staat onder de douche en merkt ineens op hoeveel haar er in het putje ligt. Ook je borstel is voller dan normaal, en je vindt haren op je kussen, je trui en overal in huis. Het kan voelen alsof je kaal aan het worden bent, vooral als je haar dunner lijkt op bepaalde plekken, zoals bij je slapen of je voorhoofd – ook wel bekend als de ‘mama inhammen’.

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt, maar gelukkig is dit tijdelijk. Het haar groeit uiteindelijk weer aan, alleen kan dat wel zes tot negen maanden duren.

Wat kun je doen tegen haaruitval na de zwangerschap?

Hoewel je dit proces niet helemaal kunt stoppen (je lichaam doet nu eenmaal haar ding), zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om je haar en hoofdhuid gezond te houden terwijl je wacht tot het weer aangroeit.

  1. Werk met volume: Het klinkt misschien simpel, maar door je haar goed te stylen kun je dunner wordend haar of kale plekjes wat minder op laten vallen. Probeer je scheiding eens op een andere plek te leggen of werk met een haarband. Het is een simpele manier om toch wat volume te creëren.
  2. Gezonde voeding voor haargroei: Wat je eet, heeft invloed op je haar. Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen, zoals zink, biotine en ijzer. Noten, zaden, peulvruchten en groene bladgroenten kunnen helpen om je haar sterk en gezond te houden. Ook producten zoals sojaproducten, linzen en volkoren granen bevatten fyto-oestrogenen, wat een natuurlijke boost kan geven aan je hormoonbalans.
  3. Vermijd agressieve behandelingen: Dit is misschien niet het moment voor zware kleurbehandelingen of het gebruik van hitte op je haar. Je haar is nu extra kwetsbaar, dus probeer het zo min mogelijk te belasten.
  4. Zorg goed voor je hoofdhuid: Masseren helpt om de bloedcirculatie in je hoofdhuid te bevorderen, wat de haargroei stimuleert. Probeer eens een hoofdhuidmassage met een lichte, natuurlijke olie zoals amandel- of kokosolie. Het voelt niet alleen fijn, maar kan ook helpen bij de haargroei.
  5. Gebruik een zachte shampoo: Kies voor een shampoo die je haar niet te veel uitdroogt of irriteert. Er zijn zelfs speciale shampoos die de haargroei ondersteunen, maar wees realistisch: wonderen bestaan niet. Wel kunnen ze helpen je haar een gezonder gevoel te geven.

Arganolie: de gouden olie voor je haar

Arganolie wordt vaak "vloeibaar goud" genoemd, en niet zonder reden. Deze olie, afkomstig van de arganboom in Marokko, zit boordevol vitamine E, antioxidanten en vetzuren. Het is een uitstekende natuurlijke moisturizer voor je haar en hoofdhuid, én helpt bij het herstellen van beschadigd haar.

Je kunt wat droppels opwarmen in je handen en inmasseren op je hoofdhuid, wat de haargroei bevordert. Gebruik het een paar keer per week voor het beste effect.

Castorolie voor een natuurlijke boost van je haargroei

Deze olie, rijk aan vetzuren zoals ricinolzuur, staat bekend om haar hydraterende en voedende eigenschappen. Het stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid, wat helpt bij het bevorderen van haargroei en het versterken van de haarzakjes. Je kunt castorolie zachtjes in je hoofdhuid masseren, laten intrekken en daarna uitspoelen met een milde shampoo. Voor een extra voedend haarmasker kun je het mengen met een lichtere olie zoals kokos- of olijfolie en een uur laten inwerken. Hierdoor wordt je haar beter gehydrateerd en gezonder.

Welke vitamines bij haaruitval na zwangerschap?

Het is belangrijk om te zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, vooral ijzer, zink, vitamine D, silicium en biotine. Zoals eerder genoemd, helpen producten met fyto-oestrogenen om je hormoonbalans te ondersteunen. Denk aan sojaproducten, kikkererwten, peulvruchten en volkoren granen.

Biotine (Vitamine B8)

Biotine, ook wel bekend als vitamine B8, is een van de meest aanbevolen supplementen voor haargroei. Het speelt een belangrijke rol in de productie van keratine, het eiwit waaruit je haar (en nagels) grotendeels bestaat. Een tekort aan biotine kan leiden tot broos haar en haaruitval. 

Biotine-supplementen zijn makkelijk verkrijgbaar en worden vaak gebruikt om sterker, gezonder haar te bevorderen. Sommige vrouwen merken een verbetering in de conditie van hun haar na regelmatig gebruik. Biotine zit van nature ook in voeding zoals eieren, noten en zaden. 

Hoe lang duurt haaruitval na de bevalling?

Het kan zes tot negen maanden duren voordat je haar weer op gang komt en je kale of dunne plekjes minder zichtbaar worden. Het verschilt erg per vrouw en hangt vooral af van je hormoonhuishouding. Het duurt even, maar je haar zal uiteindelijk echt weer terug groeien. Geduld is dus de sleutel. En in de tussentijd? Werk met handige tips zoals haarbanden of een creatieve haarstijl om je wat zelfverzekerder te voelen. Je kunt er ook voor kiezen je haar te laten invlechten, dan vallen kale plekjes minder op.

Je bent niet de enige

Het belangrijkste om te onthouden is dat je niet alleen bent. Vrijwel elke vrouw krijgt te maken met haaruitval na de bevalling, en hoewel het erg vervelend kan zijn, is het echt tijdelijk. Geef je lichaam de tijd om weer in balans te komen.

Lees ook: