Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

13 juni 2008 door Frea Kruisinga

Wat kun je verwachten bij een waterbreuk? (geboorte)

Onze pasgeboren baby heeft hoogstwaarschijnlijk een waterzakbreuk. Zijn balzakje is erg groot en ziet eruit als een ballon met water.

Hoe groot is de kans dat dit zich vanzelf oplost? Gebeurt dit misschien als het buikvlies helemaal is dichtgegroeid? En áls het vanzelf gebeurt, is dit dan ineens of na maanden?

Antwoord

Een waterbreuk (hydrocele) is een ophoping van vocht in de balzak. Je ziet het vaak bij pasgeborenen. Hieronder zal ik vertellen hoe zo'n waterbreuk ontstaat, en wat u kunt verwachten.

Bij elk ongeboren kind ontwikkelen zich twee uitstulpingen vanuit het buikvlies. Voor elke zaadbal – en de bijbehorende zaadstreng – een uitstulping, waar later de balletjes doorheen komen, als ze indalen in de balzak. In eerste instantie ontwikkelen de ballen zich immers in de buik van het kind, en op een gegeven moment moeten ze eruit, richting de balzak.

Die uitstulpingen in het buikvlies verdwijnen meestal vanzelf na de geboorte (door verkleving). Maar als dat niet gebeurt, kan er via het opengebleven kanaaltje vocht in de balzak komen. Dan heb je een waterbreuk. In plaats van vocht kan er ook 'buikinhoud' (zoals een stuk darm) in de balzak komen. Dan heb je een liesbreuk.

Eigenlijk zijn er twee soorten waterbreuken. Bij de eerste, die ik net beschreef, is het kanaaltje in het buikvlies nog open. We spreken dan van een communicerende hydrocele. Denk maar aan de communicerende vaten. Het vocht kan dus heen en weer stromen, wat ook daadwerkelijk gebeurt. Bij een communicerende hydrocele kan de hoeveelheid vocht die erin zit, voortdurend variëren. De hoeveelheid kan bijvoorbeeld toenemen bij hard huilen (vanwege de druk in de buikholte, die het vocht naar de balzak stuwt).

Daarnaast bestaan er ook niet-communicerende hydroceles, waarbij er wel vochtophoping is in de balzak, maar waarbij het kanaaltje al gesloten is. De hoeveelheid vocht in de balzak blijft dan gedurende de dag gelijk, omdat het niet weg kan.

Beide soorten hydrocele verdwijnen meestal geleidelijk vóór de eerste verjaardag. Gebeurt dat niet, dan wordt meestal besloten om de hydrocele te verhelpen met een operatie.

Lees ook: