Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

29 november 2002 door Nanny Gortzak

Waarom wordt mijn baby 's nachts wakker? (2 wkn)

Mijn dochter is 2 weken oud. Overdag drinkt ze om de 3 uur. Ze slaapt veel.

Na de avond-voeding (rond 10 à 11 uur) wordt ze klaarwakker en valt ze niet meer in slaap. Zeker rond een uur of 1 lijkt het wel alsof ze continu honger heeft (mondje gaat open, ze gaat smakken etc.). Ze valt dan ook niet meer in slaap, tot een uur of 5 wanneer ze weer een voeding krijgt.

Ik heb al geprobeerd om overdag wat te kolven en haar 's nachts wat extra te geven, maar ook dat levert nog geen rust op.

Kan dit nog honger zijn, of eerder krampjes of iets anders?

Antwoord

U vraagt zich af wat de nachtelijke onrust van uw dochter veroorzaakt: honger, krampjes, of iets anders. Ik denk dat het iets anders is, namelijk een afwijkend waak/slaap-ritme.

Zwangerschap

Veel aanstaande moeders merken tijdens de zwangerschap dat de baby gaat bewegen zodra zij zelf in bed stappen. Oftewel: dat de baby wakker wordt als de moeder gaat slapen.

Gedurende de dag, wanneer de moeder veel in beweging is, slapen veel baby's. In de avond en de nacht, wanneer de moeder ontspannen zit of ligt, blijkt er veel beweging in de buik te zitten. Sommige moeders klagen aan het eind van de zwangerschap dat ze moeilijk kunnen slapen, onder andere door het bewegen van de baby.

Geboorte

Dan wordt de baby geboren. Het waak/slaap-ritme van de baby verandert dan niet zomaar, van het ene moment op het andere. Veel baby's slapen nog veel gedurende de dag en minder gedurende de nacht.

Voor de ouders zijn dit drukke tijden. Vooral overdag. Variërend van de visite tot het huishouden.

De eerste weken

De eerste weken zal een baby veel willen drinken. De maag is nog klein en de melkproductie zal pas geleidelijk aan toenemen. Veel baby's zullen dag en nacht willen drinken. Nachtvoedingen horen er deze eerste tijd zeker bij.

Daarnaast hebben veel baby's periodes gedurende de dag of de nacht dat ze een cluster van kleine voedingen achter elkaar hebben. Na een paar weken komt ook hierin een herkenbaar patroon.

Honger?

Uit de vraag kan ik niet goed opmaken hoe de baby gevoed wordt. U zegt dat u geprobeerd heeft te kolven om haar 's nachts wat extra's te geven.

Het gemakkelijkste voor u en uw baby is echter als zij direct uit de borst drinkt. Vooral 's nachts.

Ook is niet helemaal duidelijk hoe vaak uw dochter een voeding krijgt in de nacht. Geen voeding van 10 uur 's avonds tot 5 uur 's ochtends is namelijk wel erg lang. Zelfs van 1 uur 's nachts tot 5 uur 's ochtends is voor pasgeboren baby's nog een hele tijd zonder voeding. Het zou dus inderdaad kunnen zijn dat uw dochter honger heeft.

Wat te doen?

Wat u zou kunnen proberen is het volgende:

  • voed overdag op basis van de vraag;
  • houd uw dochter in de buurt, zodat u kunt zien wanneer ze wat minder diep slaapt. U kunt proberen of zij dan wakker wil worden voor een voeding;
  • bied beide borsten aan bij elke voeding;
  • als uw dochter overdag slaapt, houd dan de gordijnen open en maak het niet extra stil in huis (tenzij u zelf wilt slapen);
  • probeer zelf overdag te slapen als uw dochter slaapt.

's Avonds en 's nachts, als uw dochter wakker is, kunt u licht en geluiden zo gedempt mogelijk houden. Op deze manier went zij aan het concept 'dag en nacht'.

U kunt uw dochter gewoon aanleggen wanneer ze aangeeft dat ze wil drinken. U hoeft niet te wachten tot een volgende 'voedingstijd'; geef maar gewoon toe aan de behoefte van uw dochter. Wanneer zij in de komende weken een ritme krijgt dat beter klopt met dag en nacht, zullen de nachtvoedingen vanzelf minder frequent worden. Maar zelfs dán hebben veel baby's nog behoefte aan een nachtvoeding.

Lees ook: