Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

22 februari 2008 door Nanny Gortzak

Wat te doen bij een teruglopende kolfproductie? (9 mnd)

Mijn dochter is nu 9 maanden oud en weegt ongeveer 8,2 kg. Op mijn werk kolf ik tussen de middag. Met 5 maanden kolfde ik meer dan 260 cc. Met 7 maanden werd dat ongeveer 210 cc.

Nu loopt het enorm terug en vandaag heb ik maar 110 cc kunnen kolven. Het verschil in productie tussen de linker en rechterborst is behoorlijk. Rechts produceert 2 tot 3 keer zo veel als links. Het enige verschil is dat ik rechts een keer extra kolf 's morgens, terwijl mijn dochter links drinkt.

Ik spreek de vriezer aan om haar nog voldoende voeding te geven, maar ik ben bang dat het ophoudt. Ik heb ook wel geprobeerd een paar uur later ook nog wat te kolven, maar dit leverde slechts 10 cc op. Het is wel een beetje stressvol op mijn werk de laatste tijd.

Ik ben bang dat mijn dochter te weinig voeding krijgt, ondanks dat ze wel veel bijvoeding krijgt. Heeft u nog een advies?

Antwoord

Het komt regelmatig voor dat moeders met oudere baby's ineens een kolfdip hebben. Als daar ook nog een groeiende tegenzin tegen het kolven bij komt, dan spreekt men ook wel van "kolfmoeheid".

Hieronder zal ik aangeven wat er aan de hand zou kunnen zijn en wat eraan te doen valt.

Mogelijke oorzaken

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor de melkproductie achteruit gaat. Ik zal er een paar noemen.

  • De eerste mogelijkheid – die u zelf ook al noemde – is stress. In uw geval: stress op het werk. Dat kan ertoe leiden dat het afkolven niet zo ontspannen gaat als eigenlijk zou moeten om een goed resultaat te krijgen. Als dit te lang achter elkaar gebeurt, kan de melkproductie inderdaad flink teruglopen.
  • Ook kan het zijn dat uw dochter minder is gaan drinken op de momenten dat zij aan de borst drinkt, wat op zich weer verband kan houden met de hoeveelheid bijvoeding. De borstvoeding neemt immers op natuurlijke wijze af naarmate een baby meer bijvoeding krijgt en daardoor minder gaat drinken. Wanneer er in korte tijd ineens een grote sprong plaatsvindt in de hoeveelheid bijvoeding die een baby neemt, is dat vaak goed merkbaar in een teruglopende melkproductie.
  • Daarnaast is het mogelijk dat de productie tijdelijk terugloopt bij het terugkeren van de cyclus. Zodra de menstruatie inzet, is er dan meestal weer meer melk.
  • Tenslotte is het mogelijk dat je opnieuw zwanger bent, met alle hormonale veranderingen van dien. Andere signalen voor veranderende hormoon-niveaus kunnen zijn: gevoelige borsten en/of tepels, of andere en/of meer vaginale afscheiding.

Wat kun je doen?

Om de melkproductie weer te verhogen kunt u het volgende doen.

  • Allereerst: ontspan! Als je eenmaal een tegenvallend kolfresultaat hebt gehad, kan de gedachte "Kolf ik wel genoeg?" – en de spanning die dat oplevert – al voldoende zijn om de toeschietreflex negatief te beïnvloeden. Met te weinig melk als resultaat. Probeer dus rustig te blijven en extra goed te ontspannen voor de kolfsessie.
  • Vraag of iemand uw schouders én beide zijden van uw ruggengraad wil masseren.
  • Warme kompressen en een kop warme thee of warme soep kunnen wonderen doen.
  • Mooie boeken, mooie muziek, en lezen over kolven, kan allemaal bijdragen tot een betere toeschietreflex.

Als niets helpt

Als de opbrengst toch blijft tegenvallen, kunt u proberen om 's avonds en in het weekend uw dochter extra vaak aan te leggen en/of regelmatig overdag een aantal kleine extra kolfsessies in te lassen, alsof de baby regeldagen heeft.

Let bij die extra kolfsessies niet op de hoeveelheid die u kolft. Het gaat er namelijk vooral om dat u zo uw borsten stimuleert. Dit soort extra kolfsessies hoeft ook niet meer dan enkele minuten te duren.

U kunt uw dochter aanleggen voor en na een maaltijd, en voor en na het slapen. Meestal zijn enkele dagen extra voeden op deze manier voldoende om de melkproductie weer op te voeren. Veel moeders merken dit bijvoorbeeld wanneer hun oudere baby ziek is en daarom ineens weer veel wil drinken.

Lees ook: