27 mei 2005 door Joanna Sandberg

Welke hulp is het beste voor mijn 7-jarige dochter na seksueel misbruik?

Zo'n 2½ jaar geleden is mijn dochter een half jaar lang seksueel misbruikt door een achterbuurman, de vader van een toenmalig vriendinnetje.

Ze vertoonde toen ineens heel ander gedrag, wat ik niet kon plaatsen. Ze werd van een open kind een teruggetrokken kind, ze werd onzeker, kreeg faalangst, en vond zichzelf stom (en vindt dat nog steeds).

Ook kan ze nog steeds niet goed contacten leggen, noch met volwassenen, noch met kinderen. Een corrigerende opmerking van de juf vanwege een som die is fout gegaan, betekent voor haar dat de juf haar stom vindt, en niet leuk, en niet lief.

Ze trekt zichzelf compleet terug en durft geen hulp of wat dan ook nog te vragen. Thuis moet alles ook goed uitgesproken worden, anders snapt ze niet wanneer iets weer over of goed is.

Nu na al die tijd gebleken is dat ze misbruikt is, vallen vele puzzelstukjes op hun plaats. Destijds heb ik vaak genoeg aangegeven dat ik hulp wou voor haar, omdat het volgens mij niet goed met haar ging. Maar toen werd ik altijd van het kastje naar de muur gestuurd.

Vreemd genoeg, nu we de oorzaak van haar gedrag weten, worden we opnieuw weer van het kastje naar de muur gestuurd. Mijn kind verzuipt in wat ze heeft meegemaakt en kan niet geholpen worden.

Ik wil haar weer gelukkig zien. Welke hulp is goed voor een kind van 7?

Antwoord

U vertelde dat het helemaal niet goed gaat met uw dochter, en dat u haar bijzondere gedrag nu pas kunt verklaren omdat ze seksueel misbruikt blijkt te zijn. U heeft gelijk dat uw dochter hulp nodig heeft. Therapie kan uw dochter helpen om het misbruik te verwerken en weer vertrouwen te krijgen in zichzelf en anderen. Maar dan...

Aangezien ik niet dagelijks met dit soort problemen te maken heb, moest ik ook op zoek. En ik heb uw van-het-kastje-naar-de muur-probleem aan den lijve ondervonden. Ook voor mij, als professioneel hulpverlener, was het niet eenvoudig om uit te vinden waar je nu het beste terecht kunt. Ik kan mij dus heel goed voorstellen dat het voor ouders nóg moeilijker moet zijn om de juiste hulp te vinden.

En áls ik al ontdekte waar ik moest zijn, dan hing ik soms 20 minuten aan de telefoon – met muzak – voordat ik door de telefoniste werd doorverbonden met een afdeling waar domweg niet werd opgenomen. Het was werkelijk om moedeloos en wanhopig van te worden.

Bureau Jeugdzorg

Maar hoe je het ook wendt of keert: Bureau Jeugdzorg is uiteindelijk toch de plaats waar je je moet aanmelden voor hulp. Daar kan men kijken waar en door wie je kind het best geholpen kan worden.

En dan? Hoe vind je de dichtstbijzijnde vestiging van Bureau Jeugdzorg? Wie het probeert bij www.bureaujeugdzorg.nl komt van een koude kermis thuis. Die site biedt alleen maar militante wartaal over 'censuur', 'gesubsidieerde elites' en 'onaantastbare machtsblokken'. De variant – met een koppelteken – www.bureau-jeugdzorg.nl komt wat meer in de richting, maar is nog steeds niet wat we zoeken. Deze site gaat namelijk alleen over de provincie Overijssel, terwijl u in Friesland woont.

Met behulp van de zoekmachine Google kwam ik uiteindelijk terecht op www.bureaujeugdzorg.info, die landelijke informatie lijkt te geven. Maar helaas: opnieuw een teleurstelling. Op de pagina die een overzicht belooft van de (provinciale vestigingen), komt Friesland weer niet voor. Wel de 'provinciale vestigingen' (?!) Amsterdam, Utrecht en Den Haag, maar niet de provincie Friesland. Het is echt om gék van te worden.

Uiteindelijk kwam ik er via-via achter dat Bureau Jeugdzorg Friesland bereikbaar is op www.bjzfriesland.nl. Daar trof ik de volgende mededeling aan: "Nog even niet - Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de nieuwe website van Bureau Jeugdzorg Friesland". Tja... Gelukkig hebben ze daar nog wel de lumineuze gedachte gehad om de adressen van de verschillende vestigingen te vermelden.

Al met al hoef je van het Internet dus niet zo veel te verwachten, als je iets wilt weten over Bureau Jeugdzorg in je eigen regio. Ik raad iedereen daarom aan om het gewoon maar even te vragen bij de huisarts of de Gemeente.

FIOM

Biedt Bureau Jeugdzorg geen soelaas? Dan kunt u terecht bij de Fiom (Federatie van Instellingen voor de Ongehuwde Moeder en haar kind). Van oorsprong is dit een organisatie voor ongehuwde moeders, maar tegenwoordig is hun hulpverlening veel breder.

Bij de Fiom kun je gratis en zonder verwijzing terecht. Men heeft daar veel ervaring op het gebied van seksueel misbruik en ze helpen moeders uit te zoeken welke hulp er nodig is voor hun kinderen. U bereikt hen als volgt:

Landelijk Bureau Fiom

Kruisstraat 1

5211 DT 's-Hertogenbosch

tel.: 073 - 612 88 21

e-mail: [email protected]

Ik wens u veel succes!

Naschrift van de redactie

Dé specialist op het gebied van seksueel misbruik bij kinderen is: dr. F. Lamers-Winkelman in Haarlem. Zij heeft zich ontwikkeld tot een nationaal en internationaal erkend expert op het gebied van hulpverlening aan getraumatiseerde en seksueel misbruikte kinderen. Ze werkt als docent en onderzoeker bij de afdeling Orthopedagogiek van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is zij initiatiefnemer en stuwende kracht van het in 1999 opgerichte Kinder- en Jeugd Trauma Centrum in Aerdenhout en Haarlem.