Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

19 november 2010 door Fleur de Lorijn

Witte laag op de tong - wat betekent dat? (8 mnd)

Mijn dochter van 8 maanden heeft afgelopen week een buikgriepje gehad, met koorts, diarree en overgeven. Daar is ze nu praktisch van opgeknapt. Maar sinds vandaag heeft ze wel een witte laag op haar tong.

Wat kan dat zijn en wat kan ik eraan doen om het te verhelpen?

Antwoord

Dit lijkt het meeste te passen bij spruw, een schimmelinfectie (candida) in de mond. Deze schimmel is bij vrijwel iedereen aanwezig als een 'commensaal' oftewel een normaal en onschadelijk micro-organisme. Het zit onder andere in de mond, in de darm, op de huid en in de vagina, en vormt een zeker evenwicht met bacteriën.

Bij verminderde weerstand, zoals ziekte en stress (bij uw dochter: waarschijnlijk de buikgriep) kan de balans met de bacteriën verstoord raken, waardoor de schimmels een overwicht krijgen op de bacteriën.

Spruw is iets wat we veel zien bij jonge kinderen (tot 1 à 2 jaar). We behandelen het met een anti-schimmel gel voor in de mond (daktarin orale gel of nystatine). Daarmee geneest het meestal snel, zonder (rest-) problemen.

Let op: spruw is heel besmettelijk. Dus als u borstvoeding geeft, kunnen uw tepels besmet raken, waarna u het weer teruggeeft aan uw dochter en jullie elkaar voortdurend blijven besmetten. Het kan dus zijn dat u zelf ook behandeld moet worden. Meer over spruw en borstvoeding leest u in de Vraagbaak Borstvoeding.

En borstvoeding of niet: zorg er ook voor dat alles wat met de mond van de baby in aanraking is geweest (zoals flessen, spenen, lepeltjes en doekjes) meteen daarna goed gesteriliseerd wordt.

Lees ook: