Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
4 januari 2023
Weet je sinds kort dat je zwanger bent en is het jouw eerste zwangerschap? Dan heb je vast nog een aantal vragen, want er komt veel op je af. Van nieuwe ervaringen tot een compleet nieuwe rol die je invulling mag geven op jouw manier. En dan is er ook nog het een en ander te regelen rondom de komst van de kleine. Zo is de kans groot dat jij je afvraagt hoe het met jouw zorgverzekering zit. Je wilt immers niet dat je onnodig hoge kosten maakt tijdens een zwangerschap, maar ook niet dat je op dit gebied voor onaangename verrassingen komt te staan. Daarom besteden wij hier in dit artikel extra aandacht aan. We gaan hier voornamelijk in op het eigen risico in combinatie met de zwangerschap. Na het lezen weet jij dus precies waar je aan toe bent als het op eigen risico en je zwangerschap aankomt; deze informatie wil je niet missen!
Wanneer je zwanger bent, werp je waarschijnlijk een blik op de kosten die jouw zorgverzekering vergoed. Heb je alleen de basisverzekering afgesloten? Dan denk je misschien dat veel kosten die je rondom de zwangerschap maakt, vergoed worden. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, zetten we hieronder een aantal zaken op een rijtje die wel onder het eigen risico van een zorgverzekering vallen als je zwanger bent. Het volgende valt onder je eigen risico:
- Ambulance naar het ziekenhuis
- Bloedonderzoek
- Geneesmiddelen
- Gynaecologische hulp
- Medische nazorg na de bevalling door een gynaecoloog
- Vruchtwaterpunctie
- Vlokkentest
- NIPT-test
- Hulp bij zwanger worden
- IVF-, IUI-, ICSI- of KI-behandeling
Je weet nu in ieder geval waar je wel eigen risico voor betaalt wanneer je geen aanvullende verzekering hebt en je als zwangere zorg nodig hebt. Om het overzicht zo compleet mogelijk te maken, hebben wij ons ook verdiept in zaken waar je geen eigen risico over betaalt tijdens een zwangerschap. De basisverzekering zal daardoor deze zorg vergoeden. Het gaat om:
- Verloskundige hulp door verloskundige en huisarts
- 20-wekenecho
- Echo’s die de huisarts, verloskundige of gynaecoloog voorschrijft
- Ziekenhuisopname tijdens zwangerschap vanwege complicaties
- Medisch noodzakelijke verloskundige hulp door een gynaecoloog
- Curettage na miskraam
- Gebruik van verloskamer
- Ziekenhuisopname bij bevalling in het ziekenhuis
- Kraamzorg (je betaalt wel een eigen bijdrage)
Als je alleen de basisverzekering hebt afgesloten en je dit kalenderjaar nog bevalt, moet je het doen met de huidige verzekering. Overstappen kan gedurende het jaar namelijk alleen bij uitzonderlijke situaties, zoals een scheiding. Een zwangerschap wordt hier niet toe gerekend. Sommige mensen denken dat zij een zwangerschap aan een verzekeraar door moeten geven, maar dit is lang niet altijd het geval. Toch zijn er wel verzekeraars die op de hoogte gebracht willen worden van een zwangerschap. Controleer daarom altijd even wat jouw verzekeraar van je verwacht.
Wanneer je pas in het nieuwe jaar bevalt, kun je overwegen om aan het einde van het jaar over te stappen naar een andere zorgverzekering. Overstappen kan in de laatste weken van het jaar. Als je aankomend jaar overstapt, kun jij je ook aanvullend verzekeren. Wanneer je een zwangerschap verzekering afsluit, ben je over het algemeen verzekerd voor een groot aantal zaken rondom de zwangerschap waar je niet voor verzekerd bent als je alleen de basisverzekering hebt. Je betaalt weliswaar meer premie als jij je aanvullend verzekert, maar onderaan de streep kan dit je ook veel geld schelen. Bekijk jouw persoonlijke situatie en ontdek wat je in de toekomst mogelijk nodig hebt aan zorg zodat je zorgeloos kunt genieten van de zwangerschap en de kleine.