Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

27 maart 2009 door Frea Kruisinga

Zwaar verkouden baby - wat kunnen we nog doen? (7 mnd)

Mijn zoontje (7 maanden) is al ruim een week verkouden. Het snot loopt hem uit zijn neus en ook heeft hij last van vastzittend slijm dat hij moeilijk op kan hoesten. Verder is hij erg benauwd en heel erg moe.

Ik geef hem al fluimucil (voor zuigelingen tot 2 jaar) en zuig zijn neusje leeg met een elektrisch neuszuigertje, maar dit alles lijkt niet te helpen.

Wat kan ik nu nog doen? En kan het eventueel een vorm van bronchitis zijn?

P.S. Het gedeelte tussen zijn oogjes en in de hoeken onder zijn oogjes is blauw! Komt dat vaker voor bij kinderen die erg verkouden zijn? Of is het misschien wat anders?

Antwoord

Het enige wat ik u eigenlijk kan aanraden, is om met uw zoontje naar de huisarts te gaan.

Waarschijnlijke is er sprake van een luchtweginfectie die veroorzaakt is door een virus. Op zich kan de huisarts daar niets aan doen (virale infecties moeten uit zichzelf genezen), maar aan de benauwdheid kan hij wel iets doen. Ook kan hij even naar die blauwe plekken kijken.

Zo'n infectie begint doorgaans als een infectie van de hogere luchtwegen maar het kan voorkomen dat de lagere luchtwegen ook mee gaan doen. Er kan dan inderdaad sprake zijn van een bronchitis, of zelfs van een bronchiolitis (een ontsteking van nog lager gelegen luchtwegen). Dit uit zich in:

  • volzitten;
  • zware ademhaling die zagend of piepend kan zijn;
  • benauwdheid;
  • soms koorts.

Met name bij een baby moet je in zo'n geval – bij verkoudheid en benauwdheid – goed oppassen dat hij niet meer goed drinkt. Baby's kunnen heel snel uitdrogen!

Soms helpt het al om de neus goed open te houden. De eerste stap is dan: een fysiologisch-zoutoplossing, in de vorm van spray of neusdruppels. Maar soms moet je nog iets krachtigers geven. Ook kan geprobeerd worden of het kind goed reageert op pufjes die de luchtwegen wijder maken.

Tenslotte moet je natuurlijk zeker weten of er geen sprake is van een luchtweginfectie door een bacterie. In dat geval kan antibiotica nodig zijn.

Lees ook: