Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
15 november 2002 door Sanderijn van der Doef
Mijn dochter van 14 wil al naar bed met haar vriend van 15. Af en toe vraagt ze of het de eerste keer bij iedereen pijn doet. Ik weet dat eigenlijk niet. Doet het bij iedereen pijn?
Ik hoop dat ik nog op tijd ben met mijn antwoord, want misschien is het inmiddels al gebeurd...
Hoe dan ook: het antwoord is nee. De eerste keer hoeft helemaal niet altijd pijn te doen. En het hoeft ook helemaal niet te bloeden.
Helaas heerst er bij veel mensen (oud én jong) nog steeds de misvatting dat elk meisje een maagdenvlies heeft dat bij de eerste geslachtsgemeenschap doorboord moet worden. En dat dat met veel pijn en bloed gepaard moet gaan.
Niets is minder waar. Het maagdenvlies bestaat zelfs helemaal niet. Een meisje dat nog maagd is, heeft geen vlies maar een randje of een ribbeltje aan de ingang van haar vagina. Dat randje of ribbeltje sluit de vagina-opening niet af en bij de één is het randje wat stugger, bij de ander wat soepeler.
Als een meisje voor het eerst geslachtsgemeenschap heeft, kan het gebeuren dat door de zenuwen en de onervarenheid het meisje haar bekkenbodemspieren (die je ook gebruikt om je plas op te houden) onwillekeurig aanspant. Daarnaast kan het zijn dat ze weinig vochtig is.
Als de jongen dan ook nog eens denkt dat 'het maagdenvlies doorboord moet worden', dan kun je je voorstellen dat het een pijnlijke bedoening wordt. Zo kan er makkelijk een scheurtje in het ribbeltje komen, waardoor er bloed komt.
Als een meisje en een jongen samen de tijd en de rust nemen om bij de eerste keer langzaam en voorzichtig te werk te gaan (en elkaar ook voldoende prikkelen en stimuleren tot het meisje voldoende vochtig is), dan wordt het helemaal geen pijnlijke en bloederige ervaring, maar juist iets waar je met plezier aan terug kunt denken.
Als u deze boodschap aan uw dochter overbrengt is de kans groot dat zij er later met positieve gevoelens aan terugdenkt. Vergeet er overigens niet bij te vertellen dat ze er alleen aan moet beginnen als ze voelt dat ze eraan toe is. (Sommige meisjes van 14 zijn eraan toe maar andere nog niet).
En tot slot: druk haar op het hart om een goed voorbehoedmiddel te gebruiken!
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.