20 september 2002 door Nanny Gortzak

Wordt mijn baby te dik? (4 mnd, 8 kilo)

Mijn baby, een jongen van bijna 4 maanden, is groot en dik: ca. 8 kilo. Op dit moment krijgt hij 7 keer per etmaal borstvoeding.

Wordt hij te dik? Moet ik hier iets aan doen? Bijvoorbeeld overgaan op 6 voedingen per dag?

Antwoord

Wanneer een gezonde baby borstvoeding krijgt, en zelf mag bepalen hoeveel en hoe vaak hij mag drinken, dan zal hij niet gauw te veel of te weinig binnenkrijgen. Wat dat betreft kunt u vertrouwen op 'de natuur'. U kunt dus gewoon die 7 voedingen handhaven, zolang uw zoon dat zelf wil.

Groeicurves

Sommige baby's laten een groeipatroon zien waarbij ze vooral de eerste paar maanden veel groeien. Andere baby's doen het wat rustiger aan. Alle baby's bij elkaar leveren de groeicurves op die op consultatiebureaus worden gebruikt.

Deze grafieken geven aan hoeveel procent van de baby's groter en zwaarder zijn dan uw eigen baby en hoeveel er kleiner en lichter zijn dan die van u.

Als uw zoon bijvoorbeeld de lengte- en gewichtslijnen met het cijfer p85 – voor lengte en gewicht – volgt (de 'p' staat voor 'percentiel'), dan zijn 85 van de 100 baby's (85%) even groot en zwaar, of kleiner en lichter, dan uw zoon. Anderzijds zijn dan 15 van de 100 baby's (15%) groter en zwaarder dan die van u. In zo'n geval heeft u dus een relatief grote en zware baby.

Het bestaan van dit soort curves met percentiel-waarden geeft al aan dat er van nature verschillen zijn tussen baby's. Sommige baby's zijn groot en zwaar, andere juist klein en licht.

Borstvoeding en overgewicht

Uit onderzoek blijkt dat baby's die lang borstvoeding hebben gehad, minder kans lopen om op latere leeftijd aan overgewicht te gaan lijden. Dat geldt óók voor baby's die groot en zwaar zijn.

De meeste borstgevoede baby's zullen na de eerste, snelle groei wat minder snel gaan groeien. Ze krijgen interesse in de wereld om zich heen en gaan tegelijkertijd meer bewegen. In het tweede jaar is de groei van baby's slechts enkele kilo's. Dat is het patroon waar de baby heen moet.

Groei

Zolang een baby regelmatig groeit, zowel in lengte als gewicht, is er geen reden voor grote zorgen. En zélfs als de baby de ene keer in de lengte groeit en de andere keer meer in gewicht, dan is er nog niets aan de hand. Het gaat om het patroon dat de baby over langere tijd volgt.

Het lichaam zal zich intussen verder ontwikkelen: het hoofd en de hersenen groeien, en er komt een andere verdeling van vet, spieren en vocht in het lichaam. Het skelet wordt groter, waarbij armen en benen in verhouding langer worden.

Al deze ontwikkelingen vereisen dat er een goede voedselbron beschikbaar is. Moedermelk is een prima voedselbron die erop ingesteld is deze ontwikkeling optimaal te laten verlopen.

Optimale ontwikkeling van het lichaam

Kortom: als uw zoon zelf niet aangeeft dat hij minder vaak een voeding wil hebben, dan is het niet nodig om minder voedingen te geven. Integendeel zelfs: wanneer u uw zoon minder laat drinken, dan krijgt hij niet alleen minder energie binnen, maar ook minder eiwitten, vitamines en mineralen die nodig zijn voor een optimale ontwikkeling van zijn lichaam.