Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 januari 2000 door Maaike Verrips
Ons zoontje van 3 jaar en 4 maanden praat niet goed voor zijn leeftijd. Hij maakt korte zinnen (van 4-5 woorden), geeft zelden antwoord op een vraag en brabbelt vaak een zin aan elkaar.
Mijn vraag is nu: kan ik hier zelf wat aan verbeteren door bijvoorbeeld veel met hem te lezen en te zingen, of zou ik nu al professionele hulp moeten gaan zoeken?
Het lijkt me in ieder geval goed om je zorgen kenbaar te maken aan je huisarts en de arts van de Jeugdgezondheidszorg. Of die zorgen gegrond zijn, kan ik vanaf deze afstand niet zeggen, want er bestaan nu eenmaal grote verschillen tussen kinderen wat betreft de leeftijd waarop ze een bepaalde taalvaardigheid ten toon spreiden.
Het kan zijn dat de arts die je raadpleegt ook niet direct kan beoordelen of er iets aan de hand is. In zo'n geval kun je doorverwezen worden. Misschien functioneren de oren van je zoontje niet goed, misschien is er iets anders aan de hand. In veel plaatsen in Nederland zijn VTO-teams. Dat zijn multi-disciplinaire teams die erop gericht zijn om vroegtijdig ontwikkelingsstoornissen op te sporen en te bepalen op welk gebied het probleem gezocht moet worden. Je kunt je huisarts vragen om je naar een VTO-team te verwijzen.
Om iets aan zijn taalontwikkeling bij te dragen zul je trouwens ook goed moeten weten waar het hem aan schort. Boekjes lezen en liedjes zingen moet je zeker doen als je daar samen van geniet, maar het is natuurlijk niet hetzelfde als taal-les. Kinderen leren niet beter praten doordat er veel met ze gezongen wordt, en al helemaal niet doordat ze veel boekjes lezen.
Boekjes lezen kan een functie hebben bij het uitbreiden van de woordenschat, maar het helpt niet tegen onverstaanbaar spreken en ook niet tegen niet reageren. Ik zou je dus aanraden om je omgang met je kind in ieder geval nu nog niet te laten bepalen door wat je denkt dat goed is voor zijn taalontwikkeling. De taalontwikkeling is -- voor zover we weten -- het meest gebaat bij normaal taalgebruik in gewone, dagelijkse situaties. Als je denkt dat dat bij jouw zoontje niet voldoende vrucht afwerpt, moet je eerst een diagnose laten stellen voor je eraan begint te sleutelen.
Kortom: ik weet niet zeker of er met je zoontje iets verontrustends aan de hand is, maar ik denk wel dat je professionele hulp moet inschakelen om dat vast te stellen.
is taalkundige, gespecialiseerd in kindertaal, en oprichter van
De Taalstudio.