Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
8 juli 2005 door Nanny Gortzak
Ik ben 7 weken geleden moeder geworden van een tweeling (een jongen en een meisje). Mijn zoontje dronk heel moeilijk aan de borst, vandaar dat ik na 2 weken overgestapt ben naar afgekolfde melk voor hem. Mijn dochtertje drinkt wel gewoon aan de borst.
Ik kolf de andere borst nadat mijn dochtertje gedronken heeft. Gemiddeld komt er nu 140 cc uit, maar het varieert tussen de 220 en 20 cc! Uiteindelijk kom ik – gemiddeld – één voeding per dag te kort.
Hoe kan ik dit oplossen? Gewoon geven wat ik afkolf, of komt mijn zoontje dan te kort?
U kunt proberen de melkproductie iets te verhogen door meer af te kolven. Dat klinkt als extra werk, maar dat hoeft niet.
Allereerst zorgt u ervoor dat u een goede, dubbelzijdige kolf ter beschikking heeft. Ze worden onder andere verhuurd worden door ziekenhuizen, lactatiekundigen, steunpunten van de grote kolffabrikanten en de Thuiszorgorganisaties.
U kunt uw dochter normaal blijven voeden. Na elke voeding kunt u dan niet alleen de andere borst kolven, maar tegelijkertijd ook de borst verder leegkolven waar uw dochter aan heeft gedronken. De opbrengst zal niet groot zijn, maar de melk die uit deze borst komt, is heel voedzaam. En al die kleine beetjes bij elkaar kunnen per dag toch nog een hele voeding vormen. Op deze manier stimuleert u de melkproductie toch, terwijl het u geen extra moeite kost.
Maar het kan ook anders. Als u zowel uw dochter als zoon aan de borst had laten drinken, dan had u wellicht gemerkt dat de ene baby veel vaker had willen drinken dan de andere. Het kan zijn dat uw zoon vaker de borst had willen hebben dan uw dochter.
U kunt, hoewel dat wel wat extra werk kost, kijken wat er gebeurt met uw melkproductie als u gedurende een aantal dagen de borst waar uw dochter de volgende voeding niet aan gaat drinken, wat vaker leegkolft. Halverwege de tijd dat u normaal u dochter zou voeden, kunt u de borst die u leeg wilt kolven al leegkolven. En tegen de tijd dat u daaropvolgend klaar bent met het voeden van uw dochter, kolft u vervolgens beide borsten af.
Op deze manier stimuleert u ook de borsten vaker en meer per dag, zonder dat uw dochter te maken krijgt met een borst die leger is dan normaal.
Ten slotte nog een tip voor uw zoon. Sommige baby's hebben ineens na een week of 6 tot 8 door hoe ze aan de borst moeten drinken. U zou dus kunnen overwegen om uw zoon alsnog aan te leggen (eventueel met hulp van een lactatiekundige).
De reden waarom ik aanraad om het nog eens te proberen, is dat een moeder hormonaal veel beter reageert op stimulatie door een baby dan op stimulatie door een kolf. En dat zou weleens een gunstige invloed op de melkproductie kunnen hebben.
is lactatiekundige IBCLC.