Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

7 maart 2003 door Diederik Bosman

Waardoor wordt het Harlekijn-syndroom veroorzaakt? (3 dgn)

Mijn dochter Sanne is op 10 mei geboren, 3 dagen eerder dan ik was uitgerekend. Op 13 mei zagen we dat ze half rood, half wit werd; er liep een scheidingslijn over haar hele lichaam. Als we haar omdraaiden voor het geven van borstvoeding, dan draaiden de kleuren mee. Na één week kregen we te horen dat dit het Harlekijn-syndroom is. Na een week of twee is de verkleuring verdwenen.

In jullie Archief staat dat dit voorkomt bij te vroeg geboren baby's (maar drie dagen is toch niet "te vroeg"?). Onze eigen bronnen vertelden ons dat het te maken had met de rijpheid van de huid. Wat is nu waar?

Graag wil ik een goede omschrijving van wat dat Harlekijn-syndroom nu precies inhoudt. Dan kan ik dat bij haar dossier doen.

Antwoord

Er lijkt inderdaad sprake te zijn van het Harlekijn-fenomeen. Het is een onschuldige aandoening die altijd weer vanzelf overgaat en die geen schade veroorzaakt.

Harlekijn-syndroom Harlekijn-syndroom

Typerend is, zoals u ook beschrijft, dat bij het draaien van het babylichaam naar een zij, de ene helft van het lichaam rood aankleurt en de andere helft van het lichaam wit. Hierbij wordt meestal een heel scherpe scheidingslijn tussen rood en wit gezien (zie afbeelding). Draait men de baby naar de andere zij, dan wisselen de kleuren meestal ook.

Meestal komt het voor bij kinderen met een laag geboortegewicht en dáárom ook vaker bij te vroeg geboren zuigelingen (die meestal een laag geboortegewicht hebben). Misschien had uw dochter ook een laag geboortegewicht.

Het verschijnsel is ook wel geconstateerd bij kinderen met een normaal geboortegewicht, maar is in dat geval duidelijk zeldzamer. Men denkt dat het inderdaad te maken heeft met een nog iets onrijpe huid, of beter gezegd: met een nog onrijpe bloedvat-ontwikkeling.

Lees ook: