Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

18 september 2009 door Nanny Gortzak

Waarom valt mijn baby na één borst al in slaap? (4 wkn)

Ik geef borstvoeding aan mijn zoontje die nu 4 weken is. Alleen zit er totaal nog geen ritme in. Ik leg hem ook aan op verzoek. Komt daar vanzelf dan ritme in of kan ik hier naartoe werken?

Ook heb ik vaak dat als ik één borst heb gegeven, dat-ie in slaap is gevallen. Ik leg hem dan in de box of in zijn bedje. Een kwartier, een half uur, of een uur later wordt hij weer wakker. Als ik hem dan aan de andere borst leg, drinkt-ie weer. Hoe komt dat?

Antwoord

Om met uw eerste vraag te beginnen: het komt vaak voor dat moeders de eerste weken nog geen regelmaat kunnen herkennen in het drinken van hun baby. Maar op den duur komt dat vanzelf.

Wat uw tweede vraag betreft: ook dat komt veel voor. Jonge baby's kunnen tijdens het voeden in slaap vallen, waarna ze korte tijd later weer wakker worden. Soms is er ineens een langere periode van slaap en dat is niet altijd in de nacht.

Om te begrijpen hoe dat komt, zal ik hieronder iets meer vertellen over het slapen van jonge baby's.

Actieve slaap en diepe slaap

Baby's slapen anders dan volwassenen. Vooral vlak na de bevalling zijn de dag en de nacht bij een baby nog omgekeerd.

De actieve slaap (ook wel lichte slaap of REM-slaap genoemd) is bij een pasgeboren baby de slaap die direct volgt op het in slaap vallen. In dit stadium is het moeilijk om een baby in bed te leggen omdat hij dan makkelijk weer wakker wordt. Als de baby nog even een minuut of 10 bij de moeder blijft liggen, of in ieder geval lekker vastgehouden wordt, komt hij verder in een diepe slaap waarin hij wél makkelijk in bed te leggen is.

De diepe slaap is te herkennen aan het feit dat alle ledematen slap en ontspannen zijn.

Slaapcyclus

De slaapcyclus wordt in ongeveer een uur doorlopen. Heel jonge baby's zijn nog niet in staat om meerdere slaapcycli aan elkaar te koppelen, waardoor ze aan het eind van een cyclus wakker worden, en willen drinken. Dat komt goed uit, want hun maag is nog klein en de borstvoeding moet goed op gang komen, wat gestimuleerd wordt door vaak voeden.

Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen voor het aanleggen van verbindingen tussen neuronen dit in slaap vallen en wakker worden nodig hebben. Dus eigenlijk is regelmatig wakker worden goed voor de ontwikkeling.

Na enkele weken

Na enkele weken loopt bij de meeste baby's het dag-en-nacht ritme ongeveer gelijk met dat van de ouders. Dat wil zeggen dat de grootste aaneengesloten slaaptijd dan meestal in de nacht of de late avond ligt. Voor de ouders is het dan zaak om ook wat ongestoorde uurtjes slaap te pakken!

Bij ongeveer een week of 6 merken veel ouders dat de baby ineens wat langer gaat slapen. Geleidelijk aan kan hij twee – en later nog meer – slaapcycli aan elkaar koppelen. De baby gaat dan langere periodes achtereen slapen en na ongeveer een jaar kunnen de meeste baby's een hele nacht doorslapen. Bij sommige baby's duurt het wat korter, bij andere langer.

Langer drinken, langer slapen

Het is prima om de baby de borst aan te bieden als hij wakker wordt. U kunt echter ook proberen of hij wat langer actief wil doordrinken door borstcompressie toe te passen als het zuigen en slikken afneemt. Door de borstcompressie neemt de melkstroom weer wat toe en moet de baby zijn best doen om dat bij te houden.

Langer drinken aan de borst geeft ook wat vettere melk. Samen met wat langer doordrinken kan dit ervoor zorgen dat de baby ietsje langer verzadigd is en dus wat langer slaapt. En als de tijd daar rijp voor is, kan hij misschien wat makkelijker twee slaapcycli aan elkaar koppelen, waardoor hij óók wat langer kan blijven slapen.

Overigens is het bij jonge baby's heel gewoon dat ze tussen twee borsten door even een klein slaapje doen om op adem te komen.

Wanneer actie ondernemen?

Een baby die erg weinig slaapt, erg vaak wakker wordt, en erg vaak wil drinken, kan heel gewoon zijn. En bedenk: wanneer een baby een gezonde, blijde indruk maakt en goed groeit, is er waarschijnlijk niets aan de hand.

Maar: als de baby ook veel huilt of niet goed groeit (of allebei), dan is het verstandig om het borstvoeden te laten onderzoeken door een lactatiekundige, en eventueel een arts te raadplegen.

Lees ook: