Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

22 november 2001 door Nanny Gortzak

Voeding op verzoek - Hoe moet dat als er te veel of te weinig verzocht wordt? (7 wkn)

Ik geef mijn zoontje (7 wkn) borstvoeding op aanvraag. Toch is het zo dat hij soms na een uur weer wil "eten". Hij was 3880 gram en nu al over de 5 kilo.

Ik heb al geprobeerd om hem dan een speen te geven, maar dat wil hij niet. Eerst wilde hij alleen op mijn pink sabbelen, maar dat wil hij ook niet meer.

Als ik hem geen eten geef, blijft hij wel huilen. Mag ik hem dan gewoon zijn borstvoeding geven?

Antwoord

Beste mevrouw Van der Velden,

U geeft aan dat u op vraag voedt. Dat betekent dat u uw zoontje de borst aanbiedt op het moment dat hij tekenen van honger toont. Een op tijd geboren, gezonde baby zal dat doen door te gaan bewegen, te smakken, en zijn handjes naar de mond te brengen. Als hieraan geen gevolg wordt gegeven, zal een baby gaan huilen om zijn moeder duidelijk te maken dat het toch echt al etenstijd is.

Patroon bijsturen?

Vaak ontstaat er verwarring rond het voeden op vraag, als blijkt dat de baby geen regelmatig 'schema' heeft. (Zelf spreek ik trouwens liever van een patroon dan van een schema, omdat een schema iets is wat van bovenaf wordt opgelegd, terwijl een patroon als vanzelf ontstaat). Hoe dan ook: mag er bij een onregelmatig patroon al eerder gevoed worden? En hoe zit het met het aantal voedingen per dag?

Een gezonde baby weet dit allemaal zelf te regelen. Voor de ene baby betekent dit dat er elke 3 uur gevoed moet worden. Andere baby's zijn wat onvoorspelbaarder: soms willen ze elke 1 tot 2 uur 'eten', en soms zit er wat langer tussen twee voedingen.

Tussentijd niet altijd even lang

Vaak kunt u wel herkennen hoeveel voedingen er dagelijks nodig zijn, en om de hoeveel tijd ze gegeven moeten worden. De tijden tussen voedingen zijn niet per se altijd even groot.

Bijvoorbeeld: in de ochtend laten veel baby's langer de tijd tussen twee voedingen, terwijl ze in de namiddag en de avond vaak aan de borst willen. Soms wel elk uur. Er zijn zelfs baby's die in hun eerste weken de hele avond bij mama op schoot willen en af en toe een slokje willen. Dit valt allemaal binnen de normale voedingspatronen van op vraag gevoede baby's.

Regeldagen

Ook is het heel normaal dat baby's rond 6 weken, rond 3 maanden en rond 6 maanden ineens vaak willen 'eten'. Dat worden de regeldagen genoemd, waarin een baby tijdelijk erg vaak aan de borst wil. Op deze manier krijgt de baby, die tijdelijk behoefte heeft aan meer melk, toch voldoende binnen.

Voeden op vraag = goed kijken

Op vraag voeden wil eigenlijk zeggen: goed kijken naar de baby. Dat geldt zowel voor het tijdstip waarop wordt gevoed, als voor de wijze waarop er gevoed wordt.

Als een baby laat zien dat hij honger heeft, dan mag hij aan de borst. Daar mag hij zolang drinken als hij zelf wil: totdat hij loslaat, of totdat duidelijk is dat er geen zuig-slik-patroon meer is dat aangeeft dat de baby nog melk binnenkrijgt.

Tweede borst

Daarna kan de tweede borst worden aangeboden. Het kan zijn dat de baby ook hier nog lang aan drinkt, of slechts een paar slokjes, of helemaal niet meer. De baby zal dat zelf aangeven.

Bij de volgende voeding wordt de laatste borst als eerste weer aangeboden.

Elk uur aanbieden?

Terug naar uw vraag. Mag u de borst weer aanbieden na een uur? Het antwoord is ja; dat kan zonder meer.

U kunt de borst aanbieden waar mee u geëindigd bent. Heeft u het idee dat uw zoontje niet tevreden is met die borst, dan kunt u de andere borst aanbieden. Op deze manier kan een baby zelf aangeven of hij liever een volle of een lege borst krijgt.

Hoeveelheid melk

Over de hoeveelheid melk die de baby binnenkrijgt, hoeft u zich geen zorgen te maken: moedermelk is zodanig van samenstelling, dat er geen overbelasting van de niertjes kan plaatsvinden wanneer een baby veel drinkt.

Mocht u zich zorgen maken dat uw baby snel (of te snel) groeit: dit is normaal en na een paar maanden (meestal rond 4 tot 6 maanden) zullen de snelle groeiers meestal minder snel gaan groeien.

Lees ook: