Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

25 september 2009 door Frea Kruisinga

Wél sunset-oogjes maar geen waterhoofd? (5 mnd)

Mijn baby is nu 5 maanden oud. Met 3 maanden vond de GGD dat haar schedel fors was toegenomen en ze had ook sunset-oogjes. We zijn toen doorverwezen voor een echo van het hoofdje. Het was geen waterhoofdje, gelukkig maar. Maar ze heeft nog steeds die sunset-oogjes en haar hoofdje is ook best wel groot.

Blijven die sunset-oogjes zo, of is er iets anders aan de hand?

Antwoord

Met het sunset-fenomeen (ondergaande-zon-verschijnsel) wordt een symptoom bedoeld waarbij alleen de bovenste helft van iris zichtbaar is. De ogen zijn dan de zon die aan het ondergaan is.

Dit kan een teken zijn van verhoogde druk in het hoofd, meestal een waterhoofd (hydrocefalus). Andere verschijnselen daarbij zijn:

  • suf zijn;
  • braken;
  • een te snel groeiende schedel;
  • en een bolle fontanel.

Het eerste onderzoek zal meestal een echo zijn van het hoofd. Bij uw dochtertje was echter geen sprake van een waterhoofdje. Wat dan?

Het is toch wel opvallend dat ze een sunset-fenomeen heeft en houdt. Dat is dus zeker een reden om na te gaan of er niet toch sprake zou kunnen zijn van een verhoogde druk in het hoofdje (zeker als het hoofd nog steeds een versnelde groei heeft). Ook zou er sprake kunnen zijn van een afwijking in de aansturing van de oogspieren, waardoor zij niet goed omhoog kan kijken.

Lees ook: