Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 juni 2007 door Nanny Gortzak
Als ik afgekolfde melk uit de vriezer haal en in de koelkast laat ontdooien, ligt er na het opwarmen in de magnetron een geel laagje op. Is dat normaal? Of doe ik iets fout?
Vanaf deze afstand, zonder te weten hoe u precies te werk gaat bij het invriezen en ontdooien, is het lastig om te beoordelen of u iets fout doet. Ik denk echter van niet.
Moedermelk kan allerlei kleuren, geuren en smaken hebben. Ten eerste komt dat doordat de melk is afgestemd op de baby waarvoor hij bedoeld is. Ten tweede heeft elke moeder een eigen manier van eten en drinken, én een eigen manier van verteren en verwerken. Tenslotte kunnen er verschillen zijn in de stoffen die de moeder binnenkrijgt (en al of niet doorgeeft aan de melk), zoals medicijnen, vitaminen, mineralen, kruiden, enzovoorts. Dat kan allemaal invloed hebben op de kleur, de geur en de smaak van de melk.
U zult zich dus begrijpen dat er altijd subtiele verschillen kunnen zijn in de samenstelling van de melk. Niet alleen tussen moeders onderling, maar ook bij één moeder, afhankelijk van het moment dat je de melk beoordeelt. Met name kunnen er verschillen zijn in de samenstelling van het vet in de melk, want dat is waarschijnlijk het laagje dat bovenop drijft.
De samenstelling van iemands eigen lichaamsvet (dat ook weer doorgegeven wordt aan de moedermelk) is een afspiegeling van wat je gedurende langere tijd aan vetten hebt binnengekregen. Iemand die vegetarisch eet, of veel vis, heeft dus een andere vet-samenstelling dan iemand die veel dierlijke producten gebruikt.
Dat is bijvoorbeeld te zien aan de lengte van de vetzuurketens, waaruit vet onder andere is opgebouwd. Ook het aantal onverzadigde verbindingen in die vetzuren kan verschillen.
En al die verschillen kunnen ervoor zorgen dat uw melk bij het ontdooien en opwarmen er heel anders uit gaat zien dan de melk van een andere moeder.
Zoals gezegd denk ik dat het gele laagje op uw melk vetten bevat. Dat kan geen kwaad. Waarschijnlijk mengt het met de rest van de melk wanneer u het flesje zwenkt. Als de melk een tijdje staat, dan zal het weer gaan scheiden.
De gele kleur kan onder andere veroorzaakt worden door caroteen (de stof die wortels hun geel-oranje kleur geeft). Caroteen is namelijk oplosbaar in vet.
Ik denk niet dat u iets fout doet, hoewel er voor mijzelf wel redenen zijn waarom ik liever geen magnetron gebruik voor het ontdooien van de melk (zie ook: Het verwarmen van moedermelk in de magnetron).
Tot slot nog even een opmerking over mogelijk bederf van de melk. Soms kan de melk er anders uit gaan zien, of anders gaan ruiken, doordat het verteringsproces al is begonnen (onder invloed van enzymen in de melk). Het lijkt dan alsof de melk bedorven is, maar bacterieel gezien is er niets aan de hand met deze melk. Die kan gewoon gegeven worden.
De melk kan er ook geschift uitzien, of sterk ruiken, of zelfs stinken. De ene moeder heeft hier meer last van dan de andere. Vaak heeft dit te maken met de vetzuur-samenstelling. Vooral vetzuren met korte ketens kunnen een vieze geur of smaak geven. Als je zeker weet dat je hygiënisch te werk bent gegaan (dus als er normaal gesproken geen sprake kan zijn van bederf), en als de baby het lust, dan kun je het gewoon geven.
is lactatiekundige IBCLC.