Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

14 november 2022

5x onderwerpen voor in je geboorteplan die meestal worden vergeten

Voorbereiden op je bevalling is een goed idee. Natuurlijk laat het verloop van een bevalling zich niet plannen maar je hebt zeker invloed op bepaalde keuzes die er worden gemaakt. En omdat het handig is dat je verloskundige weet welke voorkeuren jij en je partner hebben tijdens de bevalling, kun je die overzichtelijk en duidelijk in jouw geboorteplan zetten.

Wat zet je in een geboorteplan?

Een geboorteplan of bevalplan kun je helemaal naar je eigen wensen invullen. Ga je thuis bevallen of toch liever in het ziekenhuis, vind je het fijn als het stil is om je heen of maakt dat je niet uit? Maar ook jouw wensen rondom pijnstilling en je voorkeuren voor een bevalhouding kun je erin zetten. Zo zijn er tal van onderwerpen die kunt bespreken in je plan. Wist je dat je ook online een volledig geboorteplan kunt maken aan de hand van vragen die je worden gesteld over alles rondom je bevalling? Zo weet je zeker dat je niets belangrijks vergeet. Je kunt het plan volledig personaliseren met foto, kleurkeuzes en icoontjes. En met de code OUDERS krijg je ook nog eens 20% korting! (De korting is alleen te gebruiken bij aankoop van een digitaal bevalplan)

Deze onderwerpen zijn onmisbaar in je geboorteplan

Je wil natuurlijk niets belangrijks vergeten in je plan. Toch vergeten vrouwen vaak de volgende punten mee te nemen in het plan, terwijl die een grote invloed kunnen hebben op hoe jij de bevalling ervaart.

Een stagiaire bij je bevalling

Vind je het goed als er iemand in opleiding bij je bevalling aanwezig is? Zowel bij een thuis- als ziekenhuisbevalling kan het voorkomen dat er ongevraagd een stagiaire in de kamer staat. En dat is logisch, zij moeten het immers leren en lopen daarom stage bij een verloskundigenpraktijk of in het ziekenhuis. Vind je dit niet prettig, bijvoorbeeld omdat je zo min mogelijk mensen erbij wilt hebben? Vermeld dit dan expliciet in je plan.

Hoe vaak wil jij dat de ontsluiting wordt gemeten?

Verloskundigen meten over het algemeen graag de ontsluiting, onder het mom ‘meten is weten’. Als het jou niet uitmaakt dat dit regelmatig gebeurt, hoef je daar niets over te vermelden in je plan. Mocht dit idee je niet aanspreken, kun je hier iets over vermelden. Bijvoorbeeld dat je wil dat de ontsluiting alleen in overleg wordt gecheckt. Of dat je het goed vindt dat de ontsluiting wordt gemeten maar je zelf niet wil weten hoeveel centimeter het is. Het kan sommige vrouwen namelijk demotiveren als ze al lang bezig zijn en er is nog ‘maar’ 3 centimeter ontsluiting. Voorheen werd er vaak gedacht dat de ontsluiting geleidelijk vorderde, gemiddeld 1 centimeter per uur. Gelukkig merken verloskundigen steeds vaker op dat de ontsluiting lastig te voorspellen is en zijn er genoeg verhalen te lezen van vrouwen die binnen een uur van 3cm naar 8cm gingen. Laat het je dus vooral niet ontmoedigen en bepaal zelf of deze kennis invloed heeft op jouw bevalling.

Wat er tegen je wordt gezegd, heeft invloed op hoe jij je voelt

Denk bij het maken van je bevalplan ook eens na over de aanwezigen tijdens je bevalling. Waarschijnlijk zijn dit in ieder geval je verloskundige en partner maar misschien nodig je er wel meer mensen bij uit. Wat er tegen jou gezegd wordt tijdens je bevalling, kan veel invloed op je hebben. Sommige vrouwen vinden het heel fijn als ze regelmatig horen dat ze het goed doen en de ontsluiting of het persen voorspoedig gaat. Andere vrouwen hebben liever stilte en hoeven geen coaching. Het kan lastig inschatten zijn van tevoren, maar toch is het een goed idee om hier iets over te vermelden in je plan.

Vitamine K voor je baby

Het toedienen van vitamine K wordt vaak standaard gedaan na de geboorte van je baby. Dat kan door middel van druppels of door het toedienen van een injectie. De methode verschilt per verloskundige, dus het is goed om na te denken of je wil dat je baby dit direct na de geboorte krijgt en zo ja, op welke manier. De redenen waarom moeders wel of niet voor vitamine K kiezen zijn heel persoonlijk. Lees je daarom in en maak een weloverwogen keuze voor jullie baby. Vermeld dus ook duidelijk op het plan waar jullie voor kiezen, zo kan er geen onduidelijkheid over ontstaan.

Vermeld iets over de nageboorte in je bevalplan

Nadat je baby is geboren, voel je waarschijnlijk euforie, opluchting en ontlading. Maar kort daarna wordt ook nog de placenta geboren, het verschilt per vrouw hoe lang dit duurt. Soms binnen enkele minuten maar het kan ook een uur duren. Indien het te lang duurt voordat de placenta komt, kan je verloskundige voorstellen je een oxytocineprik te geven om de nageboorte op gang te brengen. Denk hier vooral over na of je dit zou willen of niet, en vermeld er iets over in je plan. Daarnaast is het ook goed om te benoemen wat je wil dat er met de placenta gebeurt. Wil je die nog zien na de geboorte of liever niet? Het is 9 maanden lang de voeding van je baby geweest dus wellicht wil je er graag nog foto’s van. Dan zou het jammer zijn als hij meteen wordt weggegooid. Er zijn ook vrouwen die de placenta graag bewaren om hem te begraven of het te laten drogen en te vermalen om het te verwerken in capsules.

Maak je eigen geboorteplan

Zoals je kunt lezen zijn er ontzettend veel dingen die je in jouw geboorteplan kunt zetten om er zeker van te zijn dat de verloskundige weet wat jij belangrijk vindt. Op Bevalplan.nl maak je voor €12,50,- een kant en klaar bevalplan met al jouw wensen erin. Het bevalplan wordt gemaakt aan de hand van de antwoorden die jij geeft. De vragen die je krijgt zorgen ervoor dat je over alle aspecten rondom je bevalling nadenkt en zo zeker weet dat je niks mist in je plan.

Na het maken van het plan ontvang je hem direct in je mail. Ook achteraf wijzigen is mogelijk en heel eenvoudig.

Goed nieuws! Met de kortingscode OUDERS krijg je 20% korting op jouw bevalplan! Zorg dat je goed voorbereid begint aan je bevalling en maak jouw eigen plan hier. De korting is alleen te gebruiken bij aankoop van een digitaal bevalplan.

Lees ook: