Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
26 mei 2004 door Lissy de Ridder
Ons zoontje van 3½ jaar heeft grote keelamandelen. Aan één kant lijkt er zelfs geen ruimte meer over te blijven. Hij slaapt vaak met zijn mond (ver) open. Hij is verder gezond, geen klachten, slaapt goed.
Wat kan de oorzaak zijn van de vergrote amandelen en is het nodig om er iets aan te doen?
Veel kinderen op de leeftijd van uw zoon hebben grote keelamandelen. Als ze elkaar raken, spreekt men ook wel van "kissing tonsils". Alhoewel de keelamandelen dan zo groot zijn dat ze tegen elkaar aan liggen, veroorzaakt dit vaak toch geen klachten. Zowel de ademhaling als het doorslikken van voedsel gaan dan probleemloos. Alleen als het wél problemen oplevert, is het een reden om de tonsillen te laten verwijderen.
Vroeger werden de keelamandelen bij vrijwel alle kinderen verwijderd, omdat men dacht dat ze geen functie hadden. Inmiddels weten we dat ze wel degelijk een rol spelen, namelijk bij de afweer. Naarmate het kind ouder wordt, worden ze vanzelf kleiner.
Al met al is er bij uw zoon dus geen reden om zijn keelamandelen te laten verwijderen.
is kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis (Erasmus MC Rotterdam).